Beograd

Bivša Glavna železnička stanica: Gde su se preselili pacovi, narkomani i zmije 2

Spolja blještavo, iznutra trulo: Zgrada bivše Glavne železničke stanice u Beogradu

Foto: Tanjug/Viedeo dron

11. 11. 2022. / 9.05

Bivša Glavna železnička stanica: Gde su se preselili pacovi, narkomani i zmije

U zdanju koje je proglašeno zaštićenim kulturnim dobrom „gospodare pacovi, zmije, narkomani, sve osim kulture“

U zgradi bivše Glavne železničke stanice u Beogradu na Savskom trgu, koja je zaštićeno kulturno dobro, u manjem požaru pre neki dan su oštećeni zidovi. U njoj je sada smetlište.

"Stanje u kome se nalazi Glavna železnička stanica je sramota za ceo grad. Stanica je zatvorena 2018. godine posle 134 godine postojanja sa najavom da će, kao spomenik kulture i simbol nastanka srpske države, postati muzej, što se još nije desilo, a radovi su obustavljeni iz nepoznatih razloga", rekao je Kopredsednik pokreta "1 od 5 miliona“ Moma Kovačević FoNetu.

Bivša Glavna železnička stanica: Gde su se preselili pacovi, narkomani i zmije 3
Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

Stanje zgrade pet godina posle zatvaranja sve više zabrinjava, jer "stanicom gospodare pacovi, zmije, narkomani, sve osim kulture“.

"To što je u spomeniku kulture nastala divlja deponija i što čuvari ne smeju da uđu unutra noću, je slika i prilika vladavine aktuelne vlasti", kazao je Kovačević.

Bivša Glavna železnička stanica: Gde su se preselili pacovi, narkomani i zmije 4
Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

Rekao je i da su "povlašćeni investitori uzeli dušu Beogradu“, gaze istoriju grada, kao u slučaju izgradnje naselja nad grobovima branioca Beograda.

Bivša Glavna železnička stanica: Gde su se preselili pacovi, narkomani i zmije 5
Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

Kovačević je rekao da će stanje zgrade nekadašnje Glavne železničke stanice "biti sve gore" i podsetio da se slično dešava sa vilama iz međuratnog perioda ili sa Savskim nasipom, te zato "1 od 5 miliona“ zahteva hitno postavljanje zaštitne ograde oko železničke stanice i stalno prisustvo policije koja će obezbeđivati to kulturno dobro.

Đubre Beograda na vodi

"Vreme“ je krajem septembra ove godine u tekstu Bivša železnička stanica kao deponija: Đubre Beograda na vodi pisalo da se oko zgrade bivše Železničke stanice u Beogradu nalaze uginule životinje, da se sa divlje deponije iza zgrade ovog spomenika kulture širi smrad.

Bivša Glavna železnička stanica: Gde su se preselili pacovi, narkomani i zmije 6
Foto: Marko Dragoslavic/FoNet

A rekonstrukcija zgrade počela je u julu kako bi se prilagodila i osposobila potrebama Istorijskog muzeja Srbije. Ministarstvo kulture i informisanja je tada bilo saopštilo da je Istorijski muzej Srbije "u više navrata tokom prošle i ove godine upozoravao nadležne na problem sa licima koja neovlašćeno ulaze u prostor zgrade nekadašnje Železničke stanice, oštećuju objekat i ostavljaju đubre.“ Nije precizirano ko su ti nadležni koje je upozoravao Muzej.

Ministarstvo kulture je "na opasnost da objekat bude uzurpiran i oštećen od strane neovlašćenih osoba“ ukazalo još tokom marta 2021. godine“ dopisom Ministarstvu unutrašnjih poslova da obezbede neprekidno obezbeđenje zgrade Železničke stanice.

M.N./Fonet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu