Ekonomija

Beogradskom sajmu 800.000 evra za pripremu dosijea o EXPO 2027. 2

Foto: Tanjug

25. 10. 2023. / 16.23

Beogradskom sajmu 800.000 evra za pripremu dosijea o EXPO 2027.

"U naredne tri godine naša država će zadužiti građane Srbije zasad već preko milijardu evra, kako bi se pripremilo održavanje izložbe," za portal "Vremena" kaže Robert Kozma, narodni poslanik

Beogradski sajam dobija 95 miliona dinara (oko 808.000 evra) za izradu Dosijea za priznavanje Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027. godine, vidi se iz odluke Vlade, piše Nova ekonomija. Vlada je ovu sumu novca prenela iz redovonog budžeta Ministarstva finansija u tekuću budžetsku rezervu, a odatle je opredelila za Beogradski sajam.

"Sve što je u vezi sa izložbom EXPO Belgrade 2027 nažalost deo je matrice Vlade Republike Srbije da legalizuje korupciju u građevinarstvu. I kupovina ćutanja uprave Beogradskog sajma koji će biti izmešten sa sadašnje lokacije, sastavni deo je toga,“ kaže za portal "Vremena“ Robert Kozma, narodni poslanik Zeleno-levog fronta / Ne davimo Beograd.

On takođe dodaje da se radi o korupciji i nameštanju lukrativnih građevinskih poslova izvođačima koji su bliski vlasti, jasno je kada se pogleda tzv. Lex specialis za EXPO o kojem se odlučuje na tekućoj sednici Narodne skupštine.

 

Pročitajte još EXPO 2027 u Srbiji: Sumnjiva računica

 

“U naredne tri godine naša država će zadužiti građane Srbije zasad već preko milijardu evra, kako bi se pripremilo održavanje izložbe i izgradila potrebna linijska infrastruktura na lokaciji, izložbeni sajam, nacionalni stadion, kao i poslovno-stambeni objekti, a pritom predlažu da odabir izvođača radova može da se vrši ne poštujući i kršeći odredbe Zakona o javnim nabavkama,“ kaže Kozma.

Kozma zaključuje da je jasno da će u takvoj računici građanima ostati samo dugovi, Srbija ništa neće prihodovati, a jedinu zaradu imaće omiljene građevinske firme vladajućeg režima.

Podsetimo, Srbija je u junu ove godine izabrana za domaćina specijalizovane EXPO 2027. Izložba će biti organizovana od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, sa temom "Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“.

Specijalizovana EXPO izložba, koja će se organizovati u Beogradu, nije isto što i EXPO Svetska izložba, koja je važnija, poznatija i koja je takođe pod pokroviteljstvom BIE.

Vlada je krajem septembra donela odluku o emitovanju osmogodišnjih benčmark državnih obveznica u iznosu od 110 milijardi dinara (oko 936 miliona evra).

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu