Vlast i mediji

Ana Brnabić: Progoniteljka nepodobnih medija 2

Foto: Miloš Milivojević

13. 4. 2023. / 9.05

Ana Brnabić: Progoniteljka nepodobnih medija

Televizija N1 uputila je danas otvoreno pismo Radnoj grupi Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara u kome traži da obrati pažnju na delovanje premijerke Ane Brnabić jer ne znaju kome drugom da se požale kada bezbednost njihovih novinara "svakog dana ugrožava Vlada, odnosno premijerka lično".

"Sama činjenica da je u zemlji u kojoj živimo potrebno da Vlada formira Radnu grupu za bezbednost novinara dovoljno govori o tome koliko smo bezbedni. I to nije jedino telo koje se time bavi, ali jeste jedino iza koje je svojim autoritetom stala Vlada i ona koja je na njenom čelu", stoji u otvorenom pismu televizije N1 Radnoj grupi Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara.

"Međutim, kome se žaliti kada vašu bezbednost svakog dana ugrožava Vlada, odnosno premijerka lično“, pita N1, "Da li je to prava adresa ? Da li je Radna grupa adresa samo za one za koje premijerka lično proceni da zaslužuju da budu zaštićeni".

Premijerka kaže da je na njenu incijativu Radna grupa i formirana, ali je očigledno, navodi N1, da ona nekima želi da budu bezbedni, a nekima baš i ne. A sezona lova na novinare N1 uvek je otvorena,  ako ih ne napadju poslanici SNS u Skupštini Srbije, onda to čini premijerka lično.

"U svakom svom pojavljivanju ona ne propušta da se obračuna sa N1, targetirajući nas i grupno i pojedinačno. Svakoga dana pod miškom nosi brojne odštampane vesti sa našeg portala, a kada to nije dovoljno dodaje i sa svog Tviter naloga, a kada joj se i to učini malo, u višesatnim emisijama na nacionalnim televizijama govori o našim novinarima", podseća N1 u otvorenom pismu.

I postavlja pitanja: Da li je za premijerku jedino zadovoljavajuće rešenje da N1 prestane da postoji? Da li će tada Ana Brnabić stati? Na koju adresu možemo da se obratimo ako je premijerka šef i ministru informisanja i ministru policije, a i tužilastvo nije baš bez uticaja politike? Ko može da zaštiti novinare i medije na koje se lično ustremi vrh države? Da li treba da podsećamo da je ovo zemlja u kojoj su novinari ubijani? Dada Vujasinović, Slavko Ćurvija, Milan Pantić.

"Ovo je zemlja u kojoj je stranački kolega Ane Brnabić naložio da se novinaru Milanu Jovanoviću zapali kuća. Šta u takvoj zemlji mogu da očekuju oni protiv kojih premijerka vodi javnu kampanju, kojima je presudila da ubijaju svoju zemlju i poručuje da neće stati", piše N1.

Zbog svega toga ova televizija poziva Vladinu Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara da obrati pažnju na delovanje predsednice Vlade Srbije, koja je to telo i osnovala.

M.N./FoNet/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu