SAD

Bajden: Ukrajina će dobiti američke raketne sisteme 2

Pomoć Ukrajini do određenih granica: Džo Bajden

Foto: AP Photo

1. 6. 2022. / 9.13

Bajden: Ukrajina će dobiti američke raketne sisteme

U sklopu nove vojne pomoći u visini od 700 miliona dolara Ukrajini će biti isporučeni moderni američki raketni sistemi, ali uz njih projektili sa dometom od samo 80 kilometara. Cilj SAD je da se zaustavi napredovanje ruskih trupa u Donbasu, a da se pritom izbegne direktna konfrontacija sa Rusijom.  Primena američkog oružja na ruskoj teritoriji je crvena linija koju amrički predsednik Džo Bajden ne želi da pređe

U autorskom tekst za "Njujork tajms“ koji je objavljen u utorak uveče po lokalnom vremenu predsednik Sjedinjenih Američkih Dražva Džo Bajden je precizirao dokle je njegova adminstracija spremna da ide u podršci Ukrajine protiv ruske invazije.

On je Kijevu stavio u izgled isporuku modernih američkih raketnih sistema  MLRS (multiple launch rocket systems) i Himars (high mobility artillery rocket system). Ukrajinci su u više navrata od SAD i država članica NATO-a tražili ovakve raketne sisteme da bi mogli efikasnije da se suprotstave napredovanju ruskih trupa u Donbasu.

Ovi raketni sistemi bi ukrajinskoj vojsci trebalo da omoguće da precizno pogađaju ciljeve na  bojnom polju. Bajden je naglasio da Amerika “ne ohrabruje niti želi da omogući ukrajinskoj vojsci da gađa ciljeve izvan svojih granica”.

Raketni sistemi Himers koji se montiraju na vozila su konstruisani da mogu da ispaljuju rakete sa dometom  od nekoliko stotina kilometara. Jedan visokorangirani predstavnik Bele kuće je, međutim, objasnio da će Ukrajina dobiti rakete sa dometom od 80 kilometara što bi trebalo da osigura da se koriste samo u svrhu zaustavljanja ruske invazije na ukrajinskoj teritoriji.

Ovi raketni sistemi su deo novog paketa američke pomoćiza Ukrajinu u iznosu od 700 miliona dolara u koji ulaze i projektili, radarski sistemi, protivtenkovski bacači džavelin, helikopteri i rezervni delovi.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u više navrata upzorio da bi snabdevanje Ukrajine oružjem koje  dobacuje preko granica sa Rusijom “bio korak u pravcu neprihvatljive eskalacije”.

Bajdenove crvene linije

Bajdenov tekst u “Njujork tajmsu” je izašao pod naslovom “Šta će Amerika uraditi u Ukrajini, a šta neće”. SAD hoće da pomognu da Ukrajina postane “demokratska, nezavisna, suverena zemlja blagostanja koja raspolaže sredstvima za odvraćanje i odbranu od agresije”. SAD neće podsticati rat između NATO-a i Rusije, niti će pokušavati da svrgnu sa vlasti Vladimira Putina.

Drugim rečima: SAD se neće direktno umešati u konflikt, neće slati američke trupe u Ukrajinu, osim ako Rusija ne napadne njene saveznike.

Sa druge strane, piše predsednik SAD, ako Rusija ne plati visoku cenu za napad na Ukrajinu, to bi značilo kraj međunarodnog poretka koji se zasniva na određenim pravilima što bi moglo da ima katastrofalne posledice širom sveta.

A što se tiče upotrebe nuklearnog oružja: za sada nema indicija da Rusija ima nameru da u Ukrajini upotrebi atomsko oružje, ali su već i retoričke pretnje nuklearnim oružjem same po sebi neodgovorne.

J.H./Spiegel/New York Times

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu