EU i Kina

Borba za litijum-jonske baterije: Strah od zavisnosti od Kine 2

Foto: Mikes-Photography/Pixabay

19. 9. 2023. / 10.19

Borba za litijum-jonske baterije: Strah od zavisnosti od Kine

Evropa se teškom mukom oslobodila zavisnosti od ruskog gasa i nafte. Sada postoji bojazan od velike zavisnosti od litijum-jonskih baterija i gorivnih ćelija proizvedenih u Kini, koja bi u slučaju pojačene konfrontacije Zapada sa Pekingom mogla da postane veoma neugodna

Španija, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, upozorila je na zavisnost Evrope od kineskih litijum-jonskih baterija i gorivnih ćelija. Bez odgovarajućih protivmera EU bi do 2030. godine mogla da postane jednako zavisna od Kine, kao što je do rata u Ukrajini bila zavisna od ruskog gasa i nafte, upozoravaju stručnjaci u dokumentu koji je napisan za šefove država i vlada EU, prenosi nemački "Špigel“.  Taj dokument bi trebalo da posluži kao osnova za diskusiju o privrednoj bezbenosti Evrope na samitu EU početkom oktobra na Granadi.

Pročitajte još Kineski električni automobili osvajaju tržište: Uzbuna u Nemačkoj

EU je sebi kao cilj zacrtala da se u državama članicama do 2050. godine više ne emituju štetni gasovi. Pošto je proizvodnja električne energije iz vetra i sunca nesigurna, biće potrebni uređaji za akumulaciju energije. To će u EU izazvati veliku potražnju za litijum-jonskim baterijama, gorivnim ćelijama i aparatima za elektrolizu koji se koriste u tehnologiji koja se bazira na vodoniku. Dokument koji je predstavila Španija polazi od toga da će potražnja za ovim produktima narednih godina porasti 10 do 30 puta, a oni uglavnom imaju oznaku made in China.

Slabost evropskog sistema

"Bez sprovođenja efikasnih mera evropski energetski i ekološki sistema bi mogao da postane veoma zavistan od Kine“, pišu autori dokumenta. Oni takvu zavisnost upoređuju sa zavisnošću Evrope od ruskih energenata pre nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Ova studija je izrađena u trenutku kada na Zpadu, pogotovo u SAD, upozoravaju na moguće razbuktavanje tržišnog rata sa Kinom zbog njenih pretenzija za dominacijom u Pacifičkoj regiji.

U dokumentu stoji da je pozicija EU što se tiče proizvodnje uređaja za elektrolizu "snažna“, ali da je "veoma“ zavisna od u kini proizvedenih litijum-jonskih baterija i gorivnih ćelija koje se koriste za izradu električnih i hibridnih automobila.

Dokument upozorava na sličan scenario i u slučaju digitalnih tehnologija. Prognoze pokazuju da će u narednoj deceniji u velikoj meri porasti potražnja za senzorima, dronovima, serverima, harddiskovima ili mrežama za prenos podataka. Po pitanju mreža EU stoji sasvim dobro, ali u ostalim digitalnim oblastima pokazuje "velike slabosti“.

J.H./Spiegel

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu