Kultura

Bitef Polifonija: Usamljenost mladih 2

Za uspomenu na kreativavno druženje: Učesnici projekta u Beogradu

Foto: Promo

27. 9. 2022. / 12.12

Bitef Polifonija: Usamljenost mladih

Regionalnim projektom, čija je završnica odigrana na Polifoniji, tradicionalnom pratećem programu Bitefa, predstavljeni su neki novi dramaturzi i jedna od savremenih tema – usamljenost. Bilo bi dobro da kad diplomiraju, ne odu u neke druge zemlje koje imaju više sluha za nove dramske tekstove i forme

Tradicionalni i najpoznatiji prateći program Bitefa, Polifonija, počeo je ove godine projektom koji bi mogao da ima uticaja na našu kulturnu scenu –  zavisi od njene moći da prepozna njegovu važnost.

Radi se o projektu Gete instituta "New Stages South East“ koji dve godine prati mlade dramske spisatelje iz Bugarske, Rumunije, Grčke, Kipra, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Lokalni partner je udruženje OK – Obrazovanje i kultura

Na Bitef Polifoniji je održana završna radionica tog projekta, "Pisanje je izvođenje“. Pet autorki i autora predstavili su odlomke u performativnoj formi, u različitim izvođačkim formatima. Zajednički imenitelj za ove tekstove za mladu publiku je usamljenost, i to ona koja se javlja na granici između onlajn i fizičke realnosti, a i kao posledica nemogućnosti uspostavljanja dugotrajnijih i dubljih međuljudskih odnosa.

Gerhild Štajnbuh iz Austrije, jedna od autorki projekta (sa Tanjom Šljivar dramskom spisateljicom i Anom Konstantinović rediteljkom) kaže za portal "Vremena“ da je izabrana tema koja je vrlo prisutna i aktuelna  među mladima, kako bi je pozorište, kao komunikativan medij, približilo i objasnilo.

"Pozorište govori o sadašnjosti čak i kada ne govori direktno o njoj. Budući da je pozorište live-medijum sa telima koja u trenutku sretnu druga tela, postoji poseban potencijal ne samo toga da se teme reprodukuju već da se zaista reaguje na sadašnjost i da se zajedno sa njom deluje.“

Projekat je, kaže Gerhild Štajnbuh, "dobra prilika za umrežavanje i razmenu. Tekstovi mladih učesnika projekta su praćeni od prvih nacrta so završetka komada“, i dodaje da u "Nemačkoj i Austriji postoji dobra praksa sa različitim programima ove vrste“.

Ovaj projekat je iskoristio mogućnost pozorišta da "razvija uzbudljive i nove formate o savremenim temama, koji rezoniraju sa mladima“ , kaže Štajnbuh.

Pozorište na nemačkom govornom području poslednjih godina "pojačano se bavi postmigrantskim i feminističkim diskursima kao i pitanjima rasizma i klimatskih promena, što izrazito pozdravljam“, objašnjava Štajnbuh.

Pitanje budućnosti diplomiranih dramaturga je u Srbiji takozvana večito aktuelna tema. Naime, pozorišta nemaju kapaciteta da ih prihvate a često ni interesovanja pa ne mali broj mladih dramskih spisatelja  primoran da radi druge poslove.

Gerhild Štajnbuh kaže da  u Austriji i Nemačoj taj problem nije izražen. "Postoje radionice, festivali (Stückemarkt), nagrade, praizvedbe. Dakle, autori i autorke mogu da žive od svog posla.“

Pet učesnika projekta "New Stages South East“ iz Srbije su Divna Stojanov, Mina Milošević, Hristina Mitić, Irena Parezanović i David Jakovljević. Ovdašnjoj pozorišnoj sceni preostaje da ih prepozna i zadrži u zemlji.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu