Vesti

Aleksandar Vučić: Kad je teško – UAE 2

Poštovalac Srbije sa predsednikom Srbije: Muhamed bin Zajed i Aleksandar Vučić

Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

11. 9. 2022. / 12.36

Aleksandar Vučić: Kad je teško – UAE

Iz obraćanja predsednika Srbije iz Abu Dabija građani Srbije su saznali da je solvetnost države ugrožena, ali da su tu prijateljski Ujedinjeni Arapski Emirati da priteknu u pomoć sa jednom milijardom evra po kamatnoj stopi od „samo“ 3 odsto

Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost u subotu na kojoj je prevashodno bilo reči o gorućim kosovskim problemima, sankcijama Rusiji i Europrajdu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je održao konferenciju za medije sa koje su ga odvezli pravo do aerodroma, ušao je u avion i krenuo put Abu Dabija. A vest iz Ujedinjenih Arapskim Emirata je odlična: Srbija će dobiti novac i ostaće solventna.

Manje dobra vest je, da se iz ove dobre vesti da zaključiti, da je solvetnost srpske države dovedena u pitanje. To je prvo priznanje sa vrha države da su finansije u problematičnom stanju.

Vučić je precizirao da je ministar finansija Siniša Mali potpisao sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima na osnovu koga Srbija dobija milijardu evra sa "svega“ tri odsto kamate.

"Nama u januaru dospevaju obaveze starih kredita koje moramo da vraćamo, a moramo da kupujemo mnogo gasa i električne energije", rekao je Vučić i dodao da tim novcem država obezbeđuje "punu likvidnost i solventnost.“

On je tokom posete Abu Dabiju četiri sata proveo sa šeikom Muhamedom bin Zajedom razgovarajući o potencijalnim ulaganjima Emirata u Srbiju, ali i o energetskoj krizi, prenosi portal B92.

"On je blizak prijatelj sa (francuskim predsednikom) Emanuelom Makronom, a za šest dana mu dolazi u posetu (Nemački kancelar Olaf) Šolc", istakao je predsednik Srbije, napominjući da je šeik Bin Zajed, koji poštuje Srbiju, jedan od najmoćnijih ljudi sveta, i da "kada je Srbiji teško, uvek može da se osloni na Emirate“.

Zašto je za Srbiju važno što je predsednik UAE "prijatelj“ sa Makronom i što će ga Olaf Šolc posetiti da se dogovara o arapskoj nafti i gasu za Nemačku, Vučić nije objasnio, mada se može izvesti zaključak da se je hteo da istakne da su vrata jednog tako moćnog čoveka za njega uvek otvorena.

A sve zato što UAE izrazito poštuju Srbiju, "našu nezavisnost i stavove".

"Kada god je teško Srbija može da se osloni na UAE, potpisan je sporazum na osnovu koga ćemo dobiti milijardu po povoljnoj kamatnoj stopi, čime ćemo obezbediti solventnost, što je ogromna podrska Srbiji", rekao je Vučić.

Dolazi teška zima, a ona naredne godine biće još teža, rekao je Vučić, "moramo za sve to da se spremimo, zato nam je partnerstvo sa Emiratima ovoliko važno“.

J.H./FoNet/B92

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu