Izbori 2022.

Crta: Jačanje i usavršavanje izborne korupcije 2

Crta: Izborni proces pun nepravilnosti

Foto: Tanjug

4. 4. 2022. / 16.02

Crta: Jačanje i usavršavanje izborne korupcije

Šef posmatračke Misije Crta Raša Nedeljkov ocenio je danas da je izborna atmosfera bila „puna tenzija koje su povremeno eskalirale i u fizičko nasilje“, da je izborni dan bio organizovan izuzetno loše, a izborna administracija nespremna

"Ne možemo biti zadovoljni ovakvim izbornim procesom", rekao je šef posmatračke Misije Crta Raša Nedeljkov i ukazao na kontinuirano urušavanje biračkog procesa i biračkog prava i "jačanje i usavršavanje izborne korupcije i ugrožavanja prava birača“.

On je pozvao građane da se bore za svoje biračko pravo tako što će u naredna dva i po dana prijaviti lokalnim izbornim komisijama ako im je uskraćeno pravo glasa. "Ako to ne uradite, na sledećim izborima vam ništa neće biti bolje", poručio je Nedeljkov.

On je rekao da su na pet odsto biračkih mesta i u Srbiji i u Beogradu zabeležene nepravilnosti koje su bile kontinuirane i predstavljale grubo kršenje biračkog prava, ali da to nije moglo uticati na konačne rezultate izbora i naveo da su te nepravilnosti: vođenje paralelnih evidencija, narušavanje tajnosti glasanja, pritisci na birače i kupovina glasova.

Dodao je da je na 11 odsto biračkih mesta bilo birača koji su želeli da glasaju posle zatvaranja, jer su do 20 sati stali u red, a da im je na nešto manje od polovine mesta to pravo nezakonski uskraćeno.

Govoreći o glasanju građana sa Kosova i Metohije u četiri lokalne samouprave u centralnoj Srbiji, rekao je da je prvenstveno "narušeno dostojanstvo ljudi koji su želeli da ostvare biračko pravo" i da je način na koji su ti izbori sprovedeni bio potpuno neadekvatan.

Šef pravnog tima Crte Pavle Dimitrijević podsetio je da je Crta podnela sedam prijava policiji zbog nezakonitih radnji i to "bugarskog voza" i kupovine glasova u Surčinu, Šapacu, Kuli, Majdanpeku, Žitorađi, Beočinu i Železniku.

Predstavnik Crte Vujo Ilić rekao je da je na osnovu uzorka sa 99 odsto biračkih mesta na beogradskim izborima procena da će koalicija oko Srpske napredne stranke imati 48 mandata u Skupštini Beograda, Ujedinjena Srbija 26 mandata, koalicija Moramo 13, koalicija oko Socijalističke partije Srbije 8, koalicija NADA 7, stranka Zavetnici 4 i Patriotski blok takođe 4, dok ostali nisu prešli cenzus.

M.N./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu