Više od vesti
Zaposleni u privatnim preduzećima su zdraviji 2

Zaposleni u privatnim preduzećima su zdraviji

Broj dana provedenih na bolovanju u prvoj polovini 2009. prepolovio se u odnosu na isti period prošle godine

Piše: J.L

Koliko god neverovatno zvučalo, zaposleni u Srbiji se sve ređe odlučuju na plaćeno bolovanje.

Razlog su ozbiljnije kontrole zdravstvenih komisija i – strah od eventualnog otkaza. Kako navode iz Zavoda za zdravstveno osiguranje, broj dana provedenih na bolovanju u prvoj polovini 2009. prepolovljen je u odnosu na isti period prošle godine.

Istina, u državnim firmama su i dalje ležerniji, gde na bolovanju provode više dana nego radnici u privatnim firmama, u kojima građani sve više strahuju za svoja radna mesta. Izbegavaju da izostaju s posla, pa dolaze i kada su bolesni, što može da napravi problem naročito sada kada krene epidemija ovog najnovijeg gripa.

Odlazak na bolovanje do 30 dana plaća poslodavac, dok se novac za duže izostajanje sa posla izdvaja iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Prošle godine je Zavod u tu svrhu isplatio šest milijardi dinara, dok je za prvu polovinu 2009. isplaćeno nešto više od milijardu.

Predsednica Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović, objašnjava da dva glavna uzroka zbog koga zaposleni sve više zaziru od bolovanja: »Prvi je ekonomska kriza i strah ljudi od gubitka posla, drugo i privatizacija, jer je činjenica da se u privatnom sektoru mnogo manje koristi bolovanje nego što je to u državnom i s druge strane i naše kontrole, koje su u poslednje dve godine drugačije organizovane, kontrole su mnogo bolje, tako da ima i manje mogućnosti da se bolovanje neosnovano koristi", kaže Vukajlovićeva.

Prema statističkim podacima, najveći broj zaposlenih zatraži bolovanje zbog održavanja trudnoće, malignih bolesti i preloma. Užičani su bili ubedljivo najbolešljivi u Srbiji protekle godine i vode ispred Beograda i Novog Sada u stopi odlaska na bolovanje.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu