Kosovo

Aljbin Kurti: Divlja kampanja iz Beograda 2

Reciprocitet za mesec dana: Aljbin Kurti

Foto: AP Photo/ Visar Kryeziu

4. 8. 2022. / 19.09

Aljbin Kurti: Divlja kampanja iz Beograda

Zbog „velike kampanje dezinformisanja“ koju je sproveo Beograd premijer Kosova Aljbin Kurti kaže da se dogovorio sa međunarodnim faktorima da odloži sprovođenje odluke o reciprocitetu do septembra. Rekao je i da se sada sprovodi ono što je trebalo učiniti pre 11 godina

Piše: M.N.
U Prištini se danas drugi dan zaredom održala sednica kosovske skupštine koju je obeležila rasprava premijera Aljbina Kurtija sa opozicijom zbog odlaganja primene odluka o srpskim dokumentima i registarskim tablicama.

Kosovska vlada donela je 29. juna odluku prema kojoj su građani bili obavezni da od 1. avgusta registarske tablice sa oznakama srpskih gradova na Kosovu zamene tablicama "RKS" i da se od istog dana uz srpske lične karte na prelazima uzimaju i deklaracioni listići "ulaz-izlaz" sa pečatom Republike Kosovo, prenosi Kossev.

“Čekalo se 11 godina, a sada je žurba zbog manje od mesec dana. Ovaj mesec je bio teži od prethodnih 11 godina. Dosta smo mi uradili, ali iz Beograda je krenula divlja kampanja. Bolje 1. septembar nego nikad”, istakao je Kurti.

"Severu“ je poručio da "nikada nije bilo veće borbe protiv korupcije". Rekao je Kurti da je pre četiri godine "glavni kriminalac“ Milan Radoičić dočekan u kancelariji premijera, a da danas postoji nalog za njegovo hapšenje i da je na crnoj listi SAD.

I dalje: došao je, Radoičić, na Sever Kosova radi jednog videa, a zapravo se nalazi u Srbiji.

Usledilo je uobičajno prepucavanje između Kurtija i Haradinaja ko je veći pariota, ko je više uradio za Kosovo i ko je poslušnik Zapada, a ko nije.

Što se interesa Srba na Kosovu tiče, ostaje rešenost Kurtija da se 1. septembra sprovede sve što je odloženo 1. avguta.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu