Vesti

Blokada pravosuđa u Beogradu: Štrajk advokata do ispunjenja zahteva 2

Obustava rada Advokatske komore Beograda: Eskalacija višemesečnih protesta advokata

Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

23. 12. 2021. / 17.28

Blokada pravosuđa u Beogradu: Štrajk advokata do ispunjenja zahteva

Ako se dosledno bude primenjivala odluka Advokatske komore Beograda (AKB) o štrajku, ona će od petka paralisati pravni sistem na području glavnog grada, kaže za “Vreme” potpresednik AKB-a Saša Ivanišević

Obustava rada Advokatske komore Beograda (AKB) samo je nastavak višegodišnje borbe u trouglu advokati-banke-građani. Banke su klijentima naplaćivale troškove obrade kredita godinama unazad. Advokati su građane, koji su se protiv toga pobunili, zastupali u postupcima protiv banaka, ali zakon nije predviđao jedinstvenu proceduru, pa je Vrhovni kasacioni sud  2018. godine presudio u korist građana i advokature.

Problem je nastao kada je isti taj sud u septembru ove godine usvojio dopunu stava, koja, kako tvrdi AKB, protivureči prethodnoj i praktično znači presudu u korist banaka.

Potprededik AKB-a Saša Ivanišević kaže da će obustava rada advokata biti problem kako za građane, tako i za advokate, da će se suđenja odlagati za po nekoliko meseci, a da će najviše biti pogođeno krivično pravo. Dodaje da su svi članovi u obavezi da poštuju odluku skupštine AKB-a, ali da ne očekuje da će baš svi beogradski advokati biti disciplinovani.

Odluka o obustavi rada do ispunjenja zahteva donesena je na vanrednoj sednici Advokatske komore Beograda, koja je sazvana nakon što su advokati skupili potreban broj potpisa. Traže otklanjanje pravne nesigurnosti nastale usvajanjem stava Vrhovnog Kasacionog suda o  postupcima sa bankama, na način koji bi bio prihvatljiv za građane i advokaturu.

Takođe, traže da se Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku povuče iz javne rasprave, te da se, ako su izmene potrebne, predstavnici Advokatske komore Beograda uključe u radnu grupu za izradu istih. Traže još i da im se zamrznu poreske obaveze dok se ne postigne dogovor oko oporezivanja advokature.

Prva dva zahteva se odnose na problem nastao iz sukoba sa bankama, dok na trećem zahtevu advokati već duže vreme insistiraju.

Kol centar AKS, koji služi za raspoređivanje advokata po službenoj dužnosti, od sutra neće raditi na području Beograda, smatra Ivanišević, te će sudije i tužioci verovatno na svoju ruku zvati advokate.

Još je u novembru Konferencija advokata, telo koje okuplja sve advokate iz Srbije upisane u komoru, izglasala preporuku Advokatskoj komori Srbije (AKS) da se obustavi rad, ali je AKS to odbila.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu