Svet

Deset najgorih na svetu

26. 7. 2001. / 17.52

Severna Koreja ubedljivo prva

Osnovne karakteristike su tiranija, haos i duboko ukorenjena korupcija, pri čemu manje prisustvo jednog od ovih činilaca obično umanjuje i prisustvo drugih

Severna Koreja ubedljivo prva 1

Nedavno je američki predsednik Džordž Buš na jednoj svečanosti upitao prisutne, među kojima je bio veliki broj humanitarnih radnika i boraca za ljudska prava, koja je zemlja najgora na svetu. "Kongo, g. predsedniče", glasio je odgovor. "A, da, nedavno me je posetio onaj Pol Kabila", prisetio se predsednik. "A koja je druga najgora zemlja", upitao je. "Avganistan, g. predsedniče", odgovorio je neko. "Tako je, tamo oni ludaci ruše spomenike", setio se predsednik Buš.

U kakvom stanju zemlja treba da se nalazi da bi dospela na listu "Deset najgorih zemalja na svetu"? Osnovne karakteristike najčešće su tiranija, haos i duboko ukorenjena korupcija, pri čemu manje prisustvo jednog od ovih činilaca obično umanjuje i prisustvo drugih.

Nedavno je američki nedeljnik "Njusvik" objavio svoju listu "Deset najgorih zemalja na svetu" na kojoj je prvo mesto zauzela Severna Koreja, jer, su po mišljenju autora, u njoj koncentrisane sve sile koje proizvode bedu, totalnu despotiju i raspad sistema.

Na spisku se nisu našle zemlje popout Kolumbije, gde svako ko je iole imućniji ima dobrih razloga da strahuje za život, jer pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) kidnapuju svakoga za koga im se učini da mogu da izvuku otkupninu. Na meti otmica sve češće su osobe koje su u stanju da plate račun u samoposluzi kreditnom karticom.

Takođe, na spisku nema ni Madagaskara, gde farmeri besomučno krče prašume radi uzgoja jeftinog pirinča, čime ne samo što narušavaju prirodnu ravnotežu već zemlju lišavaju mnogih prirodnih resursa na kojim bi mogao da se zasnuje privredni rast. Nema ni Indonezije, koja je postala sinonim za nestabilnost.

1. Severna Koreja

Cela zemlja predstavlja gulag u kome su građani prinuđeni da slave "Velikog vođu" Kim Il Jonga (i njegovog oca Kim Il Sunga) koji ih za uzvrat izgladnjuje i tera u smrt od iscrpljenosti.

2. Avganistan

Stravična suša koja je pogodila Avganistan naterala je u beg na stotine hiljada stanovnika iz ruralnih krajeva, a preko milion ih gladuje. Kao da godine građanskog rata, tokom kojeg su Talibani proširili svoju vlast na gotovo 90 odsto teritorije zemlje u kojoj žene nemaju ni minimalna građanska prava, nisu dovoljni uzroci bede…

3. Sijera Leone

Poprište jednog od najjezivijih građanskih ratova u istoriji sveta. Od 1991. je u ratu između vladinih snaga i RUF-a (Revolucionaronog ujedinjenog fronta) život izgubilo na stotine hiljada osoba, a još više ih je osakaćeno. Zemlja u kojoj sedmogodišnja deca barataju kalašnjikovima i mačetama bolje nego loptom. Više od trećine stanovništva sada su izbeglice u susednim zemljama. Situacija se neznatno popravila od kada je potpisan mirovni sporazum jula 1999, od kada je u Sijera Leoneu razmešteno oko 6000 pripadnika mirovnih snaga UN-a.

4. Sudan

Građanski rat između različitih etničkih grupa razorio je zemlju do stepena da se ona jedva kvalifikuje za predstavu o državi kakva je poznata u savremenom svetu. Otkako je Sudan dobio nezavisnost od Velike Britanije 1956, islamska vlada raspirila je konflikt sa hrišćanskom populacijom na jugu. Za dve decenije koliko sukobi traju, život je izgubilo više od milion i po ljudi, a nekoliko miliona osoba su izbeglice.

5. Angola

Građanski rat traje već više od četvrt veka, od kada je Angola dobila nezavisnost od Portugala 1975. Aprila 1997. stvorena je Vlada nacionalnog jedinstva u koju su ušli pripadnici Nacionalne unije za potpunu nezavisnost Angole (UNITA), ali su žestoke borbe obnovljene krajem 1998, i traju i danas. U borbama je za poslednjih dvadeset pet godina život izgubilo preko milion i po ljudi.

6. Tadžikistan

Najsiromašnija zemlja bivšeg Sovjetskog Saveza. Od proglašenja nezavisnosti 1991, u Tadžikistanu su se promenile tri vlade i izbio je građanski rat između vladinih autoritarnih snaga i vođa različitih komandanata. U Tadžikistanu su stacionirane ruske mirovne trupe, a od nedavno su registrovane opozicione partije koje su najavile učešće na izborima, što uliva nadu da bi prilke u zemlji mogle da se stabilizuju.

7. Demokratska Republika Kongo

Ili, do 1994, Zair. Kongo razaraju sva zla našeg vremena: siromaštvo, sida i druge smrtonosne bolesti, građanski rat, etnički sukobi, strana intervencija, korupcija… Povrh svega, u zemlju se slilo više stotina hiljada izbeglica iz susednih država Ruande i Burundija koje je zahvatio građanski rat.

8. Albanija

Najunosnija privredna grana je šverc, a u rukama kriminalizovanih grupa i pojedinaca nalazi se veći imetak nego što ga ima centralna vlast.

9. Haiti

Jedna od najsiromašnijih zemalja zapadne hemisfere u kojoj političko nasilje ne prestaje od nastanka države. Iza sebe ima tri decenije diktature koje su ovaj potencijalni raj na zemlji, na Karibima, pretvorile u pakao. Vojna diktatura okončana je 1990, kada je za predsednika izabran Žan-Bertran Aristid čiju je vlast sve vreme ugrožavao vojni vrh.

10. Irak

Decenijske međunarodne sankcije i izolacija i diktatura Sadama Huseina, povezano sa vojnom intervencijom SAD i Velike Britanije čine ovu zemlju svetskim parijom.

Iz istog broja

Češko-nemačko-austrijski spor

Stop Temelin, bitte

Veljko Samolov

Đenova na srpski način

Davor Konjikušić

Burni sastanak G-8 u Đenovi

Krvavi samit

Martiza Krevatin-Majstorović

Svi brojevi na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu