Društvo

Aida Ćorović da plati 100.000 dinara zbog gađanja zgrade 2

Aida Corovic ispred murala Ratka Mladica 9.11.2021.

oto:Nemanja Jovanovic/Nova Rs

3. 10. 2023. / 19.07

Aida Ćorović da plati 100.000 dinara zbog gađanja zgrade

U tužbi na osnovu koje je aktivistkinja za ljudska prava kažnjenja nakon što je pre skoro dve godine gađala jajima mural Ratku Mladiću, ne pominje se ovaj ratni zločinac već samo zid zgrade

"Danas mi je stigla presuda da sam, u ime naroda, kriva jer sam (zajedno sa Jelenom Jaćimović) jajima gađala osuđenog ratnog zločinca (ko je zaboravio- za genocid, dakle, najteži ratni zločin!!!) Ratka Mladica, te na ime kazne, treba da platim 100 hiljadarki dinara“, objavila je na fejsbuku Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava, dobitnica nagrade "Osvajanje slobode“.

Da podsetimo, nakon što je 9. novembra 2021, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, jajima gađala mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću u centru Beograda koji je obezbeđivala policija, privedena je, zajedno sa aktivistkinjom Jelenom Jaćimović.

Optužena je za ometanje javnog reda i mira, i službenih lica.

"U poslednjem sekundu su me kaznili, kazna ističe posle dve godine“, kaže Aida Ćorović za portal "Vremena“. Objašnjava da je bilo jedno ročište, i da u tužbi piše da je gađala zgradu.

"Mural Ratku Mladiću se ne pominje! Kažnjena sam zato što sam uznemiravala stanare zgrade! Optužena sam i da sam ometala policajce, a nisam. Ja sam se samo branila od nekih ljudi koji su me napali!“, kaže Aida Ćorović.

Kaznu, kaže, nema odakle da plati, zato što je i dalje nezaposlena istoričarka umetnosti. "Išla bih u zatvor, da i to imam u karijeri, ali je to prekršajna kazna za koju se ne robija“.

Njen advokat Aleksandar Olenik objašnjava za portal "Vremena“ da je ovo prvostepena presuda i najavljuje žalbu, a proces i tužbu opisuje, pokušavajući da nađe "birane reči“, kao "neozbiljne“.

"Ovo je samo pritisak na aktiviste, na sve one koji na javnoj sceni smeju da kažu da ne živimo u bajci o kojoj nam govori vlast, a Prekršajni sud je kao stvoren za to“, kaže advokat Aleksandar Olenik ističući da će "žalba sigurno biti uvažena zato što to omogućavaju navedeni argumenti zbog kojih je Aida Ćorović optužena.“

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu