Izbori 2022.

Beogradski izbori: Ponavljanje na još dva biračka mesta 2

Mnogo prigovora na regularnost: Izbori 2022.

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

20. 4. 2022. / 14.51

Beogradski izbori: Ponavljanje na još dva biračka mesta

Beogradski izbori će u četvrtak biti ponovljeni na još dva biračka mesta - na Zvezdari i u Rakovici. Ukupan broj birača na ovim mestima je nešto manji od tri hiljade, tako da je malo verovatno da i ovo ponavljanje može dovesti do nekih promena

Piše: F.M.
Na beogradske izbore održane 3. aprila opozicija je podnela preko tri stotine prigovora na nepravilnosti, ali je Gradska izborna komisija uvažila samo neznatan deo. Opozicija se na to žalila Upravnom sudu koji još uvek razmatra žalbe.

Prema pisanju “Danasa” Upravni sud je do sada odlučio o 57 žalbi opozicije i grupa građana, od kojih je sve do jedne odbio. Konačni izborni rezultati ne mogu biti zaključeni dok se ovaj sud ne izjasni o svim podnetim žalbama.

U Međuvremenu će se u četvrtak ponovljeni izbori održati i na biračkim mestima broj 57 na Zvezdari i broj 7 u Rakovici. Na prvom pravo glasa ima 1.726 ljudi, a na drugom 1.113.

Na prošloj “reprizi” beogradskih 16. aprila na četiri biračka mesta Srpska napredna stranka (SNS) je ubedljivo pobedila. Izbori su bili ponovljeni na dva biračka mesta na Paliluli i na po jednom na Čukarici i u Starom gradu. Od upisanih 5.804 birača izašlo je svega 2.666, što je 45.93 odsto. Najviše glasova, skoro 60 odsto, osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, dok je oko 16 odsto osvojila lista “Ajmo ljudi” Borisa Tadića.

Deo opozicije je ponavljanjem izbora pokušao da prebaci listu Borisa Tadića preko cenzusa od 3 odsto, kako bi imali dovoljno odbornika za formiranje većine u Beogradu. Sudeći po tome kako sada stoje stvari, teško da će do toga doći.

Šefica Beogradskog odbora naprednjaka Ana Brnabić je ranije rekla da SNS  zajedno sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) već ima 56 od 110 odbornika u Skupštini Beograda, ali da na svoju stranu mogu da prevedu najmanje još 4 opoziciona poslanika.

Nakon sastanka sa Draganom Đilasom predsednik SNS-a i Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je i on, kao i šef Stranke Slobode i pravde, za ponavljanje kompletnih izbora u Beogradu zbog “legitimiteta” gradske vlasti koji bi nakon izbora 3. aprila bio upitan, mada je ostalo nejasno šta je upitno u legitimitetu ako SNS i SPS imaju malu prednost.

F.M./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu