Iz štampanog izdanja

Angela Merkel: Maestro bez remek dela 2

Nemačka kao hobitski Okrug iz Srednje zemlje: Angela Merkel

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

8. 12. 2021. / 20.20

Angela Merkel: Maestro bez remek dela

Bila je "Kolova devojčica" sa istoka. Nemci su je doživljavali kao mamu. Nakon šesnaest godina na čelu Nemačke za Angelom Merkel mogla bi da ostane priča o mudroj i odmerenoj vladarki. Ili o virtuoznoj igračici prljavog političkog pokera. Kako se kome sviđa. Nasledio ju je socijademokrata Olaf Šolc

Socijaldemokrata Olaf Šolc u sredu je i zvanično izabran za kancelara Nemačke. Time se završava šesnaestogodišnja era Angele Merkel, koju su posprdno prozvali Mutti (mamica). Ona je to okrenula u svoju korist.

Psiholog i istraživač tržišta Štefan Grinevald opisao je Nemačku tokom kancelarkine ere kao hobitski Okrug iz Srednje zemlje. U Tolkinovom kapitalnom delu, hobiti su ušuškani u rupe, dobro jedu, piju i spavaju. Promene u dnevnoj rutini smatraju bezobrazlukom.

Merkel je kao krizna kancelarka uglavnom znala da drži Orke dalje od Okruga. Ređale su se finansijska kriza, kriza evra i grčkog duga, izbeglice, Bregzit, Tramp, klimatska kriza i korona, i nikome birači ne bi pre poverili kormilo pre nego kancelarki. Jer ih ona ne iznenađuje. Sa predizbornih plakata je pručivala: "Znate me".

Opšta ocena je da je Olaf Šolc dobio izbore u septembru baš jer je od ponuđenih kandidata najviše ličio na Angelu Merkel, čiji je vicekancelar bio. Sada će voditi komplikovanu koaliciju sa Zelenima i Liberalima u kojoj je, isprva, svako namiren.

Ali, ako neko to može, moći će čovek kojeg zovu Šolcomat. Kao omladinac pisao je vatrene komunističke pamflete, ali to je bilo u nekom prethodnom životu. Odavno je centrista koji neće dozvoliti da zeleno-liberalna reformska gorljivost okrene Nemačku naglavačke.

Drugim rečima, u hobitski Okrug nije stigao nikakav revolucionar, nego dosledno dosadan naslednik Angele Merkel. To Nemci vole. Možda ga budu prozvali Vati (tatica).

U štampanom izdanju "Vremena“ od četvrtka (9. decembar) pročitajte tekst Nemanje Rujevića o Angeli Merkel, ili se pretplatite na digitalno izdanje na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu