Vesti

Advokat policajca Slobodana Milenkovića: Zabrinjava kriterijum tužilaštva 2

Istrajan u otkrivanju afere Jovanica: Slobodan Milenković

Foto: MUP

22. 6. 2022. / 20.07

Advokat policajca Slobodana Milenkovića: Zabrinjava kriterijum tužilaštva

Tužilaštvo je uputilo zahtev da se ispita Slobodan Senta Milenković zbog navoda Dijane Hrkalović. Njegov advokat smatra da selektivnim postupanjem kao i nepostupanjem, nadležne institucije šalju javne poruke lojalnosti nekoj grupi

Piše: L.B.
Advokatska kancelarija Zdenko Tomanović oglasila se povodom informacija da je tužilaštvo uputilo zahtev da se se ispita Slobodan Milenković zbog navoda bivše državne sekretarke u MUP-u, Dijane Hrkalović, koja je u nedavnom intervjuu izjavila da je slučaj Jovanjica "namontiran od strane aktuelnog ministra odbrane, Nebojše Stefanovića i inspektora Milenkovića" i da je “inspektor Milenković zapravo narkodiler”.

Advokatski tim navodi da "zabrinjava kriterijum vrednovanja, kada javno izrečena informacija opredeljuje tužilaštvo da formira poseban predmet i naloži postupanje policiji".

“Tužilaštvo ne vidi svoju nadležnost za informacije o raznim kriminalnim aktivnostima brojnih najviših predstavnika vlasti kao ni za prijavljenu informaciju o pripremama za likvidaciju Milenkovića i Mitića. Ni druge nadležne institucije čak nakon osam meseci nisu uradile bezbednosnu procenu njihove ugroženosti i tako ih onemogućavaju u neometanom profesionalnom postupanju”,  navodi se u saopštenju.

Oni poručuju da, s druge strane, tužilaštvo vidi svoju nadležnost u informaciji oko navodnih nezakonitih aktivnosti Milenkovića.

“Umesto zaštite i podstreka za sebe i svoj tim, on je, već u dužem periodu, u profesionalnoj tenziji sa brojnim moćnicima zbog svoje istrajnosti u otkrivanju učešća visokih službenika vojnih i civilnih bezbednosnih službi u aferi Jovanjica.” Selektivnim postupanjem kao i nepostupanjem, kažu iz kancelarije Tomanović, “nadležne institucije šalju javne poruke lojalnosti nekoj grupi i doprinose, razvoju infrastrukture krivčnopravne nedodirljivosti za one koji su na ‘pravoj strani’, ali i obeshrabrivanju onih koji su nosioci profesionalnog integriteta i hrabrosti. Državne institucije ne smeju da budu prerušen instrument vladanja moćnika već moraju da nađu moralnu snagu i integritet da se odupru pritiscima i kategorizaciji neposlušnih”.

Inače, Više javno tužilaštvo u Beogradu je u ponedeljak, 20. juna, po službenoj dužnosti naložilo Sektoru unutrašnje kontrole (SUK) MUP-a da prikupi informacije i obaveštenja u vezi sa postupanjem načelnika Odeljenja za borbu protiv droga UKP Beograd, Slobodana Milenkovića poznatog kao Mali Senta.

Postupanje tužilaštva i SUK-a neophodno je radi provere navoda bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović datih medijima, koji sami po sebi nisu relevantni za pokretanje krivičnog postupka, ali zahtevaju odgovarajuću proveru.

Naime, bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović je tokom proteklog vikenda u svom intervjua za Objektiv iznela tvrdnje kako je "Jovanjica" namontirana od strane ministra odbrane, tada policije, Nebojše Stefanovića i inspektora Slobodana Milenkovića.

“Aferu Jovanjica su montirali Nebojša Stefanović i Slobodan Milenković u dogovoru sa stranim službama”, istakla je Hrkalović.

Podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal, dan ranije, istaklo je da takvi javni istupi nemaju nikakvu dokaznu snagu te da se ne mogu smatrati relevantnim i verodostojnim i da zbog toga neće saslušati Hrkalovićevu i ministra Stefanovića.

L.B.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu