Više od vesti
BROJ |
Ukinuta vojna obaveza 2

Ukinuta vojna obaveza

Vojska Srbija treba da ima 10.918 profesionalnih vojnika

Odluku kojom je predviđeno ukidanje obaveznog služenja vojnog roka usvojili su poslanici Skupštine Srbije u sredu 15. decembra. Tom odlukom je predviđeno da se upućivanje na služenje vojnog roka u Vojsku Srbije, od 1. januara 2011. godine, vrši po principu dobrovoljnosti, u skladu sa zakonom. Regruti koji su vojni rok započeli u 2010. godini će ostati u kasarna do njegovog isteka.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, kao pravni okvir za dobrovoljno služenje vojnog roka posle obustave služenja obaveznog vojnog roka.

Dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem biće omogućeno i ženama i osobama u rezervnom sastavu koje su izvršile civilnu službu ili odslužile vojni rok bez oružja. Osoba koja se prijavila za dobrovoljno služenje vojnog roka će se tretirati kao vojni obveznik.

U obrazloženju odluke se kaže da prema Strategijskom pregledu odbrane Republike Srbije, Vojska Srbija treba da ima 10.918 profesionalnih vojnika. Do kraja 2010. godine očekuje se popuna preko 90 odsto propisanih formacijskih mesta za profesionalne pripadnike Vojske Srbije. Ukoliko interesi odbrane nalažu, u slučaju povećane potrebe za popunom Vojske Srbije u vanrednom ili ratnom stanju, ona se može obezbediti donošenjem odluke predsednika Republike o ponovnom uvođenju služenja vojnog roka.

Prema pisanju medija projektovana brojna veličina kadra u sistemu odbrane u 2011. godini je oko 37.000 lica (oficiri, sa generalima do 6.000; podoficiri do 7.700; profesionalni vojnici do 11.100; vojni službenici i nameštenici do 9.900, aktivna rezerva do 2.000).

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu