Vesti

Aleksandar Vučić u sredu u Berlinu: Prvi put kod Olafa Šolca 2

Za Nemačku je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine ključno evropsko pitanje: Olaf Šolc

Foto: AP

30. 4. 2022. / 11.30

Aleksandar Vučić u sredu u Berlinu: Prvi put kod Olafa Šolca

Da će posle razgovora Šolca i Vučića možda biti saopštene i neke važne vesti za Srbiju, pokazuje i promena termina konferencije za štampu, odnosno obraćanja naciji Aleksandra Vučića koje je bilo najavljeno za danas, da bi bilo pomereno za 6. maj, po Vučićevom povratku iz Berlina

Piše: M. T.
Portparol nemačke vlade Volfgang Bihner saopštio je da će kancelar Olaf Šolc primiti u Berlinu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u sredu, 4. maja. "U središtu razgovora biće dalje usaglašavanje u vezi sa ratom u Ukrajini, kao i bilateralne i regionalne teme", naveo je Bihner u saopštenju.

Kosovo, u stvari odnosi između Kosova i Srbije, nisu direktno pomenuti kao tema razgovora, ali će sigurno biti na stolu, jer će se Šolc sastati i sa premijerom privremenih prištinskih vlasti Aljbinom Kurtijem istog dana.

Vučiću će to biti prvi susret sa novim nemačkim kancelarom Šolcom, a prošlog meseca u Beogradu i Prištini boravila je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok. Sam susret Šolca i Vučića pokazuje podizanje važnosti pitanja međusobnog priznanja Kosova i Srbije, i uvođenja sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, što od evropskih država do sada, uz Belorusiju, nije uradila jedino Srbija.

Za Nemačku je međusobno priznanje, odnosno "normalizacija odnosa“ Kosova i srbije, bilo jedno od gorućih evropskih pitanja i u vreme vladavine Angele Merkel, koju je Šolc nasledio na mestu premijera. Rat u Ukrajini je samo pojačao pritisak da se što pre dođe do "sveobuhvatnog rešenja“.

Da će posle razgovora Šolca i Vučića možda biti saopštene i neke važne vesti za Srbiju, pokazuje i promena termina konferencije za štampu, odnosno obraćanja naciji Aleksandra Vučića koje je bilo najavljeno za danas, da bi bilo pomereno za 6. maj, po Vučićevom povratku iz Berlina.

 

M.T./Tanjug/Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu