Prosveta

Besplatni udžbenici: Kad će svi đaci biti ravnopravni 2

.

Foto: Milovan Milenković

18. 9. 2023. / 11.06

Besplatni udžbenici: Kad će svi đaci biti ravnopravni

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da postoji pravni osnov da sva deca dobiju besplatne udžbenike i da je preporuka poslata Ministarstvu kako bi se spremno dočekala sledeća godina

Da li je u redu da đaci u Beogradu dobijaju besplatne udžbenike, a da isto pravo nemaju učenici u drugim gradovima u Srbiji? Svakako da je odgovor da nije.

Da i javnost ima isti stav pokazuje i onlajn peticija za besplatne udžbenike koju je pokrenula organizacija "Kreni-Promeni“. Od 29. avgusta do danas predlog da svi đaci u Srbiji imaju pravo na bespaltne udžbenike potpisalo je više od 50.000 građana.

"Imajući u vidu da se često ističe kako nas je sve manje, da je bitno imati porodicu i što više dece, hajde da onda porodicama pokažemo da nam je stalo do njih i njihove dece i potrudimo se da dobiju besplatne udžbenike", poručili su iz pokreta "Kreni-Promeni“.

Peticija će biti upućena ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanović i ministru finansija Siniši Malom.

"Osnovnoškolsko obrazovanje je obavezno za svu decu u državi, a to ujedno znači da roditelji imaju obavezu da svojoj deci obezbede udžbenike i propratna nastavna sredstva", navodi se u tekstu peticije.

Rasprava o besplatnim udžbenicima vodila se više puta u našoj javnosti, poslednji put s najvećim žarom kada je Fondacija “Alek Kavčić” na svom sajtu ponudila elektronske verzije nekih udžbenika (uz favorizaciju jednog izdavača) na besplatno korišćenje.

Fondacija profesora Aleka Kavčića već duže vreme promoviše ideju besplatnih udžbenike.

Sada je reakcija stigla i iz same države.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je za RTS da postoji pravni osnov da sva deca dobiju besplatne udžbenike i da je preporuka poslata Ministarstvu kako bi se spremno dočekala sledeća godina.

Janković navodi da podržava odluku Vlade u kojoj je omogućeno da se obezbede udžbenici za decu sa invaliditetom, decu iz materijalno ugroženih porodica i tamo gde je to treće ili četvrto dete u porodici.

Međutim, iako kako kaže neće da kritikuje afirmativnu meru da u Beogradu deca dobiju besplatne udžbenike, kaže da nije u redu da u Crnoj Travi ili Gadžinom Hanu, gde ljudi imaju manje sredstava za život ne dobiju besplatne udžbenike.

"Ali ipak treba uzeti u obzir da taj takozvani srednji sloj živi prilično izazovno, dosta teško. Treba videti kako da se pronađu sredstva. Sigurno da mi možemo negde kao država da nađemo sredstva za udžbenike, verujem da bi Vlada i Ministarstvo finansija mogli jednom pravednom raspodelom koja je bazirane na socijalnoj pravdi, kako i kaže naš Ustav, i Zakon o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja, i zakon o udžbenicima“, rekla je Jankovićeva.

Veruje da će postojati dobra volja da se za iduću godinu to pitanje reši i da se onda ne postavlja pitanje zašto u Beogradu može, a negde drugo ne.

Kako je u tekstu za "Vreme" navela Jelena Vasiljević, odbornica Skupštine grada Beograda i viša naučna saradnica na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, ideja besplatnih udžbenika najviše ima smisla kada je deo šireg paketa socijalnih politika i namere da se obrazovni sistem učini pravednijim.

"Dešavalo se to i ranije u Beogradu, kao što se dešava i u mnogim drugim gradovima i regijama u Evropi. Ono što pokreće ovakve lokalne politike obično jeste brižljivo planirana socijalna politika: dugoročna namera da se obrazovni sistem učini inkluzivnijim, te da se smanje socijalne razlike koje se produbljuju kroz školovanje", napisala je Vasiljević.

Poverenica navodi da se nada da sledeće godine bespaltni udžbenici neće biti tema i da će biti obezbeđeni za svu decu ili ako ne bude tako, kako kaže bilo je i ove godine primera roditelja iz Beograda koji su se organizovali i prosledili besplatne udžbenike onima kojima su potrebniji.

Prema njenim rečima, preporuka je poslata prošle nedelje, a prethodno je urađena detaljna analiza i postoji pravni osnov za besplatne udžbenike za svu decu i o tome je obavešteno Ministarstvo.

B.G./RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu