Vesti

Britanska ambasada: Izmišljotine da UK naoružava Kosovo 2

Na meti "Informera": Boris Džonson

Foto: Adrian Dennis/Pool via AP

19. 4. 2022. / 13.55

Britanska ambasada: Izmišljotine da UK naoružava Kosovo

Pojedini mediji izvestili su da Velika Britanija naoružava Kosovo.  Brnabić je na to izrazila „zabrinutosti“, a Vulin da se radi o „neprijateljskom“ činu. Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu sve te navode odbacuje kao „potpuno izmišljene“.

Piše: A. I
"U pojedinim beogradskim medijima su se pojavili potpuno izmišljeni navodi o izvozu naoružanja iz Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovo. U ovim navodima nema ni trunke istine. Ljubazno pozivamo sve medije da provere činjenice i spreče širenje dezinformacija i lažnih vesti“, stoji u pisanoj izjavi koju je portal "Vremena“ dobio od ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu.

Tabloid "Informer“ je 14. Aprila pod naslovom "Opasno ludilo! Britanija naoružava šiptare za rat! Džonson lažnoj državi Kosovo isporučio oružje koje šalje i Ukrajini!?!“ tvrdio da je Velika Britanija 13. aprila Kosovu "isporučila prvi kontigent od 50 komada NLAW-a, lakog protivtenkovskog naoružanja“, te da je ta isporuka "deo aranžmana koji su krajem februara postigli britanski premijer Boris Džonson i premijer lažne države Aljbin Kurti“ i to po ceni "nešto manjoj od ržišne vrednosti“.

"Informer“ se pozivao na neke obaveštajne izvore i tvrdio da će Britanija Kosovu isporučiti i "najmanje 20 lakih protivtenkovskih sistema džavelin”.

Mediji bliski naprednjecima, a to je ogromna većina, su na isti ili sličan način izveštavali da Britanija navodno isporučuje oružje Kosovu pozivajući se jedan na drugi.

Predsednica tehničke vlade Srbije Ana Brnabić rekla je na to da je "ozbiljno zabrinuta zbog naoružavanja Kosova i informacija da Velika Britanija stoji iza toga", a tehnički ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin da je to“neprijateljski čin”.

A.I./N1/Informer

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu