Više od vesti
BROJ |

Uhapšen Dragoslav Kosmajac

U Beloj knjizi MUP-a Srbije iz 2001. navedeno je da prema podacima MUP-a, povezan sa međunarodnim krijumčarima narkotika i u Južnoj Americi, odakle, navodno, organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu, a odavno ima i uhodani kanal za krijumčarenje kokaina iz Turske, Bugarske i Makedonije, preko Crne Gore i Srbije, za zemlje Zapadne Evrope.

Uhapšen Dragoslav Kosmajac 1

U svojoj kući u Beogradu hapšen Drgoslav Kosmajac, a takođe i još sedam osoba srpskog državljanstva osumnjičenih za saučesništvo (četvorica su uhapšena u Sremskoj Mitrovici, a ostali u Beogradu), rekao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na vanrednoj konferenciji za novinare u Palati "Srbija" 9. novembra ujutru.

Kosmajac se sumnjiči za izvršenje krivičnih dela poreska utaja, zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem, prevara, protivpravno zauzimanje zemljišta u sticanju sa krivičnim delom falsifikovanje isprave, precizirano je u policijskom saopštenju.

U Beogradu su uhapšeni i D. M. (59), zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, M.R. (42), zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja pomaganjem i V. B. (64), zbog krivičnog dela prevara.

Istoga dana, u Sremskoj Mitrovici su uhapšeni B. Š. (51) i Ž. Š. (54), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanje isprave, kao i B. S. (37) i D. J. (49), zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

tar MinisStefanović se zahvalio svim državama u okviru Interpola kao i radnoj grupi u MUP-a, koja je formirana 25. juna, piše sajt RTS-a pod naslovom Uhapšen Dragoslav Kosmajac

Dragoslava Kosmajca (61) je pre nekoliko meseci premijer Aleksandra Vučić označio kao najvećeg narko-dilera u Srbiji. (Videti takođe tekst: Stanje u policiji i slučaj Šarić na sajtu Vremena od 20.06.2014 u kome o odnosu policije prema Kosmajcu govorio premijer Vučić ("Svi se, bre, plaše i svi ćute o tome da ljudi iz policije i drugih službi imaju kontakte sa njim…"), a predsednik Srbije Nikolić – o tome da kriminalne grupe i dileri drogom imaju doušnike i saučesnike u policiji i tako izbegavaju suočavanje sa zakonom…)

Krivična dela za koja se oni terete su od podstrekivanja na izvršenje krivičnih dela do poreske utaje, javio je radio Slobodna Evropa.

Uhapšen Dragoslav Kosmajac 2

U Beloj knjizi MUP-a Srbije iz 2001. navedeno je da je Kosmajac jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama, te da je, prema podacima MUP-a, povezan sa međunarodnim krijumčarima narkotika i u Južnoj Americi, odakle, navodno, organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu, a odavno ima i uhodani kanal za krijumčarenje kokaina iz Turske, Bugarske i Makedonije, preko Crne Gore i Srbije, za zemlje Zapadne Evrope.

Slučaj Kosmajac – balkanski Al Kapone, sajt RTS piše 9. novembra, pozivajući se na podatke MUP-a, da Kosmajac "sam nikada ne dolazi u kontakt sa narkoticima niti sa osobama koje neposredno vrše navedene poslove», da se ne pojavljuje se mnogo u javnosti, da živi na Zvezdari u jednoj od svoje četiri kuće, da odatle i vodi posao sa izgradnjom stanova na celoj teritoriji ove beogradske opštine, a da se sumnja da je novac od trgovine narkoticima investirao upravo u stanogradnju.

Kaže se još da su Kosmajčevo ime pominjali i svedoci saradnici i optuženi u postupcima protiv "zemunskog klana" imenujući ga kao osobu od koga su pripadnici "zemunskog klana" nabavljali drogu, a takođe da je Dejan Milenković Bagzi tvrdio da je 5. oktobra 2000. oružje ukradeno iz SUP-a Stari grad s Ljubišom Buhom Čumetom odneo u Kosmajčevu kuću na Zvezdari.

Akciju "Sablja" posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 2003. godine je izbegao pobegavši u inostranstvo, nakon što je navodno dobio informaciju da će biti uhapšen.

Navodi se još da je policija u januaru ove godine u akciji "Grom" pretresla kuću Dragoslava Kosmajca u Žabljačkoj ulici na Zvezdari, da tom prilikom, nije pronađena droga, ali da jesu četiri pištolja i puška, zbog čega su na razgovor privedeni i Dragoslav i njegov sin, te da je utvrđeno da je oružje registrovano na Kosmajčevu suprugu i sina.

Kaže se još da najviše imovine Kosmajac navodno ima na beogradskoj opštini Zvezdara, gde i živi, da je ime Kosmajca i članova njegove porodice registrovano na čak trinaest adresa u Beogradu, na kojima su kuće, stanovi, saloni, radionice, da je Kosmajac vlasnik ili suvlasnik 31 stana, ukupne površine 2.700 metara kvadratnih, te da Radna grupa MUP-a koja je istraživala Kosmajca, ukazuje da on samo u Beogradu ima stanove, kuće, lokale i zemljište u vrednosti od 10,7 miliona evra.

Pored brojnih stanova manje i veće kvadrature, Kosmajac poseduje u stopostotnom ili manjem vlasništvu i šest lokala čija je ukupna površina 900 kvadrata, procenjenih na 1,1 milion evra. Takođe, na njegovo ime se vode i 43 parcele od 15 hektara vrednosti od 6,1 milion evra.

Navodi se takođe da je Kosmajac bio pobegao u Crnu Goru sa slovačkim pasošem, koji mu je kasnije poništen.

Pozivajući se na pisanje drugih medija sajt RTS takođe navodi da je Kosmajac karijeru započeo tako što je prijatelje slao u Italiju da prevoze automobile u kojima je prethodno krio i po 20 kilograma droge, da bi zatim stigao i do Južne Amerike, da su njegova svetska karijera, kontakti s kolumbijskim kartelima, bogatstvo i moć bili u Srbiji poznati samo vrhu podzemlja – Dušanu Spasojeviću Šiptaru i Ljubiši Buhi Čumetu, s kojima je devedesetih godina izgradio saradnju u distribuciji droge, a da je desetak godina kasnije, započeo saradnju s Darkom Šarićem…

Ministar policije Stefanović je Kosmajčev slučaj uporedio sa istragom FBI i hapšenjem Al Kaponea, podsetivši da je i on "pao" na utaji poreza RTS.

Pod naslovom Uhapšen Dragoslav Kosmajac: Kako smo uhapsili srpskog Al Kaponea Vesti online takođe prenose da je ministar policije Stefanović novinarima ispričao da je radna grupa za istragu formirana 25. juna i da se istraga vodila u pet pravaca, i da je istragu protiv Kosmajca uporedio sa istragom protiv Al Kaponea, koga je FBI stavio na listu najtraženijih osoba, pa je 1931. uhapšen i zbog utaje poreza osuđen na jedanaest godina robije i kasnu od ondašnjih 30.000 dolara.

"Bilo je komplikovano ući u sve finansijske tokove, ali kao što se sećate i kod drugih kriminalaca u istoriji, prvi korak u njihovom hapšenju bile su finansijske istrage koje su otkrivale nedostatke u poreskim izveštajima i poreklu imovine, tako je bilo i kada je FBI hapsio Al Kaponea…

I dalje traje sveobuhvatna provera imovine Dragoslava Komsajca i povezanih lica u inostransrtvu i očekujem da ćemo u narednim mesecima imati još detaljnije informacije vezano za ovaj pravac istrage", najavio je Stefanović, rekavši da očekuje da će mu sud odrediti pritvor, s obzirom da mu je zbog štrajka advokata određen branilac po službenoj dužnosti.

Sajt lista Politika 9.11.2014. piše da su Kosmajcu i ostalima postavljeni branioci po službenoj dužnosti, koji su odlučili da rade, s obzrom na to da su advokati već dva meseca u štrajku…

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu