Svet

Španija

Prednosti i mane “ženske vlade”

Premijer Hose Luis Sapatero ispunio je predizborno obećanje i formirao vladu u kojoj je čak devet od 17 ministarstava pripalo "slabijem polu"

Specijalno za "Vreme" iz Barselone

Prednosti i mane "ženske vlade" 1
VOJNA POČAST: Libanski vojnici pozdravljaju špansku ministarku odbrane Karme Ćakon

Ako je Španija za neke komentatore postala "Južna Švedska", da li je, možda, Hose Luis Sapatero "španski Ulof Palme"? Serija liberalnih zakona i reformi koje je tokom prvog mandata sproveo aktuelni španski premijer i ideja da nastavi istom linijom u drugom mandatu na čelu zemlje čine pitanje opravdanim, jer je Španija još uvek poprilično konzervativna zemlja za koju su neki od Sapaterovih poteza gotovo šokantni. Pošto je u prvom mandatu legalizovao homoseksualne brakove, vodio bitku za jednakost polova, oformio specijalni Sud za sankcionisanje zlostavljanja žena, poboljšao situaciju osoba koje zavise od drugih, Hose Luis Sapatero je 12. aprila objavio sastav nove vlade u kojoj je devet od 17 ministarstava pripalo ženama!

Više od te činjenice iznenadio je izbor Katalonke Karme Ćakon za ministra odbrane, ako ni zbog čega drugog onda zbog što je u sedmom mesecu trudnoće! I bez pozamašnog trbuha bilo bi polemike, jer španski "centralisti" smatraju Karmu Ćakon "katalonskim independentistom" i njeno imenovanje za šefa odbrane doživljavaju kao "uvredu za vojsku". List "El Mundo", tradicionalno skloniji desnici, objavio je dan po obelodanjivanju sastava vlade redakcijski komentar pod naslovom "Ćakon ušla u Ginisovu knjigu rekorda" (zbog odmakle trudnoće) i konstatuje da je ona postala "ministarka rekorderka, videćemo da li za dobro ili loše".

Na drugoj strani, Sapatero je rekao da je "veoma, veoma zadovoljan ekipom koju je formirao". On je ocenio da vlada ima "političku težinu i sposobnost odlučivanja".

Vlada ima 17 ministarstava, jedno više nego prethodna. Novost je Ministarstvo jednakosti polova, jer je Sapatero u predizbornoj kampanji obećao izjednačavanje muškaraca i žena u svakom pogledu i sada je formirao ministarstvo koje će o tome brinuti.

Bez obzira na to što je od Silvija Berluskonija stigla primedba da je "Sapaterova vlada i suviše ružičasta", odnosno previše ženska, i da će imati "problema da ih kontroliše", Sapatero se ne obazire ni na Berluskonija ni na brojne domaće kritičare. Posle prvih reakcija stvari su se vratile u normalu, pa će i ova vlada biti ocenjivana kao i svaka druga – po onome što bude uradila.

Ekonomska situacija ne ide naruku Sapateru na početku drugog mandata, MMF i nadležne španske institucije modifikovale se prethodne optimističke prognoze o ekonomskom rastu Španije u narednom periodu. MMF kaže da će umesto prvobitnih 2,7 odsto rasta u 2008. Španija napredovati 1,7 odsto a 2009. 1,9 odsto. Kriza je posledica opštih ekonomskih kretanja u svetu, rasta cene nafte, krize investicionih fondova u SAD itd. Međutim, stručnjaci smatraju da Španija može lakše od drugih zemalja da podnese krizu, odnosno da se brže oporavi. Pri kraju prošle godine objavljeno je da je Španija prvi put u istoriji prestigla Italiju po bruto nacionalnom dohotku po glavi stanovnika i to je bio jedan od Sapaterovih izbornih argumenata. Na kraju se ispostavilo da podatak nije bio tačan, Italija je i dalje ispred sa dohotkom od 19.218 evra po glavi stanovnika, ali je Španija veoma blizu sa 19.014. Na smanjenje proseka utiče naglo povećanje broja stanovnika jer je priliv stranaca velik, što je još jedna od Sapaterovih liberalnih mera. Španija sada ima 45,2 miliona stanovnika, 1,1 milion više nego pre dve godine. Istina je, međutim, i da su emigranti u znatnoj meri učestvovali u podizanju dohotka jer je polovina novih radnih mesta pripala njima.

Sa problemima ekonomije boriće se, kao i dosad, stari ministar Pedro Solbes, nesumnjiv autoritet u ovoj oblasti i jedan od ključnih saradnika premijera. Trenutno, situacija nije dobra jer se u aprilu, posle malog zastoja u martu, prijavilo dodatnih 37.542 nezaposlenih na birou rada, dok se zaposlilo 20.997 osoba. Ukupno oko 2,3 miliona Španaca ili 16 odsto radno sposobnog stanovništva nema posao a ni inflacija nije sasvim pod kontrolom i kreće se iznad četiri odsto. Ekonomija i standard ljudi biće ključni u oceni rada "ženske vlade". Slučajno ili ne, ali nezaposlenost u aprilu više je pogodila muškarce nego žene. Među onima koji su izgubili posao u aprilu 28.230 su muškarci a 9.312 žene, mada statistika nezaposlenosti na globalnom planu ukazuje da je bez posla više žena (1.341.802) prema 996.715 nezaposlenih muškaraca.

Osim ispunjenja predizbornih obećanja i doslednosti u želji da "promeni Španiju", Hose Luis Sapatero misli i na budućnost. U novoj vladi su četiri žene koje su mlađe od njega, što analitičari ocenjuju kao pripremu "nove generacije" koja će preuzeti odgovornost posle 2012. U krugovima socijalista još se niko ne izjašnjava (jer se smatra da je i suviše rano) da li će Sapatero biti kandidat i 2012, ali bez obzira na to u pripremi je nova generacija.

Iz istog broja

Svetska kriza hrane

Stomačni cunami

Duška Anastasijević

Kina i Crni kontinent

Čist račun – nova ljubav

Dragan Pavlićević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu