Pregled nedelje

Aleksandar Vučić i Megan Markl: Svećenje Kosova na Evroprajdu 2

Uzročno-posledične veze: Boško Obradović i Aleksandar Vučić

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

9. 9. 2022. / 6.53

Aleksandar Vučić i Megan Markl: Svećenje Kosova na Evroprajdu

Bošku Obradoviću i njegovoj desničarskoj braći dato je da „izginu braneći Kosovo“ u centru Beograda pokazujući mrskom Zapadu srednji prst propagiranjnem najprizemnijih strasti i predrasuda

Nakon  sedamdeset godina na tronu, preminula je britanska kraljica Elizabeta II. Neko vrijeme mediji će biti prepuni uspoređivanja majke i sina Čarlasa III, starog i novog stila na dvoru, izvještaja sa sahrane i krunisanja… No, smjena na prijestolu  politički baš ništa ne mijenja u Londonu.

Vlast u Srbiji – hvala na pitanju – živa je i zdrava. Ni ovdje nema promjena: Aleksandar Vučić suvereno kreira i rješava krize. Zapravo, mađiončarski ih spaja poput  Kosova i Evroprajda.

Kakve to veze ima jedno sa drugim? Velike, poštovani čitaoče, velike…. Nema ničeg boljeg što bi omogućilo Boško Obradoviću i njegovoj desničarskoj braći da "izginu braneći Kosovo“ u centru Beograda pokazujući mrskom Zapadu srednji prs,t od propagiranja najprizemnijih strasti i predrasuda.

Da li će njihove kletve i prijetnje išta izmjeniti? Neće, naravno, kao ni Vučićevo dočekivanje Miroslava Lajčeka, te savjetnika Emanuela Makrona i Olafa Šolca udaranjem šakom o stol –  "Šta ste se igrali, igrali ste se.“ Sasvim konkretretno: moguće je da 17. septembra bude nereda i nasilja, ali Srbija nije, niti će ikada postati mračna i ksenofobična teokratija mimo suvremenog svijeta ma koliko se Obradović i ekipa trudili. Isto vrijedi i za Vučića. Može on vikati dok svi ne ogluvimo, no bankrot njegove politike spram Kosova ostaje bankrot.

U oba slučaja, riječ je o izjavama za blaziranu publiku. Otprilike, poput  istupa Megan Markl i princa Harija o kojima ni oni koji im daju grompucateljne naslove ne znaju zašto su važni, niti ih se kasnije mogu sjetiti.

Ipak, da ne trčimo pred rudu?

Medijsko prisustvo britanske kraljevske familije jedan je od važnijih razloga opstanka ove dinastije. Slično je i sa Vučićem. Njegovo  "podvikivanje“ zapadnim diplomatama utiče na Kvintu koliko i tračevi Megan Markl o plavokrvnoj svojti na britansku vladu. Vučiću zato i treba Boško Obradović. Skrenuće on pažnju na sebe po svaku cijenu i pokazati Briselu, Berlinu i Vašingtonu da je Srbija suverena i nezavisna država – osvetu za Kosovo serviraće na Evroprajdu.  Ako im se odobri.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu