Kultura

Čeka se srpski predstavnik za Oskara 2

Čuvari formule

Foto: Promo

12. 9. 2023. / 19.52

Čeka se srpski predstavnik za Oskara

Pet je konkurenata za film koji će predstavljati Srbiju u Holivudu na 96. dodeli Oskara za strani film. Neki od njih imaju nagrade, a neki nacionalne teme

Pred Selekcionom komisijom Filmskog centra Srbije je izbor kandidata Srbije za 96. nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke u kategoriji za  najbolji strani film.

Kandidati su: "Heroji Halijarda“ Radoša Bajića, "Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića, "Izgubljena zemlja“ Vladimira Perišića, "Da li ste videli ovu ženu“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića, "Što se bore misli moje“ Milorada Milinkovića i "Oluja“ Miloša Radunovića.

Neki od njih već imaju nagrade po svetskim festivalima.

Tako je film "Čuvari formule“ dobio prestižnu nagradu Varajati magazina na festivalu u Lokarnu gde je imao i svetsku premijeru, kao i nagradu publike na Sarajevo film festivalu gde je imao regionalnu premijeru.

Sinoć u Palati umetnosti Madlena održana je specijalna projekcija na kojoj su prisustvovali Patrijarh Porfirije, predsednik SANU-a Zoran Knežević, veliki broj ambasadora i uglednih javnih ličnosti iz nauke i kulture, a sa velikim nestrpljenjem se očekuje beogradska premijera filma 24. oktobra u MTS dvorani.

Čeka se srpski predstavnik za Oskara 3Foto: Promo

Veliki uspeh je već postigla i Perišićeva "Izgubljena zemlja“. Premijera je održana krajem maja u okviru takmičarske selekcije Nedelja kritike filmskog festivala u Kanu gde je  šesnaestogodišnji Jovan Ginić, koji uz Jasnu Đuričić tumači glavnu ulogu, dobio nagradu "Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca. Na Sarajevo film festivalu, gde je "Izgubljena zemlja“ imala regionalnu premijeru, Ginić je osvojio i nagradu "Srce Sarajeva“ za najboljeg glumca.

U Srbiji, prvi će ga videti Kraljevčani od 14. do 20. septembra, čime će zadovoljiti uslov nominacije za Oskara  za najbolji film van engleskog govornog područja po kome film mora da bude prikazivan u zemlji porekla najmanje sedam dana.

Prema rečima distributera, Beogradska premijera će biti 24. novembra na festivalu Autorskog filma.

Ratna drama Radoša Bajića "Heroji Halijarda“ imaće beogradsku premijeru ove jeseni, dok je regionalna premijera bila na Sarajevo film festivalu.

Film "Da li ste videli ovu ženu“ svetsku premijeru je imao na 79. Venecijanskom festivalu na kojem je montažerka Olga Košarić dobila specijalno priznanje u kategoriji do 40 godina. Film je osvojio Gran-pri "Aleksandar Saša Petrović” na 28. Festivalu autorskog filma. a autorima je pripala i nagrada za najbolju režiju na 15. Međunarodnom filmskom festival u Bangoku. Na 24. Međunarodnom festivalu nezavisnog filma "Blek muvi“ u Ženevi , osvojio je nagradu kritike što je ujedno i glavna nagrada festivala.

Američku premijeru je imao na prestižnom festivalu New Directors/New Films u Njujorku, u Muzeju moderne umetnosti MoMA.

Čeka se srpski predstavnik za Oskara 4Foto: Promo

Svetska premijera filma "Što se bore misli moje“ bila je ovog avgusta na Filmskim susretima u Nišu. Prikazan je i na kraju festivala "Dunav fest“, a premijera u Srbiji biće održana u petak 15. septembra u Kragujevcu povodom obeležavanja dvestote godišnjice od rođenja Kneza Mihaila Obrenovića. Nakon toga, film kreće u redovnu bioskopsku produkciju.

Film "Oluja“ je bioskopsku premijeru imao početkom ove godine, kada ga je za samo tri nedelje prikazivanja širom Srbije pogledalo preko 100.000 gledalaca. Televizijsku premijeru imao je 4. avgusta na Prvom programu RTS-a.

Filmski centar Srbije pod ovlašćenjem Ministarstva kulture od 2020. godine sprovodi proceduru za izbor nacionalnog predstavnika domaće kinematografije.

A.E/Kurir/RTS/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu