Vesti

Aleksandar Vučić u Njujorku: O povlačenju priznanja Kosova i svetskom sukobu 2

Bez lepih i lakih vesti: Aleksandar Vučić

Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

20. 9. 2022. / 21.35

Aleksandar Vučić u Njujorku: O povlačenju priznanja Kosova i svetskom sukobu

Još jedna država je obećala da će povući priznanje Kosova i tzv. Kosovo će se iznenaditi, kada ponovo bude pokušalo da uđe u neku međunarodnu organizaciju, kako stoje stvari, poručio je predsednik Srbije. Govorio je i o svetskom sukobu koji je u toku i teškim odlukama koje mu predstoje

Najvažnija vest koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak preneo iz Njujorka, osim da se za vreme Europrajda nije "šetalo“ već bivalo "sprovođeno“, je da je na jednom od sastanka "dobio još jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova“.

Srbija će u tišini raditi na tome, povlačenjima priznanja nezavisnosti Kosova, rekao je Vuić, sve dok kosovska strana ne bude pokušala da uđe u neku od međunarodnih institucija, a onda neće znati šta ih je snašlo kada budu suočeni sa brojem zemalja koje "misle drugačije“, to jest ne misle kao Vlada takozvanog Kosova i njeni zapadni sponzori.

Veliki svetski sukob i teške odluke

Vučić je u izjavi za RTS istakao da Ujedinjene nacije (UN) danas imaju manju ulogu u svetu, nego nekada, jer su velike sile preuzele sve na sebe i defakto prethodnih decenija "rušile Povelju UN-a“.

Kaže predsednik Srbije, međutim, da ne pamti kada je bilo više šefova država i vlada nego ovom prilikom, više od 150, a biće da je to zbog sveopšte krize u svetu i mnogo pojedinačnih kriza.

"Mi ćemo u narednih sedam do 10 dana donositi teške odluke i verujem da ću se naredne nedelje obratiti sa nekim merama i odlukama važnim za bezbednost Srbije", poručio je Vučić iz Njujorka, gde će se u sredu obratiti Generalnoj skupštini UN.

O situaciji u Ukrajini Vučić kaže da se svet iz faze specijalne vojne operacije približava "velikom svetskom sukobu kakav nismo imali od Drugog svetskog rata“.

"Za nas ne postoje lepe i lake vesti i očekujem da ćemo videti samo dalje usložnjavanje odnosa između Zapada i Rusije, ali i Zapada i Kine", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da će u sutrašnjem govoru u Ujedinjenim nacijama preskočiti kurtoazna obraćanja: "Važno je da će sadržaj biti precizan i tačan i da ostane zabeleženo šta sam rekao u UN o onome što se dešavalo i što se dešava na Balkanu“.

M.N./FoNet/RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu