Svet

 

Ličnosti koje su po izboru »Vremena« obeležile 2013. godinu

Kraj godine obeležilo je povlačenje konopca između Evropske unije i Rusije oko Ukrajine. Na suprotnim polovima rastegnute zemlje našli su se predsednik Viktor Janukovič i bokserski šampion Vitalij Kličko u ulozi vođe proevropske opozicije. Etapnu pobedu odneo je Janukovič, koji je obustavio potpisivanje Sporazuma o pridruživanju EU i prihvatio "nepristojnu ponudu Rusije", uprkos masovnim demonstracijama. Obojica su mogla da se nađu među pet ličnosti koje su po izboru nedeljnika "Vreme" obeležile 2013. godinu.

Isto važi i za novog predsednika Irana Hasana Rohanija, u kome Zapad vidi vesnika boljih odnosa sa Teheranom, i sirijskog predsednika Bašara el Asada, čije trupe umalo da bombarduje NATO predvođen Sjedinjenim Američkim Državama zbog navodne upotrebe hemijskog oružja protiv pobunjenika.

U uži izbor ušao je i predsednik SAD Barak Obama, koji se svojski obrukao kada je najavio bombardovanje Sirije, pa potom odustao zbog manjkave podr-ške među zapadnim partnerima i neizvesnog ishoda glasanja o vojnom kažnjavanju Sirije u sopstvenom kongresu. Angela Merkel po treći put je postala kancelarka Nemačke…

Ipak, redakcija "Vremena" se opredelila za pet drugih ličnosti. Predsednik Rusije Vladimir Putin izvojevao je nekolicinu spoljnopolitičkih pobeda, kako u "borbi za dušu Ukrajine" tako i na Bliskom istoku. Odavno Rusija u Velikoj igri nije tako uspešno završila sezonu. Papa Franja je gotovo preko noći popravio ukaljani imidž Rimokatoličke crkve, "grleći one koje drugi ne bi ni pogledali". Za razliku od svojih prethodnika, u prvi plan je stavio čoveka, zalaže se za borbu protiv siromaštva i bolesti, rasipništva i raskoši, govori o radosti i milosti, umesto o kazni i prekom sudu. Edvard Snouden je raskrinkao neverovatne razmere prisluškivanja i neovlašćenog nadgledanja američke Nacionalne bezbednosne agencije NSA i uzburkao strasti kako u SAD tako i širom sveta. Ne jenjava diskusija o tome da li ga treba zbog izdaje osuditi na doživotnu robiju ili mu dodeliti Nobelovu nagradu za mir. U sportu se istako vozač Formule 1 Sebastijan Fetel, koji je po četvrti put postao prvak sveta. A Kejt Midlton, to jest Ketrin Elizabet, Njeno kraljevsko visočanstvo vojvotkinja od Kembridža, rodili su princa Džordža Aleksandra Luisa, budućeg kralja Velike Britanije.

Iz istog broja

Sebastijan Fetel, prvak F1 četvrti put

Blagoslov ili prokletstvo

Dušan Radulović

Vladimir Putin, 4:0 za Rusiju

Pobednik Tehničkim Nokautom

Momir Turudić

Edvard Snouden, dojavljivač godine

Kradljivac ključa kraljevstva

Jasmina Lazić

Crni kontinent u raljama svetskih sila

Otimači afričkog blaga

Zoran Ćirjaković

Kejt Midlton, majka prestolonaslednika

Život u bajci

Biljana Vasić

Papa Franja, ljudsko lice crkve

Poslanik radosti i milosti

Jelena Jorgačević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu