Beograd

Bivša glavna železnička stanica: Spolja gladac, iznutra jadac 2

Savski trg: Nekadašnja železnička stanica kao dekor predimenzioniranom spomeniku Stefanu Nemanji

Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

14. 11. 2022. / 9.16

Bivša glavna železnička stanica: Spolja gladac, iznutra jadac

Zgrada zatvorene Glavne železničke stanice u Beogradu se polako iznutra raspada, a oko nje, u okviru naselja Beograd na vodi, nastaju divlje deponije smeća. Opozicija upozorava na neodrživo stanje, vlast ne reaguje

Spolja šljašti, iznutra se polako raspada: to je trenutno stanje nekadašnje Glavne železničke stanice u Beogradu. Zašto je uopšte zatvorena, zašto je glavni grad Srbije uskraćen za železničku stanicu u centru kakvu imaju svi veći evropski gradovi, priča je naprednjačkog privatnog projekta Beograd na vodi koji je stavljen daleko ispred interesa Beograđana i svih građana Srbije.

Sada se radi samo o pukom očuvanju zgrade stanice koja je sama za sebe spomenik kulture, ili bi to trebalo da bude. Gradski odbornik Demokratske stranke Nikola Tasić izjavio je za FoNet da se zgrada nekadašnje glavne železničke stanice u Beogradu mora sačuvati od totalnog uništavanja.

Bivša glavna železnička stanica: Spolja gladac, iznutra jadac 3
Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

"Ta zgrada je opstala za vreme austrijske i nemačke okupaciju, ali očigledno je da neće opstati pod rukovodstvom aktuelne gradske vlasti", rekao je Tasić.

On je slučaj izbijanja požara u ovom kulturnom dobru uporedio sa kućom doktora Laze Lazarevića u Hilandarskoj ulici: "Kuća doktora Laze Lazarevića je kulturno dobro koje je dugo vremena bilo napušteno, a unutra su se skupljali razni ljudi. Jedne noći je izbio veliki požar, pa su vatrogasci morali da intervenišu. Pre neku noć se u zgradi nekadašnje glavne železničke stanice desio manji požar, zato sam siguran da je to isti potpis".

Modus operandi

I Narodna stranka se izjasnila o stanju Nekadašnje Glavne beogradske železničke stanice: ona oslikava "nerad i nebrigu" aktuelne gradske vlasti.

Bivša glavna železnička stanica: Spolja gladac, iznutra jadac 4
Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

"U centru grada gde je bila nekadašnja železnička stanica, danas možete videti ‘modus operandi’ svega što radi aktuelna gradska vlast. U srpskom jeziku za tako nešto postoji izreka ‘spolja gladac, iznutra jadac", rekao je za FoNet predsednik opštinskog odbora Savski venac NS Marko Marjanović.

Kazao je i da se nastavlja "urušavanje" istorije grada Beograda: "Na samo nekoliko metara iza spomenika Stefanu Nemanji danas se možete susresti s gomilom smeća, građevinskog šuta, fekalijama, zmijama, pacovima… Ovo nam je apsolutni dokaz kako nadležne institucije ne zanima naša istorija".

Smrad fekalija

U naselju Beograd na vodi, u blizini zgrada u izgradnji i tržnog centra Galerija, stvara se divlja deponija. Na deponije se mogu videti crne kese pune različitog smeća, plastične flaše, omoti, konzerve.

Bivša glavna železnička stanica: Spolja gladac, iznutra jadac 5
Beograd na smeću / Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

Iz Javno-komunalnog preduzeća Gradska čistoća rečeno je da oni nisu nadležni za to, pošto se ta deponija ne nalazi na javnoj površini.

Nedaleko odatle je šetalište pored reke, a na jednom mestu u blizini Brankovog mosta se izlivaju fekalije direktno u reku. Reporter FoNeta razgovorao je sa prolaznicima, a jedan, koji tu svako jutro trči, rekao je da je smrad nepodnošljiv. "Svako jutro trčim ovuda i osećam miris fekalija. Smrad je neopisiv, tera na povraćanje".

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu