Više od vesti
BROJ |
Voker opet džoker 2

Voker opet džoker

Tači proglasio pobedu na kosovskim izborima, Kurtijev pokret Vetevendosje najveće iznenađenje

m.m

Na kosovskim izborima (u nedelju, 12. decembra) Hašim Tači proglasio je pobedu svoje Demokratske partije, koja je dobila 34,4 odsto glasova, znatno više od Demokratskog saveza Kosova, za koji je glasalo 25,3 odsto birača.

Prema nezvaničnim rezultatima, Pokret za samoopredeljenje Vetevendosje, Aljbina Kurtija, osvojio je nešto manje od 12 odsto glasova, Alijansa sa budućnost Kosova Ramuša Haradinaja 10 i Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija oko 7,5 odsto glasova.

Samostalna liberalna stranka, koja je učestvovala u radu kosovske vlade u prethodnom sazivu proglasila je pobedu u srpskoj zajednici. Ona tvrdi da je od 54.460 srpskih birača južno od Ibra na birališta izašlo 21.940, od kojih je 13.108 glasalo za SLS. Državni sekretar srpskog Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je RTS-u da je prema njegovim procenama izašlo samo oko 15.000 srpskih birača, što je daleko ispod rezultata iz 2001. godine kada je na izbore izašlo 78 odsto ukupnog srpskog biračkog tela.

Voker opet džoker 3
Hašim Tači

Ivanović je rekao da srpski predstavnici koji budu ušli u kosovske institucije neće imati značajnu ulogu u budućoj vlasti u Prištini, jer nemaju dobre veze sa Beogradom, pošto srpska Vlada nije pozvala kosovske Srbe da izađu na izbore. I pored zapadnog pritiska da pozove kosovske Srbe na izbore, srpska vlada je izjavila da se nisu ispunili uslovi da to učini, ali nije preporučivala ni da se ne izađe.

Na kosovskim parlamentarnim izborima je učestvovalo 29 lista, među kojima i osam iz srpske zajednice. Srbi imaju deset zagarantovanih mandata, a još deset je zagarantovano je pripadnicima ostalih manjinskih zajednica u Skupštini Kosova sa 120 poslaničkih mesta.

Najveće iznenađenje ovih izbora je Kurtijev pokret Vetevendosje, koji se zahvalio nekadašnjem šefu Kosovske verifikacione misije OEBS-a, Vilijemu Vokeru, na podršci tokom kampanje. Vetevendosje je imao, međutim, ozbiljne zamerke na tok glasanja u nekoliko mesta, poput, recimo, Srbice, Dečana, Mališeva. Predstavnici tog pokreta tvrde da praktično nije moguće da u Drenici izlaznost bude oko 94 odsto, pošto se petina upisanih birača nalazi na radu u inostranstvu.

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je do 19 časova na kosovske parlamentarne izbore izašlo 47,8 odsto glasača, ili nešto više od 779.000, od ukupno upisanih 1,6 miliona glasača. Na severu Kosova zabeležena je mala izlaznost. Komisija je takođe rekla da nema nepravilnosti koje mogu da dovedu u pitanje regularnost izbora.

Prištinski mediji javljali su o seriji nepravilnosti na nizu biračkih mesta, između ostalog, i o prodaji i kupovini glasova preko interneta i to po ceni od 50 evra po glasu.

Na severu Kosova pre vremena su zatvorena tri mobilna biračka mesta u Banjskoj, Srbovcu i Žerovnici, u opštini Zvečan, jer je njihov rad blokiralo lokalno stanovništvo. Dve osobe srpske nacionalnosti lišene su slobode zbog upotrebe pirotehničkih sredstava u blizini jednog mobilnog biračkog mesta u opštini Zvečan. Kfor je, međutim u Mališevu, Prizrenu i Zvečanu priveo osam osoba od kojih su dvojica Srbi.

Predstavnici dve srpske liste, Rada Trajković i Slaviša Petković, najavili su da će tražiti ponavljanje izbora zbog brojnih incidenata u srpskim sredinama koje je, kako kažu, izazvala Samostalna liberalna stranka.

«Predsednik opštine Šrtpce pretukao je jednog našeg predstavnika", rekla je Trajkovićeva. Dalibor Jeftić, iz Samostalne liberalne stranke, poricao je optužbe Trajkovićeve, tvrdeći da sve može da se proveri u Centralnoj izbornoj komisiji…

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu