Beograd

Aleksandar Šapić: Zoološki vrt na vodi 2

Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

3. 2. 2023. / 15.31

Aleksandar Šapić: Zoološki vrt na vodi

Gradonačelnik Beograda najavio je preseljenje zoološkog vrta sa Kalemegdana na deo Ade Ciganlije poznat kao Ada safari. Pre toga bi trebalo da se reši status 270 porodica koje žive u tom delu Ade. U Demokratskoj stranci smatraju da je ta ideja "potpuno besmislena"

Aleksandar Šapić je na konferenciji za novinare rekao da se Beogradski zoološki vrt na trenutnoj lokaciji nalazi gotovo sto godina i da je promena lokacije iz mnogo razloga bila česta tema proteklih decenija.

"Nikada nismo mogli da uđemo u ozbiljniju priču sa UNESKO oko zaštite Kalemegdana, jer se tamo nalazi Zoološki vrt. Bilo je predloga i pokušaja, čak i bivšeg direktora Vuka Bojovića, koji je imao ideju da se Zoološki vrt preseli na Veliko ratno ostrvo“, objasnio je Šapić, a prenosi Beoinfo.

Gradonačelnik nije ovom prilikom spomenuo kako bi izgradnja gondole uticala na odnos UNESKO-a prema Kalemegdnskoj tvrđavi.

Aleksandar Šapić: Zoološki vrt na vodi 3
Premeštanje ZOO vrta Beograd: Previđena lokacija Ada Safari / Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

"Ovde (Ada Safari)“, kaže Šapić, "ima dosta drveća, postoji malo jezero i životinje bi se sigurno bolje osećale. Prostor je dvostruko veći od onog koji Zoološki vrt trenutno zauzima, četrnaest u odnosu na sedam hektara. Ukoliko nam pođe za rukom da realizujemo ovaj projekat, mislim da bi Beograd dobio zoološki vrt kojim bismo se svi ponosili“.

Mnogi Beograđani bi bili manje ponosni što bi u tu svrhu trebalo uništiti jednu od retkih, poludivljih oaza zelenila u gradu, da bi se tamo napravio zoološki vrt sa pratećim sadržajima.

A kada je reč o statusa 270 porodica koje žive u tom delu Ade Ciganlije, gradonaćelnik je rekao da oni svakako neće ostati bez krova nad glavom.

Na predstojećoj skupštini grada govoriće se, kaže Šapić, o još jednoj temi u vezi sa Adom Ciganlijom: pešačko-biciklističkim mostom, koji bi omogućio bolji prilaz sa novobeogradske strane.

"Revitalizovaćemo i plan savske žičare iz Ulice Agostina Neta, koja treba dodatno da poveže novobeogradsku stranu sa Adom“, kazao je Šapić i precizirao da bi pešačko-biciklistički most mogao da zaživi krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

Naveo je kao dobar primer Zooološki vraat na Palićkom jzeru, rekao da beogradski zoološki vrt zaslužuje bolje uslove, a Kalemegdanska tvrđava zaštitu UNESKO-a i konzervaciju, jer predstavlja jedno od najvećih kulturnih dobara koje imamo.

DS: Potpuno besmislena ideja

Odbornik Demokratske stranke u Skupštini grada Milan Aleksić za portal "Vremena“ kaže  da se DS takođe zalaže za izmeštanje zoološkog vrta sa sadašnje lokacije, i to još odavno, ali ne na Adu Ciganliju, te da je ova Šapićeva ideja da se zmesti na Adu safari "potpuno besmislena“.

DS je kao novu lokaciju za beogradski zoo vrt predlagao zonu kod jezera Veliko blato kod Krnjače ili kod Surčina.

Aleksić upozorava da je Ada Ciganlija zona vodoizvorišta, da se tu nalaze reni bunari i kupalište, te ba bi bilo interesantno čuti kako misle da izoluje te životnje, da fekalije ne idu u zemlju i ne dospeju u vodu? "Možda imaju nameru da betoniraju", kaže odbornik DS-a.

A odgovor na pitanje zašto gradonačelnik hoće da izmesti zoo vrt baš sada, ne čekajući da se usvoji novi GUP, ćemo, kaže, saznati kada budemo videli šta će da se gradi na lokalciji na kojoj je zoo vrt sada i ko je “bacio oko” na nju.

U svakom slučaju, kaže Aleksić, ovakve odluke se ne mogu donositi na prečac, bez strategije i analize efekata. A u ovome što Šapić predlaže ne prepoznaje se nikakav plan, a još manje briga za dobrobit Beograđana i životinja, već samo samovolja.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu