SAD

Američko tržište oružja: Kupite vašem detetu pušku 2

Obučite ih da pucaju dok su mali: Reklama za oružje u SAD

Foto: Daniel Defense

27. 5. 2022. / 17.04

Američko tržište oružja: Kupite vašem detetu pušku

Kompanija "Danijel difens", čiju pušku je koristio Salvador Ramos kada je u Teksasu ubio devetnaestoro dece i dve nastavnice, osam dana pre masakra je kao reklamu na Tviteru objavila fotografiju dečaka koji drži istu takvu pušku, uz poruku: "Obučite dete za ono šta treba da koristi, kada poraste on se od toga neće rastati". Pušku DDM4 V7 kao „savršenu pušku za svakoga“

Oružje koje je koristio Salvador Ramos kada je u osnovnoj školi u teksaškom mestu Juvaldu ubio devetnaestoro dece i dve nastavnice, dok je 17 ranio, proizvela je kompanija "Danijel difens" iz Džordžije, jedan od najvećih privatnih proizvođača oružja u Sjedinjenim Američkim Državama. Osam dana pre masakra u Juveldu, 16. maja, ta kompanija je u okviru reklamne marketinške kampanje na Tviteru objavila fotografiju dečaka koji drži pušku, uz poruku: "Obučite dete za ono šta treba da koristi, kada poraste on se od toga neće rastati".

Američko tržište oružja: Kupite vašem detetu pušku 3

Salvador Ramos je tog 16. maja napunio 18 godina i, po teksaškim zakonima, stekao pravo da legalno kupi oružje. Puška koju je Ramos koristio je DDM4 V7, košta i do 1.870 dolara, a "Danijel difens" je reklamira i kao "savršenu pušku za svakoga".

NRA (National Rifle Association – Nacionalna asocijacija za oružje) bi ovog vikenda trebalo da održi godišnju konvenciju u Hjustonu,Teksas, ali je kompanija "Danijel difens" odlučila da se povuče sa te konvencije. "Verujem da nije prigodno da ove nedelje promovišemo naše proizvode u Teksasu", naveo je portparol kompanije. Osim toga, kompanija je zaključala svoju stranicu na Tviteru.

Masakr u Juvaldu ponovo je u prvi plan stavio raspravu o kontroli oružja u SAD. Međutim, teško da će i novi masovni zločin promeniti situaciju u Americi po tom pitanju, oni koji dobro poznaju tržište čak prognoziraju da će upravo zločin u Teksasu podstaći još veću prodaju oružja.

Jedan od osnivača kompanije "Danijel difens" Marti Danijel prisetio se masakra u osnovnoj školi u selu Sendi Huk kod Njutauna, Konektikat, koji se desio 2012. godine. Tada je dvadesetogodišnji Adam Lanca ubio 26 osoba, od toga dvadesetoro dece starosti šest i sedam godina, pre nego što je izvršio samoubistvo u podrumu škole.

Danijel je za "Forbs“ rekao: "Masovna pucnjava u Osnovnoj školi Sendi Huk 2012. dovela je do rasta prodaje oružja", dodajući da je to bio strašan događaj, ali da ljudi pohrle da kupuju oružje kada počne da se priča o zabranama.

M.T./NBCNEWS.COM/RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu