Vesti

Ana Brnabić na KiM: Kosovka premijerka 2

Srbi samo žele mir i vladavinu prava: Ana Brnabić

Foto: Slobodan Miljević/Tanjug/Vlada Republike Srbije

5. 9. 2022. / 14.27

Ana Brnabić na KiM: Kosovka premijerka

Premijerka Srbije je na početku svoje posete severu Kosova isticala mir, stabilnost, budući prosperitet Srba na Kosovu, mudrost i hrabrost predsednika Vučića i da se na Kosovu oseća kao „svoj na svome“. Iako ništa novo rekla nije, sama njena poseta doprinosi deeskalaciji napete situacije između Beograda i Prištine i smirivanju Srba sa Kosova

U prvom obraćanju medijima tokom svoje posete Srbima na severu Kosova, premijerka u trećem mandatu Ana Brnabić nije rekla ništa novo, što, doduše, niko nije ni očekivao. Isticala je da se Srbija zalaže za mir i stabilnost, da se ne poštuju prava Srba na Kosovu koji su izloženi i čestim napadima, i mudrost i hrabrost predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Iako se neće sresti sa svojim kosovskim kolegom Aljbinom Kurtijem, niti bilo kojim predstavnikom "privremenih prištinskih institucija“, sam dolazak Ane Brnabić u ovom trenutku na Kosovo jeste korak ka privremenoj deeskalaciji trenutno napete situacije. Tražila je od prištnskih institcija dozvolu da uđe na teritoriju Kosova i dobila ju je, iako je prethodno zbog vulinovske retorika bila proglašena za "nepoželjnu osobu“

Srbi u Kosovoskoj Mirovici su dočekali "svoju premijerku“, jedan poster bio je čak i dirljiv: "Mi imamo našu Anu“, a ne, to je valjda poruka, njihovog Aljbina Kurtija.

Od Kosovske Mitrovice do Dubaija

"Danas želim da sa Kosova i Metohije pošaljem jasnu i jednostavnu poruku mira, stabilnosti i tolerancije, i ponovim poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ćemo uvek biti uz naš narod na KiM“, izjavila je premijerka Ana Brnabić u prvom obraćanju građanima u Kosovskoj Mitrovici.

Uveravala je prisutne i sve birače u Srbiji da "ćemo nastaviti da se borimo za naš narod, njegovo dostojanstvo, i da i ovde na KiM vidimo prosperitet i sve bolji kvalitet života".

A tek će biti bolji kada se osnuje Zajednica srpskih opština, što će biti agenda njene Vlade koju će ponavljati kuda god da krene, "od Kosovske Mitrovice preko Brisela, Berlina i Londona do Moskve i Pekinga, Abu Dabija i Dubaija“.

Mir, stabilnost, prosperitet

"Zadovoljna sam što smo, i posle poslednjih provokacija 31. jula, uspeli da sačuvamo mir", rekla je premjerka.

I dalje, što je bila i deviza njene posete: "Interes Srbije i srpskog naroda jeste mir i stabilnost".

A onda, neizbežno, o onim "prethodnim“ i njima naprednim, kako su "oni“, naprednjaci, u poslednjih nekoliko godina investirali (u Srbe na Kosovu) više nego oni pre njih "u poslednjih 40 godina“, kako sada u teškim briselskim pregovaračkim seansama predsednik Vučić mora da vadi kestenje koje su u vatru stavili "oni prethodni“, recimo Borko Stefanović.

Samo da obezbede mir i stabilnsot, a onda će nove tehnologije da naprave prosperitet, doprineće da porodice ostaju na Kosovu i Metohiji i da vide kontinuiran rast plata i penzija, a za nju je "ovo mesto koje pokazuje da Vlada ne želi da ljudi sa KiM zaostaju za progresom koji imamo u centralnoj Srbiji", rekla je Brnabić ispred zgrade Multimedijalnog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Oči u oči sa teškim odlukama

"Nikada nismo bežali od teških odluka (za razliku od nekih drugih), već smo ih donosili kada god smo mislili da su u interesu naših građana i Srbije“, izjavila je Brnabić upitana za pismo Emanuela Makrona i Olafa Šolca Vučiću i Kurtiju da Beograd i Prištinu, a, reklo bi se, naročito Beograd,  čekaju "teške odluke“.

Na pitanje novinara televizije Kljan Kosova kako se osećala kada je prešla administrativnu liniju između centralne Srbije i Kosova odgovorila je da se osećala "kao svoj na svome".

A.I./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu