Svet

Velika Britanija – Pomama za kraljevskom bebom

Neko je nekom rekao 2

RAK ILI LAV, PITANJE JE SAD: Princ Hari, princ Vilijam i trudna Katarina od Kembridža / foto: reuters

Neko je nekom rekao

Postelja u kojoj će naslednica krune i poglavarka Anglikanske crkve spavati prve godine života satkana je od velikih iščekivanja i nacionalnog ponosa – bez obzira na to da li će u horoskopu biti rak ili lav

Britanska štampa, ozbiljna ili tabloidna, sa jedva vidljivom razlikom proučava kraljevsku bebomaniju. Najiščekivanija beba na svetu ako po horoskopu bude Rak, biće saosećajna, puna ljubavi, humana i sklona promenama raspoloženja (kao lejdi Di i Kamila), a ako se rodi posle 22. jula (Lav), kako je baka Midlton prognozirala, biće ambiciozna, odana, humana i svojeglava. Uz minimalnu rezervu, Britanija očekuje prestolonaslednicu, budući da je vojvotkinja Kejt, navodno omaškom, u javnosti rekla da "zahvaljuje na poklonu i da će ga sačuvati za ć….", ne završivši rečenicu. Vojvotkinjin ujak Geri nagovestio je pol deteta rekavši da razmišlja o poklonu za devojčicu. Roze ili plavo, dilema je za proizvođače suvenira koji zasad prodaju rodno neutralne suvenire sa porukama poput Born to rule i I Love Uncle Harry.

Aleksandra (srednje ime kraljice Elizabete), Dajana, Viktorija ili Džordž – to su imena koja "Dejli miror" u članku od A do Z o kraljevskom porodu pod slovom B (za bookies – kladioničari) najavljuje kao najverovatnija. U kladionicama je do maja odnos bio 4:1 za žensko riđokoso dete, ali je u maju taj odnos neznatno poremećen kad je prostrujala glasina da je princ Hari navodno izjavio da njegov brat očekuje sina. Astrolozi su, prema pisanju tabloida, predviđali da će dete imati dara za sport, a medijski magovi su izmišljali priče o blizancima i carskom rezu, o tome kako će akušer odlučiti ko će biti naslednik krune – ako prvo izvuče dečaka, biće kralj. Beba princa Vilijama i vojvotkinje od Kembridža u medijima je proglašena "najiščekivanijim detetom svih vremena".

KRUNSKI DOKAZ: Ubrzo posle venčanja veka objavljeno je da vojvotkinja od Kembridža i princ očekuju dete, krunski dokaz njihove 12-godišnje ljubavi. Naslednica britanske krune, od prelepe engleske majke i prinčevski otmenog džentlmena, nikog ne ostavlja ravnodušnim, okvir je toliko diznijevski da u priči provejavaju tonovi melodije Once upon a time iz Uspavane lepotice. Kompozitor Pol Milor, koji je komponovao muziku za kraljevsko venčanje, tvorac je i uspavanke Sleep On, napisane specijalno za buduću kraljicu.

U decembru prošle godine, vojvotkinja je otišla na ispitivanje u bolnicu "Kralj Edvard VII" zbog jutarnjih mučnina. U toj bolnici je provela tri dana i doživela neprijatno stresno iskustvo kada je medicinska sestra poverovala voditeljima australijskog radija koji su se predstavili kao britanski kraljica i princ, i odala podatke o njenom zdravstvenom stanju. Medicinska sestra je pronađena mrtva u Londonu, nedaleko od bolnice gde je radila i gde je vojvotkinja boravila. Policija je taj slučaj okarakterisala kao samoubistvo, jer je medicinsku sestru pronašla u nesvesnom stanju ispred bolnice, a pokušaji oživljavanja na licu mesta nisu uspeli. Epilog priče je mordidan – voditelji sidnejskog radija 2DayFM izjavili su da su imitirali "smešni akcenat" kraljice Elizabete i princa Čarlsa ne očekujući da će iko nasesti na njihovu šalu.

Ovaj tragičan događaj je ubrzo zaboravljen, a očekivanja u vezi sa bebom su znatno porasla. Britanski zvaničnici se nadaju da će rođenje bebe princa Vilijama i vojvotkinje od Kembridža predstavljati podstrek za ekonomiju zemlje i da će bitno uticati na povećanje nacionalnog ponosa. Zvaničnici procenjuju porast od tri odsto u broju turista posle srećnog događaja i uvećanje godišnjeg prihoda od 4,6 milijardi funti od posete kulturnih i drugih znamenitosti u Britaniji, koje uključuju pozorišta, galerije, zamkove i pabove. Očekuje se i porast profita od prodaje svega što ima veze sa majkom i detetom – od benkica i kolica do postporođajne garderobe za majke. Pojedini eksperti za ekomoniju tvrde da će od rođenja bebe britanska ekonomija dobiti podsticaj vredan skoro dvesta pedeset miliona funti.

POROĐAJ PO PROTOKOLU: U kojoj meri će vojvotkinja od Kembridža poštovati protokol u porođajnoj sali, da li će dozvoliti da porođaju prisustvuju, pored njenog muža, i čitava svita kraljevskih sekretara i crkvenih zvaničnika, za sada nije poznato. Potvrđeno je da će princ Vilijam prisustvovati porođaju, što je opet u neku ruku odstupanje od uobičajenog kraljevskog ponašanja – princ Filip je igrao skvoš prilikom Čarlsovog rođenja. Kejt će se poroditi u renoviranom krilu bolnice "Sr. Mary", Padington, gde su se rodili prinčevi Vilijam i Hari. Princeza Dajana je bila prva koja se porodila u bolnici, sve prethodne kraljevske trudnice porađale su se u palati uz prisustvo brojnih zvaničnika. Ser Vilijam Džojnson-Hiks, sekretar palate, bio je prisutan na rođenju kraljice Elizabete 1926. godine, baš kao i kenterberijski nadbiskup i londonski biskup.

Nekada je kraljevsko rođenje objavljivao ministar unutrašnjih poslova kako bi se obezbedio legitimitet deteta, ali ta se tradicija ne primenjuje od kraja tridesetih godina XX veka. Prvi će o rođenju deteta biti obavešteni kraljica, najuži krug kraljevske porodice i Kejtini roditelji, a potom će kraljevski lekari potpisati obaveštenje i objaviti ga u Bakingemskoj palati, a potom na Tviteru i Fejsbuku. Obaveštenje o rođenju kraljevske bebe ispratiće 62 počasna plotuna sa Londonske kule i 41 plotun iz Grin parka u blizini Bakingemske palate. Ministar unutrašnjih poslova obavestiće gradonačelnika Londona, a privatni advokat kraljice poslaće obaveštenje guvernerima Komonvelta.

Zna se da će dete nositi titulu princeze ili princa od Kembridža i odazivaće se na "kraljevsko visočanstvo". Beba će bez obzira na pol naslediti krunu, jer je u aprilu prošle godine i zvanično izmenjeno pravilo o vladavini muških potomaka. Poslednji slučaj kada je neki britanski vladar bio živ i na tronu tokom rođenja svog unučeta, zabeležen je pre sto dvadeset godina. Tada je kraljica Viktorija prisustvovala rođenju budućeg kralja Edvarda VIII, koji je kasnije odustao od trona.

Dete će biti kršteno u anglikanskoj crkvi, čiji će jednog dana biti vrhovni poglavar, a biće odeveno u repliku kostima od čipke i satena kakvu je 1841. nosila mlađa ćerka kraljice Viktorije. Vilijama je krstio nadbiskup Kenterberija u muzičkom salonu Bakingemske palate, vodom iz reke Jordan kojom se napuni srebrna krstionica u obliku lotosa. Kraljevska deca obično imaju pet ili šest kumova, a prvi kandidati su Hari, Vilijamov brat, pa onda Pipa i Džejms, Kejtini sestra i brat.

Britanci čija se beba rodi istog dana kada i beba princa Vilijama i princeze Kejt dobiće od Kraljevske kovnice Velike Britanije specijalni srebrni peni u posebnom roze ili plavom pakovanju, u zavisnosti od pola. Za obeležavanje rođenja prestolonaslednika izliveno je 2013 srebrnih penija. Kraljevska kovnica je saopštila da svi budući roditelji, dobitnici penija, pošalju skenirani izvod iz matične knjige rođenih svoje bebe na Fejsbuk stranicu Kovnice.

Sedam tračeva

Najzanimljiviji trač o Vilijamu, Kejt i njihovoj bebi je priča o pevačici Bijonse kao tetki budućeg naslednika britanskog trona. Britanski "Dejli miror" je objavio da će "prvo dete Vilijama i Kejt biti 23. rođak Bijonsine ćerke Blu Ajvi, prema istraživanjima predaka", a u tekstu nije navedeno ko je istraživao pretke kraljeva popa i povezivao ih sa britanskim kraljevskim parom. Druga priča je da Kejt Midlton usred Palate upražnjava prenatalnu jogu i neku hipno-metodu za bezbolan porođaj sa vizuelizacijom i tehnikama disanja, a prema pisanju "ABC njuza", Kejt je snabdevena celokupnom bebi opremom, uključujući i zvezdana kolica za bebu "The Bugaboo Cameleon 3", specijalno izdanje okićeno draguljima i crnim i belim prugama. Na sajtu E! online navodi se sadržaj Kejtine torbice za bolnicu: haljina, papuče, pidžama, čarape i majice (majica se kopča napred jer je to korisno za prve dane dojenja), grudnjaci i odeća za izlaz iz bolnice, a "Dejli mejl" piše da će bebica strpljivo čekati bar do 15. jula da joj se tatica vrati sa putovanja.

Vojvotkinja isključivo jede kari, navodi "San", jer indijska hrana dobro utiče na porođaj. Vlasnik prodavnice u selu njene porodice rekao je za "San" da mu je ona tražila da joj napravi veliku količinu indijske hrane. Ovo ne može biti tačno, jer Kejt ne ide u prodavnice.


Roze ili plavi suveniri

Pojedini britanski proizvođači suvenira su dilemu "roze ili plavo" razrešili tako što, na primer, 10.000 ukrasnih porcelanskih šolja u roze i plavoj varijanti čeka na zvaničnu objavu. Kad ime bude poznato, roze ili plave šoljice kreću u finalnu fazu proizvodnje. Nisu svi proizvođači suvenira mogli sebi da priušte taj luksuz, te su izabrali rodno neutralne suvenire. Broj turista oko Bakingemske palate i Vindzora je značajno porastao, kao i potražnja za suvenirima. Većina suvenira sa kraljevskom bebom je "made in China", samo jedna četvrtina biće napravljena u Velikoj Britaniji. Očekivana zarada od suvenira, od majica do medvedića, procenjuje se na oko 58 miliona funti (84 miliona dolara).

Iz istog broja

 

Bitka za Afriku

Andrej Ivanji

Mozambik – Varljivi progres

Deca side

Ingrid Steiner-Gashi

Portugal – Ekonomska i politička kriza

Sve je slično, samo što se razlikuje

Zoran Majdin

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu