Svet

The News of the World

Novine koje su umrle od sramote 2

foto: reuters

Novine koje su umrle od sramote

Za "Vreme" iz Londona

"Hvala vam i doviđenja", poslednje su reči najtiražnijeg britanskog nedeljnika "News of the World", "Vesti iz sveta", tabloida sa tradicijom dugom 168 godina, koja se prekinula nakon nezapamćenog medijskog skandala. Londonska policija došla je do podataka o više od 4000 ljudi koji su bili žrtve prisluškivanja reportera i agenata ovog nedeljnika. Na britansku javnu scenu obrušila se lavina pod kojom će, po svemu sudeći, završiti i deo londonske političke elite. U "sramotnoj" trci za ekskluzivnim informacijama, u kojoj su prisluškivane "sekretarice" mobilnih telefona javnih ličnosti, legendarni nedeljnik se "sapleo i pao". Tabloid, koji je evropski temelj imperije medijskog magnata Ruperta Mardoka, ugašen je odlukom vlasnika nakon 8674 izdanja.

Generalni direktor "News Corporation-a", pod čijim se okriljem nalazi "News of the World", Džejms Mardok, sin Ruperta Mardoka, u otvorenom pismu obelodanio je "tešku odluku donetu uz konsultacije sa iskusnim kolegama" o gašenju brenda čije je ime uprljano do granica srama. Naglasivši da su upravo "volonteri" iz same kompanije policiji dostavili ključne dokaze vezane za nezakonito prikupljanje informacija, Džejms Mardok se obavezao da će on i njegova kompanija nastaviti da u potpunosti sarađuju sa policijom koja trenutno sprovodi dve paralelne istrage.

"Pored toga što priznajem da smo pogrešili, nadam se da prepoznajete naš trud da te greške ispravimo i, što je važnije, da ih nikada više ne ponovimo", napisao je Mardok junior ističući da će kompletan prihod od prodaje poslednjeg izdanja otići u dobrotvorne svrhe, a reklamni prostor biće poklonjen humanitarnim organizacijama. Inače, dan ranije su svi oglašivači prekinuli saradnju sa visokotiražnim tabloidom.

PARALELNE ISTRAGE: U iščekivanju tate koji treba da doputuje u London i pozabavi se nastalim problemom, Džejms Mardok suočen je sa mogućnošću da krivično odgovara pred sudom u Britaniji, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama. Londonska policija vodi dve glavne istrage, prvu za nezakonito prisluškivanje, a drugu za mito dat policijskim službenicima u zamenu za ekskluzivne informacije. Londonski "Telegraph" upozorava da ukoliko se dokaže da je američki državljanin i mogući naslednik Mardok imperije odgovoran za davanje mita policajcima, u Americi bi se suočio sa ozbiljnom optužbom za "potplaćivanje službenika stranih vlada".

Nezapamćena afera za britansko novinarstvo uzdrmala je sve, od vladajuće koalicije i premijera, preko kraljevske porodice i javnih ličnosti, pa sve do žrtava kriminala i porodica žrtava terorističkog napada u Londonu 7. jula 2005. godine. U nedelju 10. jula, u rekordnom tiražu od više od pet miliona primeraka, ovaj britanski tabloid poslednji put se pojavio pred čitaocima, uz naširoko izvinjenje redakcije i uredništva.

U subotu veče, uoči objavljivanja poslednjeg broja, oko 270 članova redakcije napustilo je "News International", sedište redakcije u Virdžinija stritu. Uska londonska ulica, poznata kao evropska centrala osamdesetogodišnjeg Mardoka, bila je pod medijskom opsadom kada je uz gromoglasni aplauz redakcija "News of the World", svako sa po jednom istorijskom naslovnom stranom u ruci, izašla pred televizijske ekipe, fotoreportere i novinare, predvođena glavim urednikom Kolinom Majlerom.

"Nijednom uredniku ne služi na čast da ugasi takvo ime, što ja nisam ni u uradio. Nakon veoma teškog dana objavljujemo krajnje profesionalno izdanje. Mi ovo nismo želeli i mi ovo nismo zaslužili, ali ovo je poslednji pozdrav za naših 7,5 miliona vernih čitalaca", rekao je Majler, trenutni urednik kojeg skandal nije "zakačio" i kojem je ovo "najtužniji dan u profesionalnoj karijeri".

Nedeljnik "News of the World", sa tiražom od 2,8 miliona primeraka bio je važan miljokaz u istoriji modernog tabloidnog novinarstva, a širom sveta je poznat po "proizvodnji" seks skandala i otkrivanju mračnih strana poznatih ličnosti – njihovih sklonosti ka porocima, bludu, razvratu i narkoticima, a važna karakteristika je bilo i "nepoštovanje" kraljevske porodice. Mnogi sociolozi tvrde da je list bio važan deo britanske demokratske kulture, dok sada već bivša redakcija tvrdi da su raskrinkavanjem nemorala uvek podržavali i propagirali prave ljudske vrednosti. Ne libeći se da budu pristrasni, na naslovnim stranama iskazivali su "subjektivne" stavove koji su uvek bili, po njihovim rečima, "objektivni stavovi svakog razumnog čoveka".

BRITANSKI VOTERGEJT: Aferu prisluškivanja londonski "Independent" uporedio je sa američkim političkim skandalom Votergejt iz sedamdesetih godina prošlog veka. Ono čime se britanska javnost najviše bavi jesu veze britanskog političkog vrha sa čelnicima Mardokove londonske imperije "News International".

Kada je "Gardian" objavio da je telefon trinaestogodišnje Mili Dauer, ubijene 2002. godine, "hakovan" od strane reportera "News of the World" svega nekoliko dana nakon njenog nestanka, iscurele su informacije i o ostalim prisluškivanim žrtvama kriminala, kao i o porodicama vojnika poginulih u Afganistanu i Iraku.

Šokirani Dauning strit uzdrman je i hapšenjem Endija Kulsona, urednika visokotiražnog tabloida iz vremena "prisluškivanja", a doskorašnjeg glavnog savetnika za medije premijera Dejvida Kamerona. Kulson je krajem januara ove godine svojevoljno otišao sa funkcije premijerovog savetnika, zbog tada još neproverenih optužbi da je znao za tehnike koje su njegovi novinari koristili dok je bio na čelu tabloida. Svi su svojevremeno, od lista "Guardian" do Pedija Ešdauna, upozoravali Kamerona kada je za savetnika uzimao bivšeg urednika ovog tabloida. Još tada premijer je govorio da prihvata odgovornost za odabir savetnika i da Kulson "jako dobro obavlja svoj posao". Postavlja se pitanje, da li je premijer znao kako je njegov medijski savetnik kao glavni urednik "News of the World" dolazio do informacija.

Kulson je 8. jula ispitivan od strane policije skoro devet sati, dok je premijer odgovarao medijima i opoziciji, preživljavajući jedan od najžešćih napada javnosti do sada. Na saslušanju se ponovo našao i Klajv Gudman, nekadašnji urednik "kraljevske rubrike", koji je 2007. godine u zatvoru proveo četiri meseca zbog "čitanja" SMS poruka i "slušanja" govorne pošte članova kraljevske porodice.

U prvi plan je izašlo i prolećno političko previranje povodom potencijalnog preuzimanja televizije BSkyB od strane Mardoka, koji trenutno poseduje 39,1 odsto akcija te kompanije. O ovom pitanju diskutovala je koaliciona vlada u kojoj su se liberali protivili, a konzervativci podržavali Mardokove planove. Opozicioni lider Ed Miliband i danas ne štedeći reči optužuje vladu za flert sa medijskim magnatom.

"News of the World" doskora se veoma dobro nosio sa svim medijskim napadima da na nezakonit način dolaze do ekskluzivnih informacija. Za to su se starali timovi iskusnih advokata, koji se nosili sa aferom koja je zapravo otvorena još 2005. godine.

Javnost se sada obrušila i na Rebeku Bruks – ženu koja je Mardoku, kako neki tvrde, važnija i od novina sa vekovnom tradicijom – i traži da se ona povuče sa moćnog mesta generalne direktorke "News International". Nju optužuju da je znala za "metode" korišćene dok je bila urednica "News of the World" 2002. godine kada je "hakovan" telefon ubijene Mili Dauer. Politički komentatori se slažu da je Mardok žrtvovao ime poznatog tabloida umesto svoje desne ruke, Rebeke Bruks. Četvrti program Radija BBC preneo je da je prva žena urednik Mardokovog dnevnog tabloida "Sun" takođe bliska prijateljica i premijera Kamerona sa kojim neretko ide na jahanje u prirodu u okolini Oksforda.

Rupert Mardok doleteo je u London i fotografisan je kako sa smeškom i žutim šeširićem čita poslednje izdanje novina čiji je vlasnik već 42 godine i kako sa Rebekom Bruks zaštitnički defiluje pored novinara.

Iz istog broja

Nemački tenkovi za Saudijsku Arabiju

Šta je bilo, bilo je

Andrej Ivanji

Medijska korporacija i bivša imperija

Kad Rupert Mardok ubija tabloid

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu