Pregled nedelje

Ćerku kara, snaji prigovara: Zašto je Ana Brnabić dobila packu od Velike sestre iz Moskve 2

Brnabič da pripazi šta govori: Marija Zaharova

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

27. 5. 2022. / 8.36

Ćerku kara, snaji prigovara: Zašto je Ana Brnabić dobila packu od Velike sestre iz Moskve

Zbog čega premijerka spremno reaguje kada je Zoran Milanović nazove bodulicom dobrodošlom u Hrvatsku, a zanemi na prozivanje Marije Zaharove? I kakvu tu ulogu igra Aleksandar Vučić

Piše: Filip Švarm
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nazvao je premijerku Srbije Anu Brnabić  bodulicom. U dijalektu i pomalo pežorativno – otočanakom. Milanović je dometnuo i da je "naša“, rođena na Krku. Kad se uzme u obzir da je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića prekrstio u "Udbašenka“, a ministra obrane Marija Banožića u "Kriminalca“, Brnabić je još dobro i prošla.

Premijerka Srbije promptno je reagirala i poručila da Milanoviću "ne treba prva pomoć, nego poslednja pomoć". U njenu obranu je stao i sam Vučić – izjava  predsjednika Hrvatske je "jadna“, predstavlja vrijeđanje na "ličnoj osnovi“.

Uzrok ovog "čašćavanja“ je poznat: poslije optužnice u Beogradu protiv hrvatskih pilota zbog raketiranja izbjegličke kolone iz Krajine, u Zagrebu je pokrenuta inicijativa da se Vučić optuži za ratne zločine. Ipak, postoji li i duplo dno?

Koristeći činjenicu da je Hrvatska članica Evropske unije i NATO-a, Milanović pokazuje mišiće preteći da će Zagreb blokirati evropski put Srbije i, istovremeno, poručuje Brnabić da je "dobrodošla“. Ona je – je l’ te – prozapadna, dok Vučiću ispred nosa maše radikalskom prošlošću. Koliko ovo spada u pritiske da predsjednik Srbija zavede sankcije Rusiji i izborom mandatara demonstrira otklon od Moskve, teško je procijeniti. Izvjesno je samo da ni Kremlj ne sjedi skrštenih ruku.

Ako se Vladimir Putin u dobrom dijelu Srbije smatra "velikim bratom“, onda je Marija Zaharova "velika sestra“. A ova portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova konstatira da je "sve rečeno“ premijerkinom "neumjesnom izjavom kako Rusija danas radi ono što su neke druge zemlje uradile Srbiji 1999. i 2008.“ Dakle, ako je Brnabić dobrodošla u Zagrebu, nije u Moskvi.

Zar je ona zaista toliko važna? Nije ni najmanje, znaju to dobro u  Kremlju i zagrebačkim Predsjedničkim dvorima. Stvar je u tome da se njenim "svojatanjem“ ili prozivanjem šalju poruke Vučiću. Otprilike – kćerku kara, snaji prigovara.

Za razliku od reakcija na Milanovića, premijerka i predsjednik Srbije su oćutali "velikoj sestri“ Zaharovoj. A šta bi joj i smjeli reći: em Vučića čeka telefonski razgovor sa Putinom u nedelju 29. maja, em je sam sebi stvorio rusofilaski raspoloženo biračko tijelo. Zato, sve za rejting, rejting ni za šta – reakcije na Milanovića ga pumpaju, a na Putina izduvavaju.

To se danas u Srbiji zove državnička borba za očuvanje dostojanstva države.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu