Vesti

Čistka u redovima MUP-a: Guranje pod tepih 2

Osumnjičen za trgovinu uticajem: Slobodan Malešić (levo( i Nebojša Stefanović

Foto:MUP.rs

7. 4. 2022. / 15.27

Čistka u redovima MUP-a: Guranje pod tepih

Uhapšen je prvi čovek novosadske policije Slobodan Malešić. MUP se praktično nije ni oglasio, a poznat je i po oglašavanju i za banalnije stvari. Malešić je bio jedan od kandidata za novog direktora policije, a “dignut” je samo dan nakon izbora, bez ikakve buke

 

Ministar policije Aleksandar Vulin organizuje konferencije za novinare kada policijska patrola na trgu Slavija uhapsi džeparoša, dok je privođenje prvog čoveka novosadaske policije prošlo gotovo sakriveno od očiju javnosti. Ako se tome pridoda da je uhapšen samo dan nakon održanih izbora, deluje da akcija nije bila planirana, već iz nekog razloga “neophodna”.

Slobodan Malešić se pominjao i kao jedan od naslednika Vladimira Rebića za direktora policije. Sada se sumnjiči se za trgovinu uticajem.

Malešić je prvo saslušan u svojstvu građanina, a ubrzo nakon toga i priveden. Određen mu je pritvor u roku od 30 dana. Tužilaštvo za organizovani kriminal mu na teret stavlja da je od 2018. godine bio na čelu organizovane grupe koja je pružala zaštitu biznismenu iz Prijepolja Dženanu Kujoviću i njegovoj porodici, a zauzvrat od njega dobijala novac.

Zanimljivo je da prorežimski tabloidi nisu započeli kampanju blaćenja Malešića nakon njegovog hapšenja, kao što je to, na primer, bio slučaj sa Dijanom Hrkalović. Baš suprotno, jedan novosadski list blizak vladajućoj stranci je pokušao da “odbrani” čast i ugled Slobodana Malešića.

Optuženi je direktor policije postao u avgustu 2020. godine, pred kraj mandata Nebojše Stefanovića tako da se i tada spekulisalo da je došao kao deo “nove struje” u policiji. Tim pre je nejasno koji je razlog njegovog iznenadnog pada. Nije isključena mogućnost da je Malešić od miljenika tamošnje vlasti upao u nemilost zbog okršaja unutar vladajuće stranke. Istorija policije u Srbiji je pokazala da rukovodioci retko padaju samo zbog onoga što im tužilaštvo stavlja na teret.

Ko kome i zbog čega smeta

Predsednik gradskog odbora Narodne stranke u Novom Sadu Bora Novaković je još prilikom postavljanja Malešića javno govorio o njegovim vezama sa vlasnikom firme Galens Nebojšom Petrićem, za čije pipke se pretpostavlja da sežu i do gradonačelnika Miloša Vučevića, ali i kontroverznog kosovskog biznismena Zvonka Veselinovića.

Novaković kaže za portal “Vremena” da je Malešić sklonjen u sklopu “bitke za direktora policije”, jer kako smatra, ovaj je “sve vreme bio vezan za bivšeg direktora Vladimira Rebića” i imao je ambicije da dođe na njegovo mjesto. Sagovornik dodaje da je to verovatno “smetalo” struji okupljenoj oko direktora beogradske policije Veselina Milića.

Organizovanu kriminalnu grupu su pored direktora novosadske policije navodno činili i policajac iz Prijepolja Ljubomir Stanišić i policajac iz Odeljenja za borbu protiv korupcije Dragan Kovačević. Oni su takođe privedeni, kao i biznismen koga su štitili. Malešić je navodno od druge dvojice usmeno zahtevao da štite porodicu Kujović od krivičnog gonjenja, kao i da im daju savete kako da postupaju u slučaju da dođu u kontakt sa nadležnim organima.

Prema pisanju lokalnih medija, Kujović važi za jednog od finansijera SDP-a Rasima Ljajića u Prijepolju.

Malešić je prema tvrdnjama tužilaštva za usluge dobio novac za izgradnju splava na Savi, opremanje objekata, uređenje porodičnog imanja i za stipendiranje sina. On je na saslušanju u tužilaštvu negirao krivicu.

Optuženi je ranije je bio načelnik Uprave saobraćajne policije, a od 2016. godine i zamenik nekadašnjeg direktora policije Vladimira Rebića.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu