Vesti

“Blokada za život”: Novi protesti, stari zahtevi i nikakva radikalizacija 2

Blokada autoputa kod Sava centra: Malo, ali odlučnih ljudi

Foto: Tara Radovanović/Tanjug

8. 1. 2022. / 15.45

“Blokada za život”: Novi protesti, stari zahtevi i nikakva radikalizacija

Iako je Savez Ekoloških organizacija Srbije nakon prošle blokade najavio radikalizaciju protesta, do toga nije došlo. Ni na drugim novogodišnjim ekološkim protestima nije bilo ni naznake masovnosti decembarskog zelenog ustanka

Piše: F.M.
Nakon prvih protesta protiv Rio Tinta u 2022. godini održanih 3. januara, Savez Ekoloških organizacija Srbije (SEOS) je pod sloganom “Blokada za život” u subotu u 13 časova nastavio sa blokadama saobraćaja. Zahtevi su isti – da se briše projekat “Jadar“ iz republičkog prostornog plana, kao i da se stavi na uvid javnosti sve što je do sad potpisano sa Rio Tintom.

Iz SEOS-a ponovo najavljuju radikalizaciju, ovog puta za sledeću subotu za kada je Ekološki ustanak najavio “odrmzavanje” decembarskih protesta.

Blokade su kao i prošlog puta održane u više gradova, a po prvi put je blokiran autoput kod Novog Sada. U Beogradu se okupilo nekoliko stotina građana i blokiralo autoput kod Sava Centra. Nisu se videli transparenti, kao ni predstavnici organizacija koje su formalno organizovale ovaj protest.

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da je “zaista na ivici toga” da Vlada poništi ugovore sa Rio Tintom, ali da treba videti “ koliki je ceh” koji bi u tom slučaju mora da se plati. Izgovorila je cifru od 450 miliona evra, koju je australijsko-britanski konzorcijum navodno do sada uložio u Srbiji. Brnabić je rekla i da moraju oko svega  da se usaglse sa predsednikom SNS-a i države Aleksandrom Vučićem, jer su oni “tim”. Vučić je pre toga rekao da on jeste za eksploataciju litijuma, ali da, eto, oni iz vlade hoće sve da puste niz vodu.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je rekao da će od Brnabić tražiti da mu pokaže jasnije argumente za proterivanje Rio Tinta od “vike organizacija koje finansira Rokfeler”.

Iz kakofonije sa vrha vlasti ne može da se probrsti ništa konkretno. Do sad nije obelodanjen ni jedan ugovor ili dokument koji obavezuje Srbiju da Rio Tintu dozvoli ovoj kompaniji otvaranje rudnika litijuma.

Sem dva manja incidenta sa nestrpljivim vozačima u Beogradu i Novom Sadu, blokade su protekle mirno i ponovo bez prisustva policije. Uprkos najavama da će trajati do 16 časova, zavšene su nakon nešto više od jednog sata, zbog loših vremenskih uslova.

N1 je preneo da su predstavnici Stranke Slobode i Pravde viđeni na protestima u Topoli.

Jedan od vođa Ekološkog ustanka Đorđe Miketić kaže za “Vreme” da je za sutra, nedelju, najavljen sastanak tridesetak ekoloških organizacija u Gornjem Milanovcu, kome će prisustvovati i predstavnici i Ekološkg ustanka i SEOS-a. Tu će, kako kaže, biti odlučeno na kojinačin će se protesti radikalizovati.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, intervjue i komentare na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu