Svet

Kejt Midlton, majka prestolonaslednika

Život u bajci

Ketrin Elizabet Midlton, vojvotkinja od Kembridža, rodila je ove godine trećeg u nizu naslednika britanske krune Džordža Aleksandra Luisa i promovisala how to be British način života. Obeležila je Veliku Britaniju svojom pojavom i šarmom i bitno uticala na rejting svoje zemlje

"Nekada davno, u dalekoj zemlji u Berkširu, živela je prelepa devojčica Ketrin. Ona je bila rođena u porodici srednje klase Midlton. Kada je odrasla, sedela je pored fontane želja i pevala ptičicama koje su se skupljale oko nje. Pričaju da su siromašni stanovnici sela Midltonovih slušali kako peva stihove ‘Jednog dana moj princ će doći’. Pesma je odzvanjala iz kuće gde se igrala mala Kejt. Vrlo brzo nakon što je Kejt počela da peva kako želi da je princ spase od samoće, on se pojavio. Uskoro su se sjedinili u svetoj tajni braka i živeli srećno do kraja života", pisala je uoči venčanja Rej Filar, predsednica Feminističkog udruženja u Kembridžu, sve pucajući od cinizma.

Šta god feministkinje rekle, Kejt Midlton je prva kraljevska nevesta koja ima univerzitetsku diplomu, prva koja je živela sa svojim suprugom pre venčanja, čija je majka bila stjuardesa, i prva koja je odrasla u kući koja ima ulicu i broj. Vojvotkinja od Kembridža je osećajna, srdačnog i damskog držanja i poseduje mnoge karakteristike zbog kojih će ući u istoriju britanske monarhije.

Često je porede sa pokojnom svekrvom ledi Dajanom, koja je imala aristokratsko poreklo, ali ne i samopouzdanje. Kejt Midloton, kako se čini, nije imala osećaj inferiornosti u odnosu na budućeg muža, govorila je da on treba da bude srećan što ju je sreo, a po rođenju trećeg po redu prestolonaslednika Džordža Aleksandra Luisa svaki trag nesigurnosti sa njenog lica se izgubio. Osim toga, odlikuje je i strpljenje zato što je dugih sedam godina čekala da je Vilijam Artur Filip Luis od Velsa konačno zaprosi. Kad je informacija o njihovoj vezi dospela u javnost, mnogi nisu mogli ni da pretpostave da bi ova devojka mogla čak i da pomisli na to kako je baš ona idealna kandidatkinja za bračnu drugaricu nekome iz britanske kraljevske porodice.

Potiče iz porodice koja je živela u oblasti Berkšir, gde je pokrenula sopstvenu kompaniju za organizaciju i dostavu hrane, ima sestru Filipu Pipu i brata Džejmsa. Princa Vilijama je upoznala na prestižnom Univerzitetu "Sent Endruz" u Škotskoj, gde je izučavala istoriju, da bi se kasnije ipak prebacila na geografiju. Njih dvoje prvo postaju prijatelji, a zatim i cimeri, da bi negde oko Božića 2003. godine između njih planula ljubav. Ketrin Midlton je radila za modnu kuću Jigsaw, a kad je poželela da bude fotograf, uzimala je privatne časove od Marija Tesina koji je svojevremeno načinio poznate portrete ledi Di, princeze od Velsa.

Kejt Midlton je dospela na liste najbolje odevenih javnih ličnosti 2006. godine, a u februaru 2011. modni magazini su joj dodelili najviše priznanje za izgled i stil. U međuvremenu, bavila se porodičnim biznisom kao projektni menadžer, fotograf i veb-dizajner i preživela raskid i pomirenje sa princom Vilijamom. Verili su se u oktobru 2010. u Keniji, gde su proslavljali Vilijamov završetak obuke za vojnog pilota helikoptera za spasavanje.

Vojvotkinja od Kembridža pre udaje nije imala spomena vrednu karijeru, znala je da će njeno glavno zanimanje biti princeza i majka prestolonaslednika. Od veridbe do porođaja njen život je bio vlasništvo naroda Britanije i celog sveta. Najviše je komentara bilo na njen stil odevanja i lepotu i osmeh kojim se ponose Ostrvljani, do detalja su analizirani porodični odnosi Midltonovih i kako se kraljica Elizabeta ophodi prema budućoj snahi. Ne pamti se takva histerija kao ona koja je vladala u Londonu uoči dolaska bebe Džordža Aleksandra Luisa na svet. Princ Džordž je rođen 22. jula u bolnici "Sveta Marija" u Londonu. U dokumentu se navodi i da se majka novorođenog princa zove Ketrin Elizabet, Njeno kraljevsko visočanstvo vojvotkinja od Kembridža, a otac Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Vilijam Artur Filip Luis, vojvoda od Kembridža. Vilijam i Kejt Midlton registrovali su sina u Kengsinton palati i u rodnom listu, kao svoja zanimanja, naveli su: princ i princeza Ujedinjenog Kraljevstva.

Iz istog broja

Sebastijan Fetel, prvak F1 četvrti put

Blagoslov ili prokletstvo

Dušan Radulović

Vladimir Putin, 4:0 za Rusiju

Pobednik Tehničkim Nokautom

Momir Turudić

Edvard Snouden, dojavljivač godine

Kradljivac ključa kraljevstva

Jasmina Lazić

Crni kontinent u raljama svetskih sila

Otimači afričkog blaga

Zoran Ćirjaković

Papa Franja, ljudsko lice crkve

Poslanik radosti i milosti

Jelena Jorgačević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu