Vesti

Blokada Srbije: Kuda je pošao Predsednik 2

Na još više mesta i duplo duže: Najavljene lokacije blokada puteva u Srbiji

Izvor: https://cuvarivatre.wordpress.com/2021/12/02/blokade-lokacije-za-4-decembar

4. 12. 2021. / 9.04

Blokada Srbije: Kuda je pošao Predsednik

Danas će zbog protesta protiv zakona o referendumu i eksproprijaciji biti blokirane saobraćajnice u pedesetak mesta i gradova širom Srbije. Baš danas predsednik Aleksandar Vučić hoće da ode u selo Gornje Nedeljice da razgovara sa meštanima zabrinutim zbog posledica koje bi zbog Rio Tinta mogla da ima priroda u dolini Jadra. Pitanje je da li će doći do bliskog susreta sa demonstrantima

Piše: A. I

Za subotu 4. decembra od 14 do 16 časova ekološke organizacije Srbije su po drugi put pozvale građane da blokiraju saobraćajnice širom Srbije. Navodi se da će blokade biti postavljene na preko 50 lokacija.

Ekološki aktivisti protest organizuju po drugi put, zato što vlada neće da izmeni Zakon o referendumu i povuče Zakon o eksproprijaciji.

Oba zakona se dovode u vezu sa Rio Tintom, kaže se da bi australijsko-britanskoj rudarskoj kompaniji trebalo da omoguće da što brže započne sa eksploatacijom srpskog litijuma u dolini Jadra.

Ekološke organizacije su najavile da će ove subote pojačjati pritisak: blokade će umesto jedan, trajati dva sata, biće postavljene u više mesta u Srbiji nego prošle nedelje.

Pozivaju građane da dođu u još većem broju, da, kako se kaže, "postave granice samovolji vlasti“.

Blokadama puteva bi mogli da se priključe i svi građani nezadovoljni vlašću Srpske napredne stranke, a ne samo zeleni aktivisti zabrinuti za potencijalnu štetu koji bio Rio Tinto mogao da nanese prirodi u duž Jadra.

Ovim povodom oglasila se i Evropska komisija. Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je za N1 da je "Projekat Jadar veoma dobra prilika" za socio-ekonomski razvoj Srbije, pod uslovom da poštuje najviše ekološke standarde.

"Pozdravljamo najavu Vlade Srbije da će na ovom projektu primeniti najviše standarde u zaštiti životne sredine“, rekla je Pisonero i naglasila da je podrška EU Srbiji "uslovljena njenim regulatornim okvirom i praksama“ koje bi u potpunosti trebalo da budu usklađene sa ekološkim pravilima EU, uključujući upravljanje otpadom i vodama.

Na sporne zakone, zbog kojih deo građana Srbije protestuje, nije se osvrnula.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Zakon o eksproprijaciji još uvek nije potpisao, makar to nije doprlo u javnost. Protekle srede je u jednom od svojih obraćanja naciji rekao da će ga "verovatno“ potpisati, te da "ulica dok je on na vlasti neće određivati poltiku Srbije“.

Bokade je nazvao "maltretiranjem“ pristojnog sveta, ekološke aktiviste kao plaćenike koji rade za neke zapadne interese, rekao da policija neće intervenisati, osim ako ne budu ugroženi "životi ljudi, imovina i državne institucije“.

Neke do sada nepoznate grupe su na društvenim mrežama objavile da će njihovi članovi na neki način ometati blokade.

Predsednik Vučić je odlučio da baš u subotu, i to u vreme kada će saobraćajnice u Srbiji biti blokirane, u 15 časova, dođe u selo Gornje Nedeljice da bi razgovarao sa meštanima i objasnio im, valjda, da nemaju čega da se plaše i da je Rio Tinto nešto dobro za Srbiju.

Predsednik se u sredu pohvalio da može "ne pomerajući se da sedi na stolici 15 sati“, ne bi li saslušao sve pristojne, a zabrinute građane.

Pitanje je kojim će putem Vučić poći, da li će doći do bliskog susreta sa aktivistima koji blokiraju puteve.

Iako je predsednik Vučić pozvao svoje pristalice da se "suzdrže“, da se, dakle, ne obračunavaju sa "lažnim ekolozima“ koji "kasiraju novac sa Zapada“ zarad "tuđih interesa“ i da bi destabilizovali Srbiju“, njegov odlazak baš na današnju subotu u selo Gornje Nedeljice mogao bi da se protumači kao provociranje demonstranata ili šou za kontrolisane prorežimske medije koji treba da skrene pažnju sa blokada puteva.

Patrijarh Porfirije je pre nekoliko dana apelovao na sve građane Srbije da sačuvaju mir. "Ne želim da analiziram šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba; ni ko je kriv, a ko je nevin. Oni koji stvaraju konflikte i upravljaju krizama i sukobima u svetu, ali isto tako i oni koji kod nas polarizuju, dele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju“, poručio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Dodao je da "može samo da se moli za sve“, da apeluje da "čuvamo jedni druge, a ne da se bijemo“ jer je "svako je svakome potreban“ i da ne možemo jedni bez drugih.

Patrijarh je apelovao da "svako poštuje svakoga“ jer nas na to Bog poziva. "Molim se Bogu da u danima božićnog posta svoje misli, želje i molitve Hristu Bogu, jedinom mirotvorcu, usmerimo ka opštem dobru, razumevanju, ljubavi i poštovanju prema bližnjem, bez obzira na činjenicu da su nam, po prirodi stvari, ideološki, sociološki, politički i svaki drugi stavovi različiti“, apelovao je patrijarh Porfirije pred današnje proteste.

A.I./Nova S/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare iintervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu