Svet

Ruski bend ide u kosmos

Svecima u goste

Bend je uvek uspešno razbijao predrasude i klišee – u odevanju, intervjuima, scenskom nastupu i nadasve muzici. "Koncert u svemiru, pa to je samo još jedan kliše, to verovanje da tako nešto danas nije moguće. Moguće je, i mi ćemo to dokazati"

Svecima u goste 1
VISINSKE PRIPREME: Umesto sa instrumentima, članovi ruskog benda Na Na ovih dana "vežbaju" na zdravstevnim aparatima

Kao da je bilo nečeg proročanskog u nazivu poslednjeg CD-a i turneje ruske grupe Na Na. Bilo je to pre dve godine, a naslovna numera se zvala "Na Na iznad zemlje". Omot kompakt-diska prikazuje članove benda kako lebde u orbiti iznad zemljine kugle. Krajem prošlog meseca, ruski ministar kulture Mihail Švidkoj, u pismu šefu ruskog svemirskog programa Juriju Koptevu kaže da podržava inicijativu grupe Na Na da im se omogući da budu prvi bend u svemiru: "Neophodno je raditi na popularizaciji istraživanja svemira da bi se nastavio generacijski kontinuitet i da bi se mladi naraštaji Rusa usmerili ka svemirskom programu."

Svecima u goste 2

Pismo ministra Švidkoja je odgovor na inicijativu menadžera grupe Na Na, Barija Alibasova, čoveka koji ih je pre desetak godina stvorio po imidžu američkih boy bands, pop-grupica sastavljenih od lepuškastih dečaka koji moraju da znaju da pevaju, sviraju i plešu, a ponajviše da lome srca devojčica od 12 do 16 godina. Na Na dosta uspešno radi i jedno, i drugo, i treće i četvrto, a upravo se sprema da krene i u osvajanje američkog pop tržišta jer je u Rusiji ostalo malo toga da se osvoji.

PRAVACKOSMOS: Izblajhana kosa Barija Alibasova još više ističe lice pedesetogodišnjaka, pomalo umornog od uspeha… Bela životinjska krzna prekrivaju kožne fotelje i trosed u veoma luksuzno uređenom stanu. Veoma lepe i veoma mlade sekretarice s vremena na vreme ulaze, donose neke papire, primaju nove zadatke i odlaze. Alibasov ne krije nezadovoljstvo što su novinari provalili tajnu koju je uspešno krio 18 meseci: "Hteli smo da stvar dovedemo maltene pred kraj, pa tek onda da objavimo, ali vi novinari…" Momci iz grupe Na Na uredno se pridružuju i vrlo ljubazno i srdačno pozdravljaju. Sva četvorica su prošla lekarske preglede obavezne za bilo kog kandidata za kosmonauta, ili makar turistu u svemiru. Pevač i bubnjar Paša kaže da ga je malkice strah: "Želim da idem u svemir, ali… malo mi je frka. Znate, ja se i u avionu plašim visine, ali s druge strane, san svakog dečaka je da se vine u svemir!"

Svecima u goste 3

Gitarista Vlad je, međutim, prepun entuzijazma: "Meni se ideja mnogo dopada i ovo će biti jedno novo iskustvo u mom životu. Znate, ja volim da idem na opasna mesta, volim život na ivici provalije!" Bari Alibasov kaže da njega nije ni najmanje strah: "Pa, ne mislite valjda da ću ja tamo gore, ne pada mi na pamet!" A zar ga nije strah da bi mogao da izgubi svoje prijatelje, svoju najbolju poslovnu investiciju? "Ma ne, pa momci su već bili na mestima na koja nijedan normalan čovek ne ide! Nastupali su u Čečeniji, svirali u Jugoslaviji za vreme NATO bombardovanja, svirali su u Gruziji, a u Azerbejdžanu su se zatekli u vreme građanskih nemira. Nauružani gerilci su im pretrčavali preko bine u Bakuu!"

Alibasov je ubeđen da baš njegovi momci zaslužuju da idu u svemir. "Muzika je ono što ujedinjuje čitavo čovečanstvo, što ne priznaje nikakve granice. I red je da muzičari budu među prvima u svemiru. Basista Slava kaže da baš Na Na treba da bude prva, jer svira muziku sa svih podneblja, sa svim mogućim uticajima. Od roka, preko ruskih ili ukrajinskih narodnjaka, do orijentalnih pesmica koje izvode na farsi jeziku. Vlad se smeje na pitanje ne pripada li takva čast možda jednom Lučijanu Pavarotiju. "Pa slobodno, neka izvoli. Ako uspe da prođe lekarske preglede, nemam ništa protiv!"

KOLIKO ZA PAVAROTIJA: No, tu je i cena! Imajući u vidu elegantnu popunjenost najpopularnijeg svetskog tenora, moguće je da bi ruska Agencija za aeronautiku i svemir od Pavarotija tražila da plati duplu tarifu. Trenutno, cena katapultiranja u svemir iznosi 20 miliona dolara. A kandidata, posebno nakon prolećne ekspedicije prvog svemirskog turiste, američkog milionera Denisa Tita, ima koliko hoćete. Šef pres službe Svemirske agencije Sergej Gorbunov kaže da ima kompanija, pa čak i pojedinaca, koji bi zakupili i po desetak mesta odjednom. "Mesto je glavni problem", kaže Gorbunov. "U principu, koncert grupe Na Na u svemiru, u međunarodnoj svemirskoj stanici, sasvim je moguć. No, pitanje je mesta na stanici, a to je nešto što moramo da dogovaramo sa našim partnerima. Već sada vam mogu reći da tako nešto ne dolazi u obzir još najmanje dve godine."

S obzirom na cenu i mesto, Na Na namerava, ako se planovi ostvare, da jednog člana benda pošalje u svemir, a da uz pomoć tehnologije on svira tamo gore, a ostatak benda ovde dole. Sav prihod bi išao u dobrotvorne svrhe. Ostaje nejasno kako bi tehnološki cela stvar izgledala, pošto signal iz svemira "kaska" bar nekoliko sekundi za onim što se događa ovde na Zemlji. No, ima vremena da se nađe neko rešenje i za to. Osnovno pitanje jeste da li će Ameri pristati na sve ovo. Njima je proletos na usta udarila najpre bela, pa potom i krvava pena, kada je jedan njihov građanin platio Rusima 20 miliona dolara kako bi postao prvi čovek u svemiru. NASA se žestoko žalila da im Tito (Denis, ne Josip) smeta, da predstavlja rizik po bezbednost posade na svemirskoj stanici, da ometa naučna istraživanja i slično. Rusi su odbacili sve kritike i ubacili Tita (Denisa) u svoju kvotu kosmonauta koju imaju pravo da pošalju na stanicu. Uprkos rasitnjenoj šestoj banci, Tito je prošao sve lekarske preglede i jednogodišnji kurs za kosmonaute. Ako neko od momaka iz Na Na hoće da krene tim putem, moraće na najmanje šest meseci da okači gitaru (bubnjeve ili šta već) o klin. Toliko traje minimalna priprema za boravak u svemiru. Sergej Gorbunov kaže da valja naučiti sve, od drila za slučaj požara, do toga kako se koristi toalet: "Svemirski brod nije voz, pa da iskočis kada poželis!"

Prepreka koliko hoćeš, ali Na Na su optimisti. Četvrti član benda Vova kaže da ne priznaje nikakve prepreke. "Mi to hoćemo, prema tome – i uspećemo." Hoćemo, možemo i moramo, što bi rekle neke pređašnje generacije. Vova dodaje da je njegov bend uvek uspešno razbijao predrasude i klišee – u odevanju, intervjuima, scenskom nastupu i nadasve muzici. "Koncert u svemiru, pa to je samo još jedan kliše, to verovanje da tako nešto danas nije moguće. Moguće je, i mi ćemo to dokazati." Suočena sa ovakvom odlučnošću, zar će NASA moći da odoli? Rusima je, naravno, drago da neko njihov želi da bude prvi, a nije na odmet ni malo iritirati Amere, zar ne?

Iz istog broja

Uoči samita G-8

Đenova pod opsadom

Zoran Jevtović

Američko-japansko zaoštravanje

Sunce, seks i alkohol

Duška Anastasijević

Kriza u Makedoniji

Bliže ratu, ili miru

V. Zaharijev

Izazov Račanovoj vladi

Generali na putu za Hag

Tatjana Tagirov

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu