Region

Bosna i Hercegovina: Mađarske pare za Dodikovu kampanju  2

Za dobru saradnju: Milorad Dodik i Viktor Orban

Foto: Twitter

31. 8. 2022. / 9.57

Bosna i Hercegovina: Mađarske pare za Dodikovu kampanju 

Iako je poznato da premijer Mađarske Viktor Orban već godinama unazad preko Fonda Betlen Gabor izdvaja pozamašne sume novca za mađarske zajednice u dijaspori, finansiranje Republike Srpske je presadan jer tu Mađara gotovo da nema. Prema popisu iz 2013. u čitavoj BiH ne živi ni 350 Mađara

S.P
Premijer Mađarske Viktor Orban sredinom leta odobrio je prvih 35 miliona evra pomoći mađarske Vlade Republici Srpskoj. Tako će od prvog septembra poljoprivrednici iz Srpske i distrikta Brčko moći da se prijave za subvencije mađarske vlade za kupovinu opreme i alata za poljoprivredu.

Ovaj poklon Republici Srpskoj došao je kao prva donacija u okviru mađarskog fonda, formiranog prošle godine u novembru nakon susreta lidera bosanskih Srba Milorada Dodika Viktora Orbana u Banjaluci. Kako je tada najavljeno, u okviru fonda RS-u će ukupno biti donirano oko 100 miliona evra.

Iako je poznato da Orban već godinama unazad ulaže i finansira mađarske zajednice u dijaspori preko Fonda Betlen Gabor, finansiranje RS-a je presedan jer tu Mađara gotovo da nema. Prema popisu iz 2013, u čitavoj BiH ne živi ni 350 Mađara.

Međutim, pored donacija mađarske države, mađarske firme, za koje se veruje da su povezane sa državnim vrhom u Budimpešti, žele da preuzmu većinsko vlasništvo nad nekim od važnih preduzeća u Republici Srpskoj, poput Solarne elektrane Trebinje 1. Mađarska kompanija Lugos Renewables biće većinski vlasnik elektrane (70 odsto), a ugovor javnosti nije još uvek poznat.

Opozicione partije u Republici Srpskoj postavljaju pitanje da li se tu zaista radi o investiciji koja ide na ruku građanima, ili je to načinu da Orban pomogne Dodiku u prikupljanju sredstava za izbore koji će se održati 2. oktobra.

Da postoji zabrinutost što Orban koristi novac poreskih obveznika Mađarske da bi finansirao Dodika, rekla je u utorak uveče i poslanica Evropskog parlamenta iz Mađarske Katalin Cseh. "Smatram da je veoma uznemirujuće što je Orban odlučio da njegovu (Dodikovu) izbornu kampanju finansira velikim delom novcem mađarskih poreskih obveznika, kao i nekim vrlo zapaljivim izjavama kojim ga je podržao, a one se odnose na tbosanske i hrvatske tenzije“.  Ocenila je da je Orbanovo ponašanje i "opasno mešanje“ u političke poslove zemlje koja je "već u vrlo krhkoj situaciji“.

Kako je pod britanskim i američkim sankcijama, ali i pod pritiskom sankcija država EU prethodne dve godine, pored Rusa i Kineza snažan Dodikov saveznik u inostranstvu je Viktor Orban.

Prvi značajniji susret dva lidera dogodio se 2019. godine, kada su Dodika ugostili u Budimpešti. Iako se nagađa da je Dodika i Orbana spojio Aleksandar Vučić, Orban je nekoliko puta dolazio i u privatnu posetu Miloradu Dodiku u rodnim Laktašima. Inače, poznat je Orbanov stav, blizak Dodikovom, da je "izazov“ integrisati Bosnu i Hercegovinu sa dva miliona muslimana.

S.P./RSE/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu