Rat u Ukrajini

Borbe oko nuklearke Zaporožje: Tablete protiv radijacije za Ukrajinu 2

Šest nukleranih reaktora: Nuklerana elektrana Zaporožje

Foto: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

30. 8. 2022. / 21.59

Borbe oko nuklearke Zaporožje: Tablete protiv radijacije za Ukrajinu

Strah od nesreće u najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi Zaporožje koju bi mogli da izazovu ratni sukobi raste. Nuklearka je pod kontrolom ruskih trupa koje razmenjuju vatru sa ukrajinskim snagama. Evropska unija je za svaki slučaj za Ukrajinu obezbedila više od pet miliona tableta protiv radijacije

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), u nekim oblastima nadomak Zaporožja ukrajinski zvaničnici već dele pilule koje donekle mogu da spreče da telo apsorbuje radioaktivni jod. Stanovnicima je rečeno da ih uzimaju samo ako se potvrdi curenje radioaktivnih čestica u nukleranoj elektrani Zaporožje.

Do sada su samo stanovnicima koji žive u radijusu od 50 kilometara od nuklerake ponuđene tablete kalijum jodida, ali je Evropska unija obezbedila za Ukrajinu više od pet miliona doza koje bi omogućile širu distribuciju.

Iako su nedavne borbe u toj oblasti prouzrokovale određenu štetu na nukleranoj elektrani, do sada nije zabeleženo povećanje nivoa radijacije. Ipak, postoji bojazan da bi neko oštećenje moglo da izazove curenje radioaktivnih čestica koje bi moglo da ugrozi ne samo Ukrajinu, već veliki deo Evrope.

Sami rekatori su veoma bezbedni i zaštićeni od spoljnih uticaja. Međutim, sve veća i veća oštećenja okruženja reaktora mogla bi dovesti do otkazivanja nekog od pomoćnih sistema, na primer hlađenja To bi moglo da prouzrokuje svojevrsnu katastrofu slični onoj kakve se dogodila u Fukušimi.

Nuklearna agencija Ujedinjenih nacija je nekoliko meseci zahtevala pristup objektu. Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), njen specijalno formirani tim od 14 inspektora, stigla je početkom nedelje u Zaporožje.

Demilitarizacija nuklerake

Ukrajina očekuje da misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ne samo prouči situaciju u nuklearnoj elektrani u Zaporožju, već i da iznese zahteve o demilitarizaciji područja oko i unutar elektrane, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na sastanku sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Marijanom Grosijem.

Zelenski je zahvalio IAEA na dolasku misije u Ukrajinu i naglasio da, pošto su ruske trupe zauzele ukrajinsku nuklearku Zaporožje, postoje visoki rizici vezani za eksplozije, prekide u radu nuklearnih reaktora i isključenje blokova iz ukrajinske električne mreže, prenosi Ukrinform. Zelenski je napomenuo da je za Ukrajinu važno da IAEA i Ujedinjene nacije zahtevaju da se demilitarizuje područje unutar i oko Zaporoške elektrane, da ruska vojska napusti elektranu, a Ukrajina preuzme kontrolu.

J.H./FoNet/RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu