Analiza

Brus Springstin: Opus težak pola milijarde 2

Born in the U.S.A: Brus Springstin

Foto: AP Photo

16. 12. 2021. / 16.18

Brus Springstin: Opus težak pola milijarde

Čuveni američki kantautor prodao je ceo svoj katalog autorskih pesama izdavačkoj kući Soni Mjuzik za 500 miliona dolara. To je najveća transakcija ikada sklopljena u muzičkom biznisu kada su u pitanju autorska prava. Kako stvari stoje, rasprodaja pesama čuvenih muzičara će se nastaviti

Još jedan od najvećih muzičara današnjice, višestruki dobitnik Gremi nagrade i Oskara za najbolju filmsku numeru Brus Springstin, prilagodio se novim okolnostima na muzičkom tržištu. Ugovor koji je sklopio sa kompanijom Soni mjuzik težak je navodno više od pola milijarde dolara. Springstin je tako prodajom svojih autorskih i prava nastavio trend rasprodaje muzičkih kataloga poznatih umetnika poslednjih godina.

Nobelovac Bob Dilan, Nil Jang, Tina Tarner, Pol Sajmon, Red hot čili pepersi i mnoge druge velike zvezde već su za ogroman novac prodali svoja autorska prava izdavačkim kućama. Neizvesnost zbog pandemije korona virusa, kao i kontinuiran rast tržišta onlajn striminga, ključni su faktori koji ukazuju da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti.

Britanski "Fajnenšel tajms“ piše da su porodični i imovinski zastupnici Dejvida Bouvija već u "u poodmakloj fazi“ pregovara o prodaji kataloga pesama legendarnog umetnika. Ponude o kupovini navodno već prevazilaze sumu od  200 miliona dolara.

Autorski katalozi poznatih muzičara veoma su dragocena imovina za izdavače, koji će ubuduće dobijati sav prihod od njihovih pesama i moći da ih komercijalno eksploatišu, ne samo u muzičkoj, već i u advertajzing, filmskoj i TV industriji.

Umetnici, sa druge strane, takođe imaju svoj opipljiv interes: prilikom prodaje autorskih prava mogu odjednom da dobiju novčanu sumu koja je i dvadeset puta veća od njihovih godišnjih prihoda, a da pritom plate jednokratni porez na kapitalnu dobit koji je dvostruko niži od "klasičnog“ godišnjeg poreza na prihod.

Magazin "Bilbord“ je nedavno procenio da je Springstinov katalog albuma ostvario prihod od oko 15 miliona dolara samo u 2020. godini, a da njegov izdavački katalog donosi oko 7,5 miliona dolara godišnje. Tih 500 miliona dolara kojim su "isplatili“ muzičkog "Bosa“ deluje mnogo, ali Soni mjuzik razmišlja dugoročno, očekujući da će im se ova transakcija svakako isplatiti u godinama koje dolaze.

Iako umetnici vole da zadrže kontrolu nad svojim muzičkim nasleđem, lukrativne ponude izdavačkih kuća nagnale su mnoge zvezde da još jednom razmisle o perspektivama. Već pune dve godine muzičari širom sveta su zbog pandemije faktički uskraćeni za koncerte, koji su za njih predstavljali najveći izvor prihoda prethodnih godina.

Jedan od presudnih faktora za ovakav trend je i da su mnogi umetnici koji su se opredelili da prodaju svoje autorske opuse već u poodmakloj životnoj dobi.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Ako vam se sviđa ovaj tekst preplatite se na digitalno izdanje "Vremena“

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu