Više od vesti
BROJ |

Vitni Hjuston iznenada umrla u 48.

Nađena je mrtva 11. februara 3:30 popopodne u sobi na četvrtom spratu hotela "Hilton" na Beverli Hilsu, u Los Anđelesu. Umrla je uoči dodele nagrade "Gremi", u istom hotelu gde je održavana godišnja zabava uoči tog događaja, na kojoj je trebalo da nastupi. U sobi nije nađena droga, ali su nađeni recepti za lekove. Moguće je da se pevačica udavila u kadi, a rođaci sumnjaju da je umrla od kombinacije lekova i alkohola

Noć uoči 54. dodele Gremi nagrada, svet je potresla vest da je pevačica Vitni Hjuston (48) pronađena mrtva u svojoj sobi u hotelu Beverli Hilton u Los Anđelesu. Uzrok smrti još uvek je nepoznat. Razlog boravka popularne pevačice u Beverli Hiltonu bila je zabava koju je uoči dodele Gremija organizovao muzički producent i njen nekadašnji mentor Klajv Dejvis.

Vitni Hjuston, koja je zbog svog vanserijskog glasa dobila nadimak "žena instrument" rođena je 1963. godine u Njuarku, Nju Džersi, u porodici srednjeg staleža. Majka joj je bila gospel pevačica, rođake poznate pevačice soula Dion Vorvik i Di Di Vorvik, a kuma niko drugi do diva Areta Frenklin. Počela je da peva sa 11 godina, prateći majku u crkvenom horu, a kasnije joj se pridružila i u nastupima u njujorškim klubovima, sve dok je nije otkrio Klajv Dejvis, tada prvi čovek diskografske kuće Arista Rekords. Pre objavljivanja prvog albuma pojavila se na naslovnici magazina "Seventeen" i postala jedna od prvih crnkinja koje su se našle na naslovnoj strani ovog časopisa. Godine 2009. Guinnes World Records proglasio je za najnagrađivaniju pevačicu svih vremena. Tokom nepunih trideset godina karijere osvojima je dva Emija, šest Gremija, 30 Bilbordovih muzičkih nagrada i još oko 400 različitih priznanja. Prodala je više od 170 miliona albuma, singlova i video zapisa. Izdala je sedam studijskih albuma i tri sa filmskom muzikom, a svaki od njih imao je dijamantski, platinasti i zlatni tiraž.

Prvu filmsku ulogu odigrala je u filmu "Telohranitelj" 1992. godine, gde joj je partner bio Kevin Kostner. Muzika iz filma nagrađena je Gremijem za album godine, a vodeći singl sa albuma, pesma "I will always love you", inače obrada Doli Parton iz 1974. danas je nesumnjivi klasik pop muzike. Zahvaljujući ovom albumu, Vitni Hjuston je postala prvi izvođač kom je uspelo da proda više od milion primeraka za nedelju dana i jedina žena na listama deset najprodavanijih albuma svih vremena, gde se nalazi na četvrtom mestu.

Za muzičara Bobija Brauna udala se 1993. na vrhuncu karijere. U braku sa njim dobila je ćerku, mnogo batina i zavisnost od alkohola i droga. Poslednjih desetak godina u javnosti je bilo mnogo manje nego ranije, a povod su uglavnom bile bračne svađe, odvikavanja na klinikama i ponovno vraćanje nedozvoljenim supstancama. Od 2005. do 2007. trajala je mukotrpna brakorazvodna parnica, koja je okončana uz mnogo međusobnih optužbi, iznšenja prljavog veša i sukoba oko finansija. Nakon razvoda, definitivno se izlečila od bolesti zavisnosti, a 2009. izdala je album koji je ostvario dobar komercijalni uspeh. Nažalost, poslednje godine ostavile su traga, pa je u nastupima uživo bila bleda senka same sebe.

Hotel "Hilton", 11. februar

Vitni Hjuston iznenada umrla u 48. 1

PROBLEMI S OPIJATIMA: Vitni Hjuston, snimljena 5. septembra 2011, u vreme kada su mediji javljali da ide na rehabilitaciju

Policija je u 15.30 sati u subotu primila poziv da dođe u hotel "Hilton" na Beverli Hilsu, u Los Anđelesu, a Hjustonova je proglašena mrtvom u 15.55 sati po lokalnom vremenu u Kaliforniji.

Mediji podsećaju da je Vitni poslednjih godina imala problema sa drogom. Sama je u jednom intervjuu rekla da je – u svoje vreme – bila u dodiru s marihuanom, kokainom i alkoholom. U intervju sa Oprom Vinfri 2009, Vitni Hjuston je pričala kako je njena majka jednom došla u njenu kuću s šerifom i sudskim nalogom da ide na lečenje opijatske zavisnosti. Navodno je išla na rehabilitaciju i «očistila se».

U sobi nije nađena droga, ali su nađeni recepti za lekove. Moguće je da se pevačica udavila u kadi, gde ju je i pronašao jedan od njenih telohranitelja, pretpostavlja izveštač TV CNN. Ekipa hitne pomoći je pokušala da je vrati u život, ali nije uspela. TV Fox citira rođake Vitni Hjuston koji tvrde da su im lekari rekli kako izgleda verovatnije da je pevačica umrla od kombinacije leka Xanax i drugih prepisanih lekova u kombinaciji sa alkoholom nego zbog davljenja u kadi.

Vitni Hjuston je umrla uoči dodele nagrade "Gremi", u istom hotelu gde je održavana godišnja zabava uoči tog događaja, na kojoj je trebalo da nastupi. Listu USA Today piše da je u četvrtak nastupala u jednom klubu u Holivudu i da je uz oduševljene povike publike pevala himnu Yes, Jesus Loves Me. Oni koju su prisustvovali tom događaju, pričaju da se lepo zabavljala, ali da se ponašala nestabilno. LA Tajms piše da je te večeri Vitni pokušavala da izvede stoj na rukama pored hotelskog bazena i da je, mokre kose i neuslađene odeće, pozdravljala prisutne toplim osmehom.

Poslednja pesma: Yes, Jesus Loves Me

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu