U novom broju

Čekajući novu vladu: Dvanaestorica (ne)stranačkih 2

Foto: Ivan Šepić

4. 8. 2022. / 18.46

Čekajući novu vladu: Dvanaestorica (ne)stranačkih

Skupština je konstituisana, na redu je formiranje vlade. Biće šesta od početka naprednjačkog doba

Prvu vladu (2012–2014) obrazovao je Ivica Dačić; kao premijer, odmah je postao talac u sopstvenom kabinetu i od tada pati od stokholmskog sindroma.

Slede dve vlade (2014–2017) Aleksandra Vučića s ministrima poput uplašenih dvorjana.

U naredna dva kabineta (2017–2022) Ane Brnabić ministri će dodatno da zglajznu postavši kancelarijsko osoblje predsednika Srbije. Većinom je reč o istim osobama koje se iz jedne fotelje u državnoj službi premeštaju u drugu.

Ipak, tanak kadrovski potencijal režima, te potreba da se zadovolji čaršija na sve četiri strane sveta – domaća i međunarodna – rezultirali su regrutacijom nestranačkih ministara. Obično dovođeni uz pompu i reklamu njihovih “supersposobnosti”, kasnije bi postajali veći naprednjaci od naprednjaka ili nestali u tišini, bez “zdravo” i “doviđenja”. Istu sudbinu dele i neki članovi Srpske napredne stranke, mahom nepoznati široj javnosti.

Mada je izbor bio veoma težak i uz svest da su neki neopravdano zaobiđeni (tako je uvek u politici), donosimo listu dvanaestoro ministara koji su svojim nastupima ili pak neprisutnosti dali nemerljiv doprinos kadrovskoj politici Aleksandra Vučića. Možda ovo nekom od pretendenata na portfelj bude za nauk…

 

Pročitajte ceo tekst u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (4. avgusta)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu