Više od vesti
BROJ |
Valjevo: Srpski „Kovački centar" 2

Valjevo: Srpski „Kovački centar”

Direktor rek’o da je u bombardovanju uništeno 92 posto kapaciteta, ali da je „Krušik" ponovo prepoznatljiv

Kako javljeno, "u okviru procesa revitalizacije i modernizacije Srpske odbrambene industrije, prvi put posle 20 godina, izgrađen je novi proizvodni kapacitet". Zajedničkim ulaganjem Javnog preduzeća Jugoimport SDPR i Holding kompanije "Krušik" iz Valjeva, formirano je zajednički preduzeće "Kovački centar", u okviru kog je izgrađen novi pogon. Vrednost investicije je 3,2 miliona evra, odnos vlasništva 51:49 za SDPR, posao će dobiti 92 radnika.

U to ime u "Krušiku", tačno u četvrtak, 16. decembra, održana svečanost. Takoreći amfiteatar Upravne zgrade "Krušika" je bio takoreći pun, po sredini prvog reda je seo najviši po činu, ministar odbrane Šutanovac. Prvo je sve pozdravio, a posebno ministra, koji je obećao novu kovačnicu i dao svoj maksimalan doprinos, generalni direktor "Krušika" Jovan Davidović. Direktor rek’o da je u bombardovanju uništeno 92 posto kapaciteta, ali da je "Krušik" ponovo prepoznatljiv, u ovoj godini realizovano poslova za preko 3 milijarde dinara, od čega 87 posto u izvozu, a svega toga ne bi bilo bez pomoći države.

Valjevo: Srpski „Kovački centar" 3

Rek’o se i direktor SDPR-a, Stevan Nikčević, a onda se, u stasito odelo, javio najstasitiji srpski ministar Šutanovac, pre tri godine, kad je "Krušik" bio u problemima i bez vizije, u ovoj sali imali sastanak kome je prisustvovao i Predsednik. Posle toga su došli do ugovora sa Irakom, obećali Kovačnicu, to ispunjeno, samo zahvaljujući Kovačnici biće smanjen uvoz za 6 miliona evra, Ministarstvo će pomoći i izgradnju Fabrike za raketni program, sa kojom će se dobiti proizvodi za potrebe vojske, ali i za izvoz.

Onda sve to pošlo vidi novu Kovačnicu. Velika betonska hala, na ulazu poslužavnik, sa taze pogačom i so u neku prohrom posudicu, koga su opsluživale dve cure u narodnu nošnju i jedno momče sa šajkaču. Sve to uđe, jedino ministar dobi ’leba i soli, sve to stiže u drugi kraj hale gde je demonstrirano "suprotnosmerno istiskivanje i sabijanje u toplom stanju u hidrauličnoj presi". Ministar dobi priliku nogom stisne papučicu, izalazili su užareni komadi, buduće košuljice mina, ministar svima čestita, i sa domaćini sve obiđe.

Ondak se u slobodan kraj hale namestiše kamere, neko komandova da se, zbog buke, izađe napolje, onda pade komanda da se, zbog kijameta, vrati unutra, ministar upita, Može li, reče, Imam zaista izuzetno zadovoljstvo da prisustvujem otvaranju nove fabrike… Kad i to obavljeno ministar sede u dva crna i od svakog džipa veća džipa, i sa domaćini i gosti ode u hotel "Grand" gde bio svaki nastavak svečanosti i ceremonije.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu