Projektno finansiranje medija

Više od vesti

Užice i Nova Varoš – Novi zakon, ista muka

Predsednik opštine Nova Varoš još 21. januara raspisao je konkurs za projektno finansiranje medija u ovoj opštini. U gradu Užicu konkurs za raspodelu sredstava za projektno finansiranje još nije raspisan

U redakciji "Varoških novina" u Novoj Varoši, troje novinara poslednjih nedelja, uz redovne novinarske poslove na pripremi novog broja, dosta energije, vremena, kažu, uložili su i da dobro spreme projekat, prikupe traženu dokumentaciju i odgovore na već raspisani opštinski konkturs za projektno finansiranje medija.

– Najviše muka zadalo nam je, ne samo pisanje projekta, nego – popunjavanje obrasca – prijave za projektno finansiranje. Dosta stavki u tom obrascu nije precizno definisano, pa smo prilikom popunjavanja morali da tražimo pomoć i Udruženja novinara Srbije i ljudi iz Ministarstva kulture i informisanja. Naročito su nam iz UNS-a dosta pomogli u ovom poslu. Sa druge strane, finansijski deo obrasca je kao i ranije veoma precizno napisan i definisan – reči su Dane Šunjevarić, direktora i glavnog i odgovornog urednika "Varoških novina".

Užice i Nova Varoš – Novi zakon, ista muka 1
Nova VarošNova Varoš

– Naše učešće u podršci kolegama u poslu prijavljivanja na javne pozive opština za projektno finansiranje ne svodi se samo na odabir kolega koji će učestvovati u komisijama i na praćenje samih konkursa, da li su po zakonu i po pravilniku koji je propisalo Ministarstvo kulture i informisanja, nego i kroz podršku kolegama da što bolje odgovore na projektne zadatke. U Udruženju novinara Srbije i sami se bavimo pisanjem projekata, osposobljeni smo za taj deo posla, pomagali smo kolegama da se što bolje snađu u ovoj oblasti i to ćemo činiti i ubuduće – kaže generalni sekretar UNS Nino Brajović.

Sudbinu lista u Novoj Varoši koji je do pre par meseci bio u privatnom vlasništvu, u svoje ruke uzeli su sami novinari. Sada su njih troje suvlasnici lokalnog lista, spremni, kako kažu, da se bore za opstanak i nastave tradiciju lokalnih novina u ovoj sredini staru više decenija.

– Uvereni smo da smo spremili dobar projekat, i nadamo se dobrom ishodu konkursa. Naši čitaoci, i u Novoj Varoši, ali i u Beogradu gde ima dosta Novoarošana, pa i širom sveta, naviknuti su već decenijama da svakih 15 dana dobiju vesti iz svog zavičaja, iz kulture, sporta, iz samog grada, ali i okolnih sela – kaže direktorka i glavna urednica.

Predsednik opštine Nova Varoš još 21. januara raspisao je konkurs za projektno finansiranje medija u ovoj opštini, a tom odlukom predviđeno je da se iz opštinskog budžeta, nešto većeg od 620 miliona dinara, za informinjanje građana putem štampe, radija, televizije, odvoji tri miliona dinara, isti iznos kao i prošle godine. Ovaj iznos je oko 0,55 posto od opštinskog buddžeta.

Rok da se zainteresovani mediji jave istekao je 5. februara, a, kako kažu u opštinskoj administraciji, u toku je formiranje komisije čiji će zadatak biti da oceni projekte. Novinarska udruženja već su dostavila predlog kandidata.

– Članove komisije imenovaće predsednik opštine Nova Varoš i to iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika koji nisu u sukobu interesa – stoji u konkursu.

U javnom pozivu, opština je precizno odredila i kriterijume za učešće, a kao glavni navedeni su istinito, nepristrasno i pravovremeno informisanje građana. Pored ovog, traži se da se realizacijom projekata podstiče sloboda izražavanja ideja i mišljenja, medijska pismenost, razvoj ljudskih prava i demokratije…

Užice i Nova Varoš – Novi zakon, ista muka 2
UžiceUžice

U gradu Užicu konkurs za raspodelu sredstava za projektno finansiranje još nije raspisan, a za 2015. godinu, budžetom je predviđeno da se za ove namene odvoji 6.000.000 miliona dinara, odnosno 0,25 posto budžeta grada Užica.

– Komisiju za raspodelu sredstava za medije imenovao je gradonačelnik Užica 26. januara ove godine. Predsednica komisije je Jelena Vasović Vićović, član Gradskog veća a članovi komisije su Mirjana Drndarević, načelnica Gradske uprave za poslove finansija, računovodstva i privrede, Petar Vujadinović, načelnik Gradske uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti, Srđan Petrović iz informativne službe grada Užica, i Slavica Jovanović, novinarka dopisništva RTS u Užicu – stoji u informaciji gradske uprave Užica.

Ranko Stanković, direktor regionalne TV Lav u Užicu kaže da grad Užice i susedna opština Čajetina već tri godine sredstva za medije raspodeljuju na osnovu konkursa za projektno finansiranje.

– Umesto ranijeg, da kažem, "odokativnog" sistema raspodele sredstava uvedeni su konkursi za projektno finansiranje, ali, neka velika promena se nije dogodila. Pre par meseci bio sam zaprepašten kada sam na skupu u UNS-u saznao da je 80 posto lokalnih medija u Srbiji i dalje u vlasništvu lokalnih samouprava. I, šta se tu dešavalo – opštine su u budžetima planirale sredstva za plate zaposlenih u tim medijima, za troškove, i ti mediji su uvek na lokalu bili u boljem položaju od nas privatnika. Naravno, u dosta slučajeva služili su i za lokalno, partijsko zapošljavanje. A kada smo u nekim opštinama razgovarali o mogućnosti da preuzmemo njihove opštinske medije, na moje pitanje da li bi i u tom slučaju iz budžeta odvajali makar polovinu sredstva koja su prethodno davali za medije iz budžeeta, odgovor je uglavnom bio – ne pada nam na pamet. To dobro govori o odnosu prema privatnoj inicijativi u ovom segmentu. E, sada, kad se približava zakonski rok posle koga opštine ne mogu biti vlasnici medija, svi su se zabrinuli – kaže Stanković.

Sredstva iz budžeta grada Užica za projektno finansiranje medija, predviđena za ovu godinu, kaže Stanković, ispod su svakog minimuma.

– Oni tih šest miliona daju i za štampane medije, za televiziju, radio informisanje. Tv Lav godišnje da državi, RRA, Ratelu, Sokoju, više od četiri miliona dinara. Sa sredstvima koja ćemo dobiti od opštine ne možemo da pokrijemo ni deo tih troškova a da ne pričam o platama zaposlenih, tekućim troškovima – kaže Stanković.

Po njemu, jedino rešenje koje bi u ovoj situaciji bilo od pomoći lokalnim medijima jeste da se mediji izbore za predlog da se za finansiranje izdvaja dva posto lokalnih budžeta.

Tek u toj situaciji, i kada bi konkursi za projektno finansiranje raspisivani dva – tri puta godišnje, a ne kao sad, jednom, mogli bi da razmišljamo o nekoj budućnosti, ovako, ona je vrlo neizvesna, živimo od dana do dana – zaključuje Stanković.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu