Kriza na Kosovu

Ana Brnabić: Srbija za mir, red i zakon, u Prištini apsurdna histerija 2

Srbi samo žele mir i vladavinu prava: Ana Brnabić

Foto: Slobodan Miljević/Tanjug/Vlada Republike Srbije

5. 11. 2022. / 18.00

Ana Brnabić: Srbija za mir, red i zakon, u Prištini apsurdna histerija

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su predstavnici Srba sa Kosova i Metohije odlukom da suspenduju učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini samo stali u odbranu međunarodnog javnog prava i Briselskog sporazuma, što je izazvalo „histeriju“ u Prištini

Dok se čeka na obraćanje naciji Aleksandra Vučića za reč se javila Ana Brnabić: "Ovim (izlaskom Srba iz kosovskih institucija) je naš narod na Kosovu i Metohiji poručio da samo želi mir, da veruje u vladavinu prava i u sve one partnere iz međunarodne zajednice koji su učestvovali u postizanju različitih sporazuma tokom proteklih godinaa, pre svega Briselskog sporazuma, a onda i svih ostalih, koji uključuju i pitanje tablica"

Kaže predsednica Vlade u trećem mandatu da će Srbi na KiM u "svojoj borbi za mir, stabilnost, vladavinu prava i poštovanje svih potpisanih sporazuma, imati uvek punu podršku Vlade Srbije.

"Histerija u prištinskoj političkoj javnosti i medijima je primer apsurda, jer ne samo da nije reč o pozivanju na sukobe, već je upravo reč o miroljubivoj i demokratskoj reakciji koja je odgovor na kontinuirano jednostrano kršenje sporazuma, nepoštovanje kako Srba na Kosovu i Metohiji, tako i Evropske unije, koja je garant Briselskog sporazuma", istakla je premijerka.

I dalje: Srbi na Kosovu i Metohiji su tokom prethodne decenije pokazali trpeljivost i toleranciju, upravo zato što žele mir i što veruju u vladavinu prava, a da se svake godine broj napada na Srbe povećavao, da im je nelegalno oduzimana imovina,

Gde su Srbi ugroženi tu je Dodik

Predsednik Republike rpske Milorad Dodik objavio je danas na svom Tviter nalogu da je RS odlučna i spremna da u svemu pruži snažnu podršku i pomogne srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Bio je Dodik sa Vučićem i kod patrijarha Porfirija, pa je posle toga napisao na Tviteru napisao da je od "najvećeg značaja da postoji jedinstvo Republike Srpske, Srbije i Crkve u očuvanju interesa srpskog naroda“, a da su upravo to  "potvrdili na sastanku kod Njegove svetosti patrijarha Porfirija, gde nas je predsednik Vučić upoznao sa detaljima i merama koje će Srbija preduzeti u narednom periodu".

Raduje Dodika što je iskazano jasno opredeljenje da se zaštiti srpski narod i da Srbija garantuje slobodu za sve Srbe gde god se nalazili, da srpski narod neće biti ostavljen sam i "da se neće desiti nove Oluje i pogromi.

Pripreme za proteste Srba na severu Kosovu

Dok se u Beogradu veća, sastanči, izveštava, saopštava i pregovara, u gradovima na severu Kosova od juče se srpske zastave vijore na ulicama i terasama kuća i stanova, u okviru priprema za protest koji je Srpska lista najavila za nedelju u 12 sati.

Kako navodi portal Kosovo onlajn, svi su spremni za sutrašnji "veliki narodni skup“ koji će se održati u Severnoj Mitrovici i na kome će svaki učesnik nositi srpsku trobojku.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević ranije je poručio da će Srbi na tom skupu "pokazati nacionalno jedinstvo i privrženost jedinoj državi Srbiji", a lider Srpske liste Goran Rakić da će to biti "demokratski, nenasilan otpor naroda".

Postavljanje barikada na administrativnim prelazima ovog puta niko ne pominje, a iz Prištine su demantovali navode nekih medija da Vlada raspoređuje policijske snage na severu Kosova.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu