Zdravlje

Ambrozija u Beogradu: U vazduhu jedanaest puta više nego što bi smelo 2

Foto: Unsplash

14. 9. 2023. / 11.12

Ambrozija u Beogradu: U vazduhu jedanaest puta više nego što bi smelo

Tendencija je da ove nedelje koncentracija polena ambrozije u vazduhu raste, a krajem septembra očekuje se postepeno opadanje. Alergične osobe treba da budu na oprezu, upozoravaju iz Agencije za zaštitu životne sredine

Poslednji podaci Monitoringa za alergeni polen Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je trenutno izmerena koncentracija polena ambrozije u Beogradu i dalje znatno iznad graničnih vrednosti. Krajem septembra očekuje se postepeno opadanje, jer ambrozija, koja ima jedan od najjačih alergenih polena, ulazi u završnu fenofazu cvetanja.

Merenja Agencije za zaštitu životne sredine kažu da je nažalost još uvek povišena koncentracija polena ambrozije, najvećeg alergena i u ovom periodu njene vrednosti idu u pojedinim danima od 7 do 11 puta iznad graničnih vrednosti.

60 miliona Evropljana pati od alergije 

Sve više ljudi je alergično na ambroziju, a borba sa ovim alergenom teška i ozbiljna. Sto kilometara je brzina kojom vetar može da nosi te čestice.

Ambrozija se smatra posebno agresivnim prirodnim alergenom  i može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Kod alergičnih osoba, polen ambrozije izaziva niz reakcija kao što su kijanje, kašljanje, suzenje, svrab, crvenilo na koži i slično. Svi ovi simptomi zajedno dovode do alergijskog rinitisa, svrab nosa i očiju, kašalj, a u težim slučajevima i alergijske astme sa asmatičnim napadima.

Čak više od 60 miliona Evropljana pati od simptoma alergijskih reakcija na polen ambrozije. Prisutan je trend povećanja obolevanja bez obzira na rasu, pol, starost i socijalni status. Među osobama koje su alergične na polen čak 70 odsto je alergično baš na ambroziju.

Iz agencije za zaštitu životne sredine kažu da alergične osobe moraju biti na povišenim terapijama. Osnovni saveti su im da vode računa da u prepodnevnim satima ne budu u prirodi, da se dogovaraju sa alergolozima za propisane terapije i da koriste klimatizovane prostorije.

Z.S/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu