Više od vesti
BROJ |

Teško ranjen Milan Beko

Pogođen u stomak i spred svoje kuće u ulici Andre Nikolića na Senjaku

Teško ranjen Milan Beko 1

Biznismen Milan Beko ranjen je u stomak u petak 14. novembra oko 17.19 časova. Na Beka je pucano ispred njegove kuće u ulici Andre Nikolića na Senjaku. Prema saznanju izveštača RTS-a, nepoznati napadač je iskočio iz šiblja i ispalio najmanje pet metaka na Beka koji je pokušavao da izađe iz automobila, a u napadu su učestvovala najmanje dva napadača, jedna kao izvršilac, a drugi kao pomagač, odeven u crno sa kapuljačom na glavi, za koga se sumnja da je bio zadužen za čuvanje straže. On je zajedno sa napadačem pešice pobegao u nepoznatom pravcu.

Veruje se da je napadača, nedaleko od kuće većinskog vlasnika "Večernjih novosti", čekao saučesnik koji je bio u automobilu. Posle pucnjave, zločinac je utrčao u automobil i odvezao se u nepoznatom pravcu», pišu Novosti čiji sagovornici kažu da niko od komšija ništa nije ni video ni čuo, da je Bekov vozač je, tokom razgovora sa policijom, u šoku ispričao samo da je napadač bio maskiran a da ni on ništa nije video, jer je krenuo da uparkirava automobil, samo je, navodno primetio maskiranu siluetu, koja je posle pucanja zamakla za ugao.

Blic izveštava da je policija na licu mesta našla šest čaura i četiri traga od metka na Bekovom vozilu "mercedes S klase", da se po tragovima patika na tlu da zaključiti da napadači Beka nisu dugo čekali, što možda znači da su ga pratili, da su inspektori beogradske policije uzeli i snimke video nadzora sa Bekove kuće, kao i sa privatnih kuća u slabo osvetljenoj ulici Andre Nikolića širokoj ne više od 5-6 metara, a kojom su pobegla dvojica napadača, izvršilac i njegov saučesnik, obučeni u dukserice sa kapljučama preko glava i tamno plave jakne…

Sagovornici Novosti kažu da je policija u jednom autobusu u kome je legitimisla putnike tražila visokog krupnog muškarca.

Izveštač RTS-a javlja da su na Bekovom automobilu s desne strane vidljivi tragovi metaka.

Novosti su citirale premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je odgovarajući na pitanja novinara u Lazarevcu gde je obišao rudarski basen Kolubara i kop Tamnava zapadno polje izjavio da je gotovo uveren da će u danima koji su pred nama oni koji su pokušali ubistvo Milana Beka biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde i dodao da to nije bilo profesionalno izvedeno:

"Ovo svakako nije bilo profesionalno izvedeno, nije reč o pokušaju profesionalnog ubistva. Mnogo grešaka su počinioci načinili i gotovo sam uveren da će u danima koji su pred nama oni koji su to uradili biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde…"

B92 u subotu pre podne citira Ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da istražni organi imaju opis lica jednog od napadača na Milana Beka na kog je pucano sa manje od metra, da su ispaljena četiri zrna, da su napadu učestvovala dva lica, koja nisu profesionalci, da je jednom od napadača spala kapuljača i da postoji opis njegovog lika.

Blic pozivajući se na policijske izvore javlja u subotu da je nađeno i više od 20 opušaka cigareta i da će tragovi biti veštačeni kako bi se identifikovala osoba koja je pucala…

Beka je u bolnicu dovezao njegov vozač, koji mu je ujedno i telohranitelj i koji je, prema izveštaju TV N1 ubacio automobil u rikverc i verovatno sprečio napadača da nastavi da puca u Beka.

Beko je u Urgentni centar odvezen bez svesti, podvrgnut je proceduri reanimacije i odmah zatim hitnoj operaciji, a kako javlaju ‘Novosti" Beko je u kritičnom stanju. TV N1 je javila da je operaciju vodio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, da je iz Bekovog tela izvađena tri metka, i da je stanje Milana Beka posle operacije stabilno. Prvobitne vesti su govorile da je Beko pogođen sa dva metka u stomak, što s kasnije ispostavilo da je tačno. U Kliničkom centru saopštavaju da je Beko zadobio povrede izuzetno teške i opasne po život.

Reporteri "Blica" i "Politike" javljaju da su ispred Urgentnog centra odmah došli Bekovi prijatelji, među kojima i Toplica Spasojević, Milorad Vučelić, Miroslav Miletić, direktor Bambija, Miodrag Kostić, Čedomir Jovanović, advokat Zdenko Tomanović, Ivan Stanković i mnogi drugi.

Policija traga za napadačem, a uviđaj je u toku. Pojačana je kontrola u Beogradu i na graničnim prelazima, javlja TV B92.

Načelnik beogradske policije Veselin Milić je za RTS rekao da koliko je beogradska policija upoznata, nije bilo nikakvih pretnji ni indicija da će doći do ovakvog napada na Milana Beka. Policija pregleda snimke sigurnosnih kamera na Bekovoj kući, javilo je više medija neposredno nakon napada.

Međutim, pod naslovom Kamere u blizini Bekove kuće nisu radile Politika piše 19. novembra, pozivajući se na izvore iz istrage da tri kamere u blizini mesta napada na Milana Beka nisu radile, dok jedna nije snimila napadače, da je među kamerama koje nisu radile i ona na Bekovoj kući; da se druga kamera koja nije radila nalazi na kući u Ulici Andre Nikolića koja je u vlasništvu jednog "biznismena" koji je nedavno u inostranstvu počeo da se predstavlja kao predsednik fantomske političke partije, da se treća kamera nalazi na objektu jedne obližnje ambasade, a da je četvrta kamera bila na kući porodice biznismena koji je odavno u bekstvu koja je radila, ali da je okrenuta ka dvorištu kuće, ne prema ulici kojom su prošli napadači. Politika piše da policija ima snimke sa drugih kamera, ali da je za njihov kompletan pregled potrebno vreme, jer se pregleda oko 120.000 sati materijala, zabeleženog u poslednjih 30 dana.

Pod naslovom Kamere u blizini Bekove kuće nisu radile Novosti 19. novembra pišu da je forenzičkom analizom uzoraka uzetih sa čaura i zrna, pronađenih na mestu napada, izolovano najmanje četiri DNK profila, da je policija počela da upoređuje ovaj materijal sa bazom DNK podataka., što može da dovede do rezultata ako se podaci brzo "poklope", a može i da potraje više nedelja…

Mian Beko je rođen u Herceg Novom. Diplomirao je 1997. na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu. Počeo je u "Spektra grup Beograd", privatnoj promotivnoj firmi gde je ubrzo postao direktor marketinga. Ubrzo je postao suvlasnik Spektre zajedno sa Vladimirom Popovićem Bebom. Kad je "Spektra" upala u finansijske teškoće, otkupio ju je. (Kasnije je Vladimir Popović Beba preuzeo vlasništvo nad "Spektrom" od Milana Beka.) Nakon toga se okreće trgovini i osniva firmu DiBek.

Učestvovao je u marketinškoj kampanju DS-a za izbore 1993. godine.

Godine 1997, kao nestranački stručnjak, postaje ministar za vlasničku transformaciju u Vladi Mirka Marjanovića, a dve godine izabran je u Saveznu Vladu Momira Bulatovića.

Autor je srpskog Zakona o privatizaciji koji je važio do 2001.

Bio je i predsednik UO kragujevačke "Zastave", ali je tu funkciju napustio posle bombardovanja 1999. godine. Njegovo ime je povezivano s prodajom Telekoma za oko 1,5 milijardi nemačkih maraka grčkom OTE-u i italijanskom STET-u 1998, a potom i s privatizacijama spoljnotrgovinske firme "Rapid",privatizacije srpskih mlekara (2003–2005), kupovine akcija aranđelovačkog "Knjaza Miloša" (2005), privatizacije beogradskih "Večernjih novosti" (2006), preuzimanja C-marketa (2005–2006) i kupovine akcija "Luke Beograd" (2005)…

DOS-ova Komisija za istraživanje zloupotreba u privredi nije uspela da mu naplati porez na ekstraprofit od 1,1 milion nemačkih maraka i da sudski ospori njegovo učešće u vlasništvu nad "Rapidom"

Nakon srpske oktobarske revolucije 8. oktobra,

je saopštio da vraća poslanički mandat, mandat koji je zadobio na listi JUL-a (bio je prvi na listi JUL-a 2000. u izbornoj jedinici u Kragujevcu za izbor poslanika u Veću građana savezne skupštine); nakon demokratskih promena napustio je zemlju. Otišao je iz Srbije 2001. kada je njegov kum Zoran Đinđić postao premijer i živeo negde između Beograda, Crne Gore, Milana i Azurne obale, ali je i posle toga poslovao u Srbiji.

Kada je Tomislav Nikolić, kao lider opozicione Srpske napredne stranke 2011. stupio u štrajk glađu Beko ga je posetio u bolnici. U poslednje vreme pominjao se kao kandidat za direktora "Železnica Srbije".

Više o Milanu Beku u tekstu Dragoslava Grujića LIK I DELO >Milan Beko BIZNISMEN, VREME | BR 1038 | 25. NOVEMBAR 2010

Dopunjeno 19. novembra

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu