Rat u Ukrajini

Abazović i Rama u Kijevu: Podrška Ukrajincima u borbi protiv Rusije 2

Na putu za Kijev: Dritan Abazović i Edi Rama

Foto: Facebook/Edi Rama

15. 6. 2022. / 9.53

Abazović i Rama u Kijevu: Podrška Ukrajincima u borbi protiv Rusije

Dok premjeri Crne Gore i Albanije Dritan Abazović i Edi Rama u Kijevu pružaju podršku Ukrajini u borbi protiv Rusije, situacija u Severodonjecku je dramatična. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govori o “bolnim gubicima” i od Zapada traži hitnu isporuku protivraketnog oružja. Ruska komanda u Severodnjecku poziva ukrajinske vojnike da polože oružje

Piše: J.H.
Premijeri Crne Gore Dritan Abazović i Albanije Edi Rama doputovali su u Kijev da izraze podršku Ukrajini u borbi protiv invazije koju je Rusija započela 24. februara.

Abazović je na Tviteru, uz fotografiju sa Ramom u Kijevu, objavio da su stigli u ukrajinsku prestonicu da pruže "iskrenu podršku Ukrajini i njenim građanima u odbrani prava na slobodu". "Crna Gora će nastaviti da pomaže Ukrajini u ovom teškom trenutku i humanitarnoj katastrofi", naveo je jutros Abazović.

Sa druge strane zapadnobalkanskog spektra predsednik Aleksandar Vučić odbija da se Srbija priključi zapadnim sankcijama protiv Rusije i naglašava da će Beograd i ubuduće negovati tradicionalno prijateljvstvo sa Moskvom.

Bolni gubici

Ukrajinska vojska poslednjih dana trpi “bolne gubitke” u žestokim borbama sa ruskim trupama u Severodonjecku i obližnjim gradovima i naseljima, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Naglasio je da je Ukrajini preko potrebno savremeno protivraktno naoružanje i da nema opravdanja što partnerske zapadne zemlje odlažu isporuku.

"Koliko god napora Ukrajina uložila, mi nećemo moći da dobijemo rat bez pomoći Zapada. Dobili smo samo 10 odsto onoga što je Ukrajina tražila, od onoga što nam je potrebno", izjavila je Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Malijar za ukrajinski kanal TV 24.

Dramatično u Severodonjecku

Rusija je za to vreme pzvala ukrajinske snage koje su se zabarikadirale u hemijskoj fabrici u Severodonjecku da polože oružje do srede u 8 časova ujutru po moskovskom vremenu.

"Zaustavite besmislen otpor i položite oružje“ i civilima će biti omogućena evakuacija, poručio je preko agencije Interfaks načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

Ukrajinski zvaničnici kažu da je više od 500 civila zarobljeno zajedno sa vojnicima u hemijskoj fabrici Azot, gde je ukrajinska vojska pružala otpor višenedeljnom ruskom bombardovanju i napadima koji su veliki deo Severrodonjecka pretvorili u ruševine.

Bombardovanje fabrike Azot podseća na raniju opsadu čeličane Azovstal u južnoj luci Mariupolj, gde su se stotine boraca i civila bile sklonile od ruskog granatiranja, navodi Rojters.

Ruska ofanziva u Donbasu biće jedna od ključnih tema na današnjem sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu, ljavlja Rojters.

Rusija je usmerila najveći deo svoje vatrene moći na istočni region Donbasa.

Izdavanje ruskog državljanstva

Ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblasti i Azovskim delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine i u tim regionima su formirane civilno-vojne uprave, počelo je emitovanje ruskih TV kanala i radio stanica, a obnavljaju se i trgovinske veze sa Krimom, izveštava ruska agencija RIA Novosti.

Moskovski mediji tvrde da broj stanovnika Hersonske oblasti koji žele da dobiju rusko državljanstvo i ruske pasoše svakim danom raste i da je već podneto više od 10.000 zahteva. Prvi stanovnici tog regiona su ruske pasoše dobili 11. juna, tvrdi RIA Novosti.

J.H./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu